Dragobete, saruta fetele!

Sarbatoarea Iubirii pe plaiurile romanesti este cea a Dragobetelui, zeu al tineretii si al iubirii, celebrat de sute de ani pe pamanturile romanesti. Oficial, aceasta sarbatoare este celebrata pe 24 februarie, desi marturiile istorice arata ca era sarbatorita in diverse zile pana pe 25 martie.

Pentru iubire te pregatesti cu emotie din timp. Si de sarbatoarea Dragobetelui pregatirile incep de cu o zi inainte cand, in unele zone, oamenii fac curatenie in casa si trebaluiesc, astfel in cat a doua zi sa o petreaca in voie buna, cu cantece si jocuri. Casa neingrijita este lipsita de buna dispozitie. Si asa cum ti-e casa ti-e iubirea. In ziua de Dragobete fetele si baietiii pleaca pe camp sau in padure sa caute florile primaverii, pe care apoi le aseaza acasa la icoana si le tin pana de Sanziene, cand intr-un alt ritual le dau drumul pe apa sa petreaca. Pe drumul de intoarcere in sat baietii fugaresc fetele ce le-au cazut dragi, si daca fata il place pe cel ce-a prins-o il saruta in vazul tururor. Acest sarut reprezinta pecetea, promisiunea ca se vor iubi cel putin un an, pana la Dragobetele urmator. Este simbolul logodnei, o poveste de iubire ce incepe cu un sarut.

Femeile si fetele strang zapada proaspata si curata, o topesc si apoi isi spala fata si parul cu ea, sa fie frumoase si iubite un an intreg. Barbatii au grija de pasarile si animalele din ograda si din afara ei. Se spune ca de Dragobete si pasarile nemigratoare se aduna in stoluri si-si cauta perechea. Daca barbatii au grija de ele si le hranesc, pasarile vor face pui. Iar in familia lor va veni prosperitatea, bucuria si copiii.

Obiceiurile populare au un farmec aparte. Poate la fel de magic precum sunt mesajele planetelor pentru aceasta zi.

Pe 23 februarie Mercur isi incepe perioada de retrogradare in Pesti, dintr-o conjunctie stransa cu Marte. Planeta mentalului si al comunicarii directe, in zodia misticului, a iubirii divine, pare sa contribuie la sarbatoare. Cu energiile diminuate, intr-o relatie pozitiva cu Marte si cu Axa Nodurilor Lunare, Mercur pare ca nu se interpune in relatiile noastre sufletesti. Nu ne permite sa analizam ci doar sa decodificam, posibil eronat, mesajele interiorului nostru. Spun posibil, pentru ca cel mai probabil prin Mercur, asa retrograd, stangaci, si redus la tacere, vin raspunsurile, imaginile simbol, cheie, revelatoare ale unor experiente trecute (NS  in Taur) ce pot fi diluate sau integrate in sufletul nostru, cu energia martiana, dar cu blandetea Pestilor.

Jupiter, ca patron al bunei dispozitii, al jocurilor si obiceiurilor, in Gemeni, se afla in conjunctie cu Lilith. Energiile lor potenteaza temerile, gandurile haotice, discutiile fara sens, interpretarea gresita a mesajelor. E posibil ca in jocul iubirii la care ne cheama Dragobete, mesajele sa fie transmise sau interpretate eronat. Relatia tensionata pe care o au cu conjunctia Venus (Varsator) – Neptun – Soare – Chiron (Pesti) poate duce la fantasme legate de propria identitate in relatiile de iubire. Dar pentru unii poate fi un excelent moment pentru a vindeca vechile proiectii, asteptari, vise, care nu sunt conforme cu realitatea, incepand sa puna frana acelor tipuri de ganduri perturbatoare pentru linistea sufleteasca.

Continuarea in revista Astrotext.