Transferul

transferulÎn viaţa de zi cu zi, când doi oameni se întâlnesc pentru prima dată, are loc un fenomen care în psihanaliză se numeşte transfer. În relaţiile pe care cineva le are cu alte persoane are loc acest transfer, proces inconştient prin care se „transferă” în celălalt emoţii şi gânduri inconştiente, ceea ce duce la o raportare greşită la acea persoană, investind-o cu caracteristici care nu-i aparţin, ci aparţin reprezentărilor unor persoane de care cel care proiectează a fost puternic ataşat într-o anumită perioadă a vieţii sale, în special în copilărie. Transferul poate fi pozitiv sau negativ, dar poate avea acelaşi efect, anume deformarea realităţii. Pe scurt, acesta este motivul pentru care uneori auzim expresii precum „eşti ca mama”, „eşti ca tata”, „eşti ca…” orice altă persoană care a avut un impact afectiv major pentru cel ce rosteşte. Transferul este o explicaţie pentru acele trăiri de tipul „te ştiu de-o viaţă” sau „acea persoană mi-a fost din prima antipatică”.

Interpretarea transferului, aşa cum am scris şi în articolul precedent, este, în practica psihanalitică, principala unealtă de lucru. Dar nu doar analizandul proiectează în terapeut, ci şi invers. Spre deosebire de relaţiile de zi cu zi, analistul, trecând prin propria analiză de formare, este pregătit în mare măsură, sau este de dorit să fie pregătit, să observe acest transfer al pacientului, dar şi propriul transfer. Astfel, nu se intră în capcana relaţiilor de zi cu zi.

Un transfer are loc şi în cadrul unei şedinţe de astrologie. Personalitatea astrologului poate declanşa procesul în client. Acesta îl poate „vedea” în diverse forme şi poate trăi încă din prima clipa, emoţii variate, cuprinse în gama largă dintre simpatie şi antipatie profunde. Atitudinea pe care astrologul o adoptă pe parcursul şedinţei poate duce la o modificare a acestor trăiri, iar informaţiile pe care le oferă clientului său pot avea fie rol tămăduitor, care pot avea ca rezultat o schimbare în modul de a gândi al celui din faţa sa, fie într-o întărire a mecanismelor de apărare ale acestuia. Când clientul începe să confirme ceea ce aude de la astrolog, spunând că acelaşi lucru i l-a mai spus X şi Y, specialist sau nu, are loc un transfer pozitiv, iar relaţia este una de cooperare. Când, în schimb, începe să-l atace pe astrolog spunând că nu simte că este adevărat sau că a „depăşit” de mult aspectul remarcat de astrolog în harta natală, atunci are loc un transfer negativ. Dacă astrologul încearcă să-l convingă că are dreptate, şi să-şi argumenteze în termeni tehnici afirmaţiile, gradul de agresivitatea interioară din ambii participanţi, creşte.

Îmi amintesc de situaţia unei doamne, care a venit la o consultaţie astrologică în perioada ce a precedat începerea formării mele teoretice şi practice în terapia psihanalitică. În harta sa natală avea Marte conjunct cu Ascendentul într-o zodie de Pământ. Solicitarea pentru şedinţa de astrologie era legată de dorinţa de a avea o relaţie cu un bărbat. Era subţirică, atrăgătoare şi cu o voce liniştită. Spunea că de ceva vreme a început să practice o anumită cale spirituală. Îmi amintesc că, înainte de a ridica harta, simţeam că ceva nu este în regulă dincolo de imaginea calmă pe care o afişa. Îi spun că, de regulă, o persoană cu Marte pe Ascendent tinde să fie agresivă cu cei din jur, că este percepută de ceilalţi ca fiind nu doar cu iniţiativă, ci şi dură. Îmi confirmă, spunând că aşa a fost până la momentul la care a început practica spirituală. Am continuat spunându-i că acest aspect este acolo pentru tot restul vieţii, că agresivitatea interioară nu dispare şi că este important să o înţeleagă, să o accepte şi să o folosească în scop constructiv. În timp ce vorbeam o observam. Corpul i s-a tensionat, a strâns uşor pumnii şi fără nici un zâmbet pe faţă mi-a spus că agresivitatea ei nu mai există pentru că a vindecat-o. Auzind-o vorbind am simţit cum propria mea agresivitate creşte şi, pentru a evita un conflict, am schimbat atenţia pe un alt aspect. La un moment dat am revenit asupra lui Marte şi i-am spus că este posibil ca bărbaţii de care se simte atrasă să aibe o latură violentă. Din nou a confirmat, de această dată cu lacrimi în ochi. Până la finalul întâlnirii noastre a ajuns la concluzia că poate este bine pentru ea să transforme acea agresivitate în acţiune, curaj şi să se manifeste cu fermitate atunci când este nevoie.

Dar şi astrologul dezvoltă spontan un transfer faţă de clienţii săi. Pe unii îi poate simpatiza, faţă de alţii poate avea sentimente de respingere. Ca şi în cazul clientului, fără a fi trecut prin experienţa unei analize personale, astrologul poate trăi în relaţie cu clienţii săi emoţii diverse. Dar cel mai interesant aspect al transferului se produce în momentul în care are în faţa ochilor astrograma solicitantului, şi observă un aspect similar cu unul din propria astrogramă sau din hărţile natale ale persoanelor apropiate. În acel moment, din adâncul minţii sale, fie că verbalizează, fie că nu, astrologul are o imagine clar conturată despre persoana din faţa sa şi inconştient va conduce discuţia în direcţia confirmării acesteia. Dacă corespondenţele sunt emoţional pozitive, va încerca să îşi convingă clientul de acest lucru. Dacă sunt negative, însă, va încerca să rezolve nu doar problema clientului, ci a propriei experienţe cu persoanele respective.

Poate nu este o mare problemă aceste aspecte din harta natală a clientului care îi amintesc specialistului de alte persoane sau de propria persoană. Dar poate deveni o problemă în momentul în care, convins de adevărul exprimat de aspect şi de experienţa cu alţii, astrologul nu şi-ar „închide urechile” faţă de ceea ce are clientul de spus, sau încearcă să îi servească interpretarea ca un adevăr absolut.

Articol scris pentru revista Astrele. Continuarea aici.

Lasă un comentariu