Casa a XII-a. Saturn. Scorpion.

izolareAm aruncat o privire pe harta momentului de Luna Plina in Leu. Pana la analiza evenimentului astrologic, am simtit nevoia sa scriu despre casa a XII-a. despre Scorpion in casa a XII-a si despre Saturn in aceasta zodie si aceasta casa.

Casa a XII-a este considerata o casa karmica. Arata izolarea de buna voie sau silita. Prin izolare de buna voie se intelege retragerea din lume, periodica sau permanenta, sub forma de sihastrie, calugarie sau contacte relationale reduse. Cea silita reprezinta izolarile de tip inchisoare, azil, sau boala lunga si grea. Toate aceste izolari au un scop: intarirea relatiei cu Dumnezeu. Dusmanii ascunsi, cu trup sau nu, sunt tot aici. Intrigile, jocurile de culise, teroriile conspiratiilor se nasc in aceasta casa din astrograma.

O casa a XII-a incarcata intr-o astrograma natala reprezinta tendinta individului de a fugi de lume, intr-un spatiu in care nu poate fi atins si in care poate contempla aspectele vietii in ansamblu. Fiind asociata cu Pestii, arata si tendinta spre sacrificiu care poate sa existe intr-un grad mai ridicat in inconstientul persoanei. Fantasmele, confuzille, pierderea contactului cu realitatea inconjuratoare, temerile ancestrale, dilemele existentiale, gradul de credinta sunt specifice acestei parti din zodiac. O fuga de lume nu este intotdeauna si un progres din punctul de vedere al evolutiei spiritului. A fi departe de oameni deseori impiedica evolutia personala. In astrologia karmica cel mai adesea lectia este aceea de a invata sa traiesti in lume, de a te intoarce ca spirit si a-L gasi pe Dumnezeu printre oameni. Bineinteles ca depinde de astrograma personala a fiecaruia.

O casa a XII-a „goala”, adica fara nici o planeta care sa o ocupe, nu inseamna ca nu influenteaza in vreun fel sau altul existenta individuala. Fiecare tranzit isi face simtitta prezenta sub o forma sau alta, functie de planeta si de aspectele pe care le traseaza.

Scorpionul, asa cum am mai spus-o in repetate randuri, este asociat inconstientului, tendintelor agresive, impulsurilor sexuale, si tot ce deriva din acestea si care nu au fost pe deplin constientizate si vindecate: invidia, dorinta de putere, disfunctiile sexuale, problemele de reproducere. In casa a XII-a pare sa arunce persoana in hatisurile cele mai intunecate ale drumului catre Dumnezeu, in special catre Dumnezeul interior. Daca cunoasterea Dumnezeului exterior ne este facilitata de carti, oameni, institutii sau practici spirituale, cunoasterea Dumnezeului interior presupune o intoarcere simbolica a priviriii noastre dinspre lume, catre universul interior.

Saturn in Scorpion si in casa a XII-a, cu calitatea sa de Judecator sau Lord of Karma (in vechea terminologie astrologica) determina punerea in ordine a propriei vieti, a lumii interne. De aceasta data nu va judeca „in bine si rau”, „in adevarat sau fals”, ci in „cine sufera si de cand sufera”. Este greu si uneori insuportabil sa afli adevaruri despre tine si despre relatiile pe care le ai cu cei din jur, sau pe care le-ai avut cu parintii sau apartinatorii. Un astfel de proces poate fi perceput ca o operatie pe cord deschis fara anestezie. Se pot trai regresii temporale spontane in acele momente din istoria dezvoltarii noastre personale in care am suferit o trauma afectiva, care a stat ca fundatie pentru o constructie psihica complexa, marcata de un inalt sistem de mecanisme defensive. Negarea, ignorarea, deplasarea, intelectualizarea, formatiunile reactionale se manifesta din plin in relatiile cu ceilalti si uneori in relatie cu propria persoana. Pana cand durerea rabufneste, explodeaza. Pentru ca trauma dezechilibreaza psihicul. Iar rolul lui Saturn este cel de a readuce echilibrul. Si orice fuga din fata suferintei va duce la boala. Din acest motiv, un Saturn in tranzit prin Scorpion si prin casa a XII-a propune o izolare de buna voie, introspectie, infruntrarea propriilor demoni si restabilirea echilibrului. Pentru ca verbul saturnian este „a construi”, pot spune ca este vorba de reconstructia psihica individuala, cu energia provenita din suferinta, prin realizarea unor alte reprezentari legate de evenimentul traumatizant.

In fata suferintei oamenii cauta solutii rapide si imediate. Insa eroarea fundamentala a acestui tip de abordare este cea legata de modul in care este privita cauza suferintei. Aceasta nu este in prezent. Sau nu in acest prezent calendaristic cand neintelegerile cu sotul sau sotia, iubitul sau iubita, problemele la locul de munca sau cu copiii sunt in prim plan. Cauzele sunt mai vechi, iar toate constructiile psihice ulterioare au necesitat timp pentru consolidare. Sa cauti o solutie rapida este ca si cum ti-ai dori sa te dezbraci de piele, sa inlocuiesti toate organele, sa schimbi sangele, si daca se poate, toate in 24 de ore. Totul necesita timp calendaristic pentru a „destrama” structurile blocate, bolnave din punct de vedere psihic, dezechilibrate, si a le reconstrui pe o baza solida.

Se poate face acest demers de unul singur? Tot ce este posibil. Dar nu stiu care sunt sansele de reusita. Cu siguranta, insa, se vor obtine rezultate intr-o munca sustinuta, asumata, ce necesita timp, cu persoane antrenate sa recunoasca suferinta si capabile sa ajute persoana din fata sa dea o noua reprezentare traumei. Acestia sunt psihoterapeutii!

Nota: am folosit termeni din astrologie, karma si psihologie pentru a fi cat mai simplu de inteles mesajul legat de acest aspect.

Sursa foto: Poiematike.