Aseară am văzut ultimul episod din sezonul 4 al The Crown. Mi-a rămas un gust amar și o durere în suflet. Mi-am amintit că în copilărie aveam o ediție a unui ziar american dedicată nunții regale dintre Lady Di și prințul Charles. Era întruchiparea poveștilor din cărți. Pe atunci era greu de imaginat unde va ajunge această poveste, că sfârșitul ei nu era „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.
Există nu doar abuz fizic. Există abuz psihic, iar Lady Di a fost victima unui astfel de tratament din partea celui cu care s-a căsătorit. Tulburările de alimentație, prezentate în câteva episoade, au fost consecința acestei relații. Și nu numai. A fost prinsă în capcana familiei regale din care cu greu a reușit să iasă. Cutumele nu permiteau separarea sau divorțul. A fost singură, fără suport și înțelegere, în mijlocul unei familii care puneau Coroana mai presus de persoană. Oricare ar fi fost acea persoană.
Ani mai târziu, după ce Lady Di a murit, după ce au trecut prin doliul psihic, băieții ei au vorbit despre problemele ce țin de sănătatea mentală, despre depresie și despre rolul psihoterapiei în depășirea acestora.
25 noiembrie este Ziua Internațonală pentru eliminarea violențelor împotriva femeilor. În România violența domestică este un fenomen larg răspândit, care are la bază lipsa de educație pentru viață, lipsa educației cu scopul de a crește inteligența emoțională și, în general, dezinteresul sau lipsa de acțiune la nivel individual.
Am acordat un interviu Andreei Olteanu de la Mediafax. Parte din ce am spus găsiți aici.
Putem reduce mult din impactul acestui fenomen din societatea prin eforturile comune ale autorităților statului, ale organizațiilor neguvernamentale,ale societății civile, ale fiecăruia dintre noi. Pentru că violența domestică nu ține cont de statutul social, de conturile din bancă sau de gradul de pregătire academică. Trebuie să devenim conștienți că în fiecare minut una din trei femei suferă o formă de abuz fizic sau psihic.