Atelier: Comunicarea inconstientului prin vise

visePoate ca cel mai cunoscut mod prin care inconstientul comunica cu noi este prin intermediul viselor. Interpretarea lor este o arta? Pana cand Freud a scris poate cea mai importanta lucrare a sa, „Interpretarea viselor”, acestea au fost subiectul de reflectie al filosofilor. De unde apar visele si care sunt semnificatiile lor au preocupat oamenii inca din cele mai vechi timpuri. In anticihitate rolul de interpret revenea preotului comunitatii, el fiind considerat a fi in legatura cu Zeii, deci singurul care putea cunoaste si recunoaste talcul fantasmelor nocturne ale muritorilor de rand.

Visele, incepand cu nasterea psihanalizei, au devenit o unealta de lucru importanta in psihoterapie, un mod unic, fascinant prin care omul poate ajunge sa se cunoasca si sa isi vindece traumele de natura psihica.

Simbolurile din vise au o semnificatie unica, asa cum apar in dictionarele de vise?

Ce anunta visele de zbor, cadere, fuga, urmarire, cutremur sau Apocalipsa?

Exista o tehnica unica de a interpreta mesajele?

Ce se ascunde in spatele viselor cu multa actiune?

Cum putem fi, in vis, in mai multe locuri deodata?

Care sunt comorile pe care visul ni le dezvaluie?

Sunt visele premonitive si au un caracter de vestitor sau pazitor?

Sa raspundem la aceste intrebari si la multe altele incercam la Atelierul de miercuri, 19 martie, de la ora 19,00. Este primul dintr-o serie de 6, dedicate viselor.

Pentru detalii de loc si pret trimiteti mesaj la adresa andreea_talmazan[@]yahoo.com sau la telefon 0723.169.105

Prezentare generala

Inconstientul individual este universul in care evenimentele pe care le traim pe parcursul dezvoltarii noastre ca fiinte umane, capata o dimensiune plina de semnificatii. In aceasta parte a structurii noastre psihice salasluiesc impreuna gandurile, afectele, fantasmele, instinctele, impulsurile, nevoile, amintirile noastre cele mai intime, secretele. Inconstientul individual este izvorul nostru de viata, locul din psihic in care se nasc curajul de a infrunta provocarile lumii exterioare, reveriile si sperantele. Aici se afla rezervoarele noastre pentru sanatate psihica si fizica, toate resursele de care avem nevoie pentru a ne implini destinul, al carui sens il gasim tot aici.

Una dintre cele mai provocari in dezvoltarea personala a fiecaruia dintre noi, pentru implinirea aspiratiilor individuale, este data de comunicarea libera dintre constient si inconstient. Adica de percepere si de intelegere a mesajelor pe care lumea nevazuta si necunoscuta a psihicului nostru ni le transmite prin cele mai variate moduri de la vise si reverii, pana la evenimentele repetitive din viata. Comunicarea libera intre constient si inconstient se produce spontan, ocazional, in cotidianul nostru. O putem observa cu usurinta la artisti a caror opere nu sunt altceva decat proiectarea in exterior a lumii lor interne.

Tot disconfortul emotional cu care ne confruntam in anumite perioade ale vietii noastre, stresul, depresia, frustrarile, nemultumirile, neputinta, isi au radacinile in experientele de viata trecute, care se pastreaza precum fotografiile in albumele de familie. Doar ca, spre deosebire de fotografii, acestea prin viata atunci cand evenimentele exterioare recreaza atmosfera emotionala optima pentru manifestarea lor. Timpul are alte valente in inconstient. Nu este liniar si nu tine cont de calendar. Linia timpului are alt traseu, si sunt situatii in care putem percepe cum trecutul, prezentul si viitorul se intalnesc intr-un singur punct.

Cercetarea inconstientului individual este similara cu munca unui arheolog. Este nevoie de multa rabdare, finete si delicatete, blandete, curaj de a trece de lucrurile mai putin placute, urat mirositoare si cu aspecte terifiante, care pot sa apara.

Va propun o incursiune in universul inconstientului, cu legile sale de functionare, cu modul sau de a pastra vii evenimentele vietii si cu modul de manifestare in cotidian. Vom raspunde la intrebari precum:

– Ce este inconstientul?

– Ce sunt visele?

– Ce sunt simbolurile?

– Ce sunt fantasmele?

– Ce este intuitita?

– Ce sunt proiectiile inconstiente?

– Care este distinctia intre nevoi si dorinte?

– Ce este infantil si matura in viata persoanei adulte?

– Care este legatura intre reprezentari inconstiente si perceptii, si cum ne fac viata usoara sau grea?

– Ce sunt atasamentele si de ce avem nevoie de unele dintre ele?

– Ce sunt mecanismele de aparare si cum functioneaza?

– Ce sunt povestile si ce rol au in viata noastra?

– Care sunt comorile pe care le avem?

– Care este calea spre Sine?

Atelierul poarta numele de „Alchimia vietii cotidiene”, este construit dupa regulile terapiei de grup si presupune 5 intalniri saptamanale.

Este recomandat sa aveti la voi un caiet si ceva de scris.

Numarul de locuri este limitat!

Urmatoarea intalnire are loc miercuri, 10 martie, de la ora 19,00.

Pentru detalii legate de pret si loc de desfasurare trimiteti un mail aici.