Luna Plina in Scorpion – 25 aprilie 2013

„Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege?/ El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. / Aceasta este marea si intaia porunca. / Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. / In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii.” – Evanghelia dupa Matei 22.39.

Luna Plina in Scorpion se formeaza pe data de 25 aprilie 2013, ora 22:57 (ora Romaniei), pe Axa caselor Iubirii de sine si de ceilalti. Ascendentul momentului este la gradul 8:20 in Sagetator.

Luna in Scorpion in conjunctie cu Saturn retrograd, in casa a XI-a a activitatilor umanitare, a anturajului, a iubirii pe care o primim de la ceilalti, pune in miscare materialul inconstient din structura noastra psihica, frustrari, refulari, nemultumiri, complexe de inferioritate sau de superioritate, reactii dure la critica si lipsa de atentie. Inconstientul nostru va gasi cele mai eficiente cai de manifestare, de transmitere de mesaje: prin vise, acte ratate, simboluri sau cuvinte care ne apar in mod constant etc.

Soarele in conjunctie cu Marte (guvernator al Scorpionului)  in Taur si in casa a V-a a iubirii, copiilor si creativitatii, indeamna la mai multa determinare in a satisface simturile, de a investi in placerile personale, de a actiona „in numele iubirii” dar doar daca se intampla fara discernamant, intr-un mod egoist, acaparator, posesiv. Aceasta pozitionare a Soarelui poate scoate in evidenta tendintele de lauda desarta, atitudinile de suprematie fata de cei care nu ne satisfac anumite nevoi, la comanda. Nevoia de apreciere este mare si tinde sa se manifeste agresiv.

In manifestarea sa pozitiva, optimista, care presupune o acceptare a partii intunecate din noi, poate duce la o intarire a relatiilor cu cei din anturaj, la o acceptare reciproca a criticilor, prin constientizarea naturii lor constructive. Singuratatea pe care pot sa o resimta anumite persoane o pot vindeca implicandu-se in mod voluntar in anumite actiuni umanitare.  Manifestand sentimente nobile fata de necunoscuti aflati in suferinta, actionand in scop altruist, se poate recladi atat increderea in oameni, cat si increderea in propria persoana, reducand manifestarile orgolioase.

Pe Axa Resurselor, Luna Plina influenteaza atitudinile legate de bani, ai nostri personali si ai celorlalti. Este important sa ne analizam cat de dependenti financiari suntem de ceilalti, cat de mult asociem iubirea cu banii si cu bunurile materiale, cat de mult investim in bunuri de valoare care sa ne sporeasca falsa stima de sine, hranind Sinele Grandios, cat de darnici suntem cu cei din jurul nostru. Avaritia si dorinta de a acumula bani, sau de a-i castiga in mod facil, sunt accentuate tocmai pentru a fi remediate.

Scorpionul fiind zona sexualitatii, este important sa observam care este modul nostru de a oferi si de a primi iubire si atentie. Daca este implicata si o componenta erotica in orice tip de relatie cu cei din jur, este posibil ca aceasta sa ne „transforme” in victime ale propriei noastre sexualitati si senzualitati, multi dintre noi simtindu-se obiecte sexuale, sentimente care pot declansa atitudini sado-masochiste in relatiile intime. Unii pot simti un blocaj la nivelul intimitatii in relatia de cuplu, blocaj nascut din gelozie si posesivitate.

Ascendentul in Sagetator arata importanta gasirii unor mentori, a unor persoane spirituale, a unor profesori cu o puternica pregatire stiintifica si cu experienta, si dorinta de a sintetiza sau de a cunoaste alte culturi sau alte filosofii de viata.  Fiecare dintre noi are nevoie, pe parcursul vietii, de sustinere din partea unei persoane cu mai multa experienta, indiferent de domeniu. Pentru ca Luna Plina in Scorpion este unul dintre cele mai puternice evenimente astrologice, pentru ca influenteaza o zona care nu este usor accesibila constiintei, atunci, prezenta unei persoane care ne poate deslusi in mod obiectiv mesajele simbolice din vise, dar care sa inteleaga trairile noastre profunde, poate fi o binecuvantare.

Venus, guvernatoarea zodiei Taur, se afla in domiciliu, in conjunctie cu Bagajul Karmic, favorizand constientizarea tiparelor comportamentale, de iubire, de creativitate, care pana acum au dat roade indoielnice, manifestand tendinte vanitoase, orgolioase si de posesivitate. Cu putina atentie, vom putea observa care sunt aceste patternuri si cum putem actiona altfel. Este foarte posibil ca printre mesajele venusiene sa fie cele legate de vieti anterioare in care s-a manifestat puternic manipularea prin seductie, sau conditionarea iubirii si atentiei prin bani si cadouri consistente.

Caile de „eliberare”  a tensiunii psihice create de opozitia luminariilor sunt doua. Una este data de Neptun in Pesti si in casa a III-a a momentului, si reprezinta o cale a povestilor, a fanteziei, a Credintei, a practicilor de natura mistica (meditatie si rugaciune), trairea cuvintelor si mai putin gandirea lor. Riscul acestei cai este acela al caderii in iluzie si in deznadejde. Cea de a doua cale este indicata de Pluton (Guvernator al Scorpionului) retrograd in Capricorn si pe cuspida casei a II-a si ne indeamna pe de o parte sa ne abandonam „curentului interior”, iar pe de alta parte sa ne intoarcem catre noi insine si sa cautam fundatia personalitatii noastre si care ne sunt valorile si credintele personale sanatoase, trainice, solide. Riscul acestei cai este acela al caderii in depresie, intr-un hau simbolic, in care propria personalitate este ocultata de propriile temeri.

Simbolul Sabian al Gradului la care se afla Luna (5:46 Scorpion) este „Goana dupa aur ii mana pe oameni departe de pamantul natal” avand mesajul-cheie „Cautarea pasionata de valori noi, la orice nivel, promite o viata mai indestulata”.

Simbolul Sabian al Gradului la care se afla Soarele (5:46 Taur) este „Un pod in consola peste o prapastie adanca” avand mesajul-cheie „Invingerea separarii prin cooperare de grup”.

Simbolul Sabian al Gradului la care se afla Ascendentul (8:10 Sagetator) este „O mama isi conduce copilul mic, pas cu pas, pe o scara abrupta” avand mesajul-cheie „Nevoia, in orice situatie sociala, de a-i asista pe cei mai putin evoluati in gestionarea problemelor pe care membrii societatii trebuie sa le rezolve”.

Cartea de Tarot asociata Lunii Pline in Scorpion este Arcana Majora XVIII – Luna, care in aceasta situatie nu prezinta frumusetea luminoasa a Reginei Noptii, ci isi concentreaza atentia afectiva pe craterele lunare, care simbolizeaza prapastiile sufletului, temerile profunde, cosmarurile, frica de intuneric.

Este util ca in urmatoarele trei zile sa fim atenti la vise, sa le notam si sa incercam sa le descifram simbolistica, la greselile de exprimare care ascund dorinte inconstiente, la mesajele repetitive. La nivel fizic pot sa apara probleme la nivelul gatului si al organelor sexuale. Pentru persoanele care isi doresc copii, care nu au probleme de sanatate, dar cu toate acestea nu reusesc sa aiba o sarcina, este bine sa isi faca o analiza la rece, sa constientizeze daca la nivel profund, inconstient, isi doresc cu adevarat copii, daca sunt dispusi sa renunte la dragostea si atentia totala a persoanei iubite si sa o imparta cu altcineva.

In concluzie, avem un eveniment astrologic care are o puternica incarcatura emotionala, cu manifestarea inconstientului, cu cenzura si auto-cenzura psihica care ne impiedica sa ne satisfacem niste nevoie sufletesti, si care ne tine la distanta de oameni, de capacitatea de a avea relatii sanatoase.

O Luna Plina fructuoasa sa avem!

Bibliografie:  „O Mandala Astrologica” – Dane Rudhyar – Editura Herald