Luna Noua in Scorpion – 14 noiembrie 2012

“Daca ma gîndesc la tot ce stiu despre mine, de cînd îmi aduc aminte, am sentimentul ca viata mea nu a fost decît o succesiune de nasteri, o suita de etape marcate fiecare cu o noua borna alba a unei importante treziri de constiinta, fundamentala pentru dezvoltarea mea. 
Astfel, viata mea pare un parcurs strabatut de nasteri, aparitii si veniri pe lume care au contribuit la facerea omului care am devenit astazi.”
Jacques Salome

 Luna Noua in Scorpion din acest an (si eclipsa totala de Soare)  s-a format la mijlocul noptii dintre 13 si 14 noiembrie, la ora 0:08 (ora Romaniei), avand Ascendentul pe primul grad din Fecioara.  Conjunctia luminariilor s-a produs la gradul 21:57 in Scorpion, la 2 grade distanta de casa a IV-a a momentului, in conjunctie la orb de 4 grade cu Nodul Nord care, la randul sau, este in conjunctie la orb de 4 grade cu Mercur retrograd aflat pe primul grad in Sagetator de unde formeaza un trigon cu octava sa superioara, Uranus, retrograd in Berbec si in casa a VIII-a a momentului (casa asociata Scorpionului).

Toate evenimentele care vizeaza Scorpionul sunt inconjurate de magie si mister, acestei zodii fiindu-i atribuite calitatile esoterice ale procesului alchimic, dar si corespondenta inconstientului specific structurii psihicului uman.

Pozitia luminariilor in harta momentului indica ca activitatea noastra constienta de explorare sau mai bine zis de reflectie vizeaza perioada copilariei; pentru a planta seminte noi in psihicul nostru, asa cum frumos este descris procesul in Pilda Semanatorului, este nevoie sa “pregatim terenul”.

Daca de Luna Plina in Taur am inceput un proces de identificare si curatare a programelor inconstiente care s-au nascut si au capatat putere in perioada copilariei mici, cu aceasta Luna Noua in Scorpion pornim intr-o calatorie interioara in care plantam semintele unor noi trairi, emotii, ganduri, in locurile ramase “libere”; incepem un proces de restructurare a spiritului si psihicului. “Intunericul” simbolizat de eclipsa toatala de soare este similar cu intunericul din creuzetul alchimic in care procesele se desfasoara lent, perfect ascunse de ochii indiscreti, la caldura molcoma a focului interior. Este un proces in care elementele se descompun prin putrefactie si se recompun, dupa atle legi si alte formule, pentru a da nastere aurului alchimic.

La nivel psihic vorbim in special de identificarea agresivitatii interioare distructive si autodistructive, intelegerea mecanismului dupa care aceasta se desfasoara la nivel individual si schimbarea constienta a polaritatii acestei energii primare, o reminiscenta a radacinilor animalice ale omului.

Fiind vorba de un inceput, de o casa a maternitatii si a relatiei cu mama, putem vorbi de o noua nastere a noastra, intr-o alta dimensiune a cunoasterii de sine. Este o nastere enigmatica pentru ca are loc in inconstient, cu ajutorul constientului, prin intermediul caruia observam reactiile noastre in relatiile cu mediul.

Implicarea Destinului in acest eveniment determina concentrarea energiilor interioare in procesul de renastere, prin eliberarea si castigarea independentei fata de parinti, prin taierea “simbolica” a cordonului ombilical si restabilirea relatiei cu acestia ca de la adult la adult. Expresia “vei fi copilul meu toata viata” capata o noua dimensiune, nu una supusa, de autoritate fortata, ci una de respect si acceptare a originilor.

Mercur retrograd, ca si guvernator al Ascendentului, aflat in Sagetator si in casa a IV-a a momentului si in relatie armonioasa cu Uranus retrograd, ajuta la identifiarea modului in care fiecare dintre noi si-a construit mecanismele de aparare in fata pericolelor interne sau externe, renumitele mijloace de aparare ale Eului, o repozitionare constienta fata de moralitate si principii de viata, o inlaturare a mentalitatilor rigide fata de lume si relatii intime. Pe de alta parte poate aduce o serie de lamuriri in anumite relatii de familie, in anumite probleme de mostenire, sau in identificarea unor origini stramosesti necunoscute pana acum.

In Scorpion, in casa a III a momentului, se afla si Saturn. Amintiri vii din copilarie si adolescenta pot reveni in centrul atentie, in special cele legate de anumite persoane care au avut un rol important in definirea personalitatii noastre. Poate fi vorba de profesori si invatatori, de unchi si matusi cu o prezenta marcanta si o personalitate puternica. Amintirile pot fi placute sau neplacute, dar suficient de puternice prin dimensiunea afectiva pe care au creat-o in interiorul nostru. Aceste relatii au avut ca efect o demarcare clara intre ce vrem si ce nu vrem sa devenim, cu cine vrem sa semanam sau nu, ce traiectorie profesionala luam sau sa ocolim, chiar daca perspectivele erau prielnice. De exemplu, cineva cu inclinatii spre a invata limbi straine si cultura altor popoare, ar fi putut dezvolta o reactie adversa fata de acestea din cauza unui profesor care l-a tratat nedrept. Sau, dimpotriva, o persoana, puternic impresionata de un adult cu personalitate marcanta, sa fi apucat o cale profesionala de dragul acesteia.

Pluton, guvernatorul Scorpionului, se afla in Capricorn si in casa a V-a a momentului, casa iubirii, a copiilor si a creativitatii. Energiile plutoniene influenteaza acest sector de viata, si poate duce la identificarea unor sentimente de abandon, nascute probabil la parasirea caminului parintesc sau a casei bunicilor. Pe de alta parte ne este in permanenta testata capacitatea de a ne iubi si de a da iubire persoanelor apropiate (partenerul de viata si copiii). Ne putem simti incercati in iubire; indemnati sa ne redefinim, reinventam, recladim interiorul prin iubire si cu iubire.

Marte, cel de al doilea guvernator al Scorpionului, se afla in Sagetator si pe cuspida casei a V-a. Ca simbol al eroului, Micul Razboinic in zodia principiilor si a spiritualitatii, se afla in cautarea intelepciunii si in descoperirea originilor sale nobile. Si este pe cale sa le afle pentru ca a parasit casa parinteasca si a trecut prin experientele singuratatii si ale conflictelor, si isi poate forma propriul sistem de valori si propriile principii morale dupa care sa-si ghideze existenta. Se  alfa la cateva zile distanta de intalnirea cu partenerul sau de guvernare al Scorpionului, Pluton in Capricorn, impreuna cu care va gasi modalitatea prin care sa reconstruiasca din temelii intregul esafodaj al vietii interioare.

Ascendentul in Fecioara indeamna la purificare pe toate planurile si pe toate structurile. Vizand personalitatea noastra, imaginea pe care o daruim lumii, indica nevoia de a aduce ofrande din interiorul nostru, nevoia de a sacrifica instincte, de a smeri inima si cugetul, precum spunea David in Psalmul 50. Poate ca nu intamplator aceasta Luna Noua are loc cu o zi inainte de inceperea Postului Craciunului, o perioada de purificare a trupului, mintii, sufletului si spiritului.

In urmatoarea perioada multi vor dori sa-si oficializeze relatiile, intr-un cadru intim, ferit de ochii curiosilor. Altii vor dori sa aibe un copil. Constient sau nu, majoritatea dintre noi vom recladi atmosfera acelui spatiu, dintr-un anume timp, in care ne-am simtit iubiti, ocrotiti, si in care toate nevoile ne erau satisfacute.

O Luna Noua inteleapta si metamorfozanta tuturor!

Foto: Eugenia Andreea