Reflectii de Luna Plina in Scorpion – 14 mai 2014

Luna Plina ScorpionAspectul de Luna Plina in Scorpion se formeaza in 14 mai 2014, la ora 22:16, in casa a XI-a a momentului, casa care guverneaza anturajul, aprecierea pe care o primim de la ceilalti, gandirea superioara si actele caritabile. Ascendentul momentului este in Sagetator. Luna se afla in Scorpion, in conjunctie la orb de 4 grade cu Saturn retrograd.

Conjunctia Luna-Saturn este implicata intr-un Trigonum Aureum cu Jupiter din Rac si casa a VII-a, si cu Chiron din Pesti si din casa a III-a.

Soarele se afla in Taur si in casa a V-a a iubirii creativitatii si a copiilor. Luna si Saturn simbolizeaza mama si tata.

Reflectand asupra hartii acestui moment astrologic mi-a venit in minte un aspect important al vietii fiecaruia dintre noi, care influenteaza, daca nu chiar determina, modul in care relationam cu cei din jur, si in mod special cu persoana iubita. Nu doar relatia pe care am avut-o cu parintele de acelasi sex conteaza, cum nu este determinanta doar relatia cu parintele de sux opus. Ci chiar si relatia pe care au avut-o parintii nostri, unul cu celalalt, are o influenta asupra modului in care noi intram in relatii si le traim. Nu doar gesturile pe care le-am observat ca le fac unul fata de celalalt, nu doar vorbele pe care si le-au spus sau le-au spus unul despre celalalt, cat mai ales felul in care noi am simtit emotiile pe care ei le-au impartit si continua sa le imparta, are o importanta.

Variantele la maturitate sunt mai multe. Dintre cele mai des intalnite sunt cele in care vrem sa traim cu partenerii nostri dragostea pe care au trait-o parintii. Sau, dimpotriva, sa fugim ca „dracul de tamaie” de un partener care sa fie asemenea parintelui de sex opus, sau de tipuri de relatii care sa semene cu cea pe care au trait-o parintii.

Inconstient incercam fie sa ducem mai departe povestea de iubire, fie incercam sa reparam relatia parintilor nostri. Dar nu mai putin adevarat este ca in perioada copilariei mici inconstient simteam o invidie fata de parintele care acapara atentia parintelui iubit, si o gelozie intensa, pe care sub o forma sau alta, pentru a putea supravietui fara a fi cu totul coplesiti de emotii, am invatat sa le refulam, sa le ascundem in orice colt al psihicului care era disponibil.

Acest moment astrologic favorizeaza identificarea ranilor narcisice care dor in interiorul nostru si care isi au radacina in aceasta poveste a parintilor nostri. Poate iesi la lumina constiintei motivul pentru care unii se cred „buricul pamantului”, in timp ce altii nu se simt iubiti si apreciati.

Cele mai frecvente manifestari ale simptomelor asociate acestor tipuri de traume emotionale se regasesc in relatiile intime, atunci cand se pretind dovezi de iubire dintre cele mai absurde, care sfideaza nu doar logica, cat si bunul simt. Insa ele pot sa apara si in relatiile cu prietenii sau in anturajul largit prin favoruri pretinse in mod exagerat, sau nerecunoasterea valorilor personale ale acestora doar  pentru ca la un moment dat, candva, in istoria comuna, ceilalti au gresit.

Vestea buna este ca Trigonul Aureum favorizeaza vindecarea. Saturn retrograd favorizeaza la randul sau reflectia asupra situatiilor de relationare si potenteaza nevoia si curajul de asumare. Situatiile cu potential de vindecare se creaza in relatiaiile cu partenerii de viata si in cercul restrans de prieteni. Insa este esential sa avem disponibilitatea de a asculta ceea ce au ceilalti de spus si de a explora emotiile pe care le simtim. Si nu in ultimul rand, un mare avantaj il poate constitui o conversatie deschisa, sincera, libera cu unul dintre parinti sau chiar cu ambii, astfel incat sa aflam si varianta lor, asa cum au trait relatia si evenimentele la nivel emotional.

Ascendentul in Sagetator amplifica nevoia de sinteza si de potentare a optimismului. Accentul nu trebuie sa cada pe gandirea pozitiva, ci pe privirea de ansamblu si abordarea optimista. Intocmai precum in bancul cu copilul optimist care primeste cadou de Craciun o balega. El nu o ignora, nu o arunca, nu se stramba ci cauta sursa acesteia, si anume poneiul/calul.

Un aspect important al acestui eveniment astrologic este conjunctia lui Marte retrograd cu Mijlocul Cerului in Balanta. Conflictul nu mai este ascuns. El este la vedere, in lumina reflectoarelor, pe scena. Este vorba evident de conflictul intern care se reflecta in evenimentele zilnice, in relatiile personale si in special cele cu autoritatea. Tendinta multora este de a fugi de conflict. insa nu aceasta este solutia. Solutia consta si deriva din graduld e implicare pe care fiecare dintre noi este dispusa sa il investeasca in rezolvarea conflictului interior, bazandu-se pe semnalele pe care le primeste din exterior. Raportarea la principiile spirituale, de orice natura ar fi ele, trebuie sa fie facuta practic si nu la nivel teoretic. Adica, sa nu ne impunem sa nu actionam pentru ca facem rau. Ci sa actionam, dar numai dupa ce suntem constienti de placerea si nevoia pe care le traim si care nu sunt satisfacute. Actiunea presupune si exprimarea clara a ceea ce simtim si a nevoilor personale.

O alta recomandare este legata de primele iubiri. Pe cine si cum am iubit de mici pana in prezent. Cum am intrat in relatii, cum s-au desfasurat si cum s-au incheiat. Ce fel de sentimente am trait si cu ce tip de amintiri am ramas.

Din punct de vedere al unei evaluari psihologice, este recomandat sa se identifice tipul de atasament pe care l-am construit in relatie cu adultii care ne-au avut in grija. Acesta poate fi depistat impreuna cu un psiholog. Se poate identifica si prin autoanaliza, dar este necesar un mare grad de detasare si de onestitate, precum si capacitatea de a accepta ceea ce reiese din evaluare.

O Luna Plina inteleapta sa avem!

Imagine: Lukasz Matuszek