Luna Plina in Rac – 16 ianuarie 2014

alta luna plinaLuna Plina in Rac se formeaza in data de 16 ianuarie, ora 6:51 (ora Romaniei), la gradul 25:58 pe Axa Rac-Capricorn, cu Luna in casa a VII-a a casatoriei si parteneriatelor, iar Soarele in casa I a personalitatii.

Acest eveniment astrologic vizeaza relatiile noastre, cine suntem noi in relatii, care sunt modurile in care intram in parteneriate de orice tip, ce determina un anumit comportament in relatiile de iubire, de afaceri. Soarele in Capricorn este in conjunctie la orb de 7 grade cu Venus retrograda, in timp ce Luna in Rac este in conjunctie la un orb de 1 grad cu Lilith. In conjunctie cu Ascendentul momentului este Pluton, iar opozitia luminariilor formeaza o relatie armonioasa cu Saturn din Scorpion si din casa a X-a.

Imaginea de ansamblu a Lunii Pline, privita din perspectiva persoanei si a relatiilor pe care le creaza, am putea spune ca scoate in evidenta faptul ca in relatiile pe care ajungem sa le avem cu cei din jur, ajungem datorita Umbrei noastre, a inconstientului individual, care pastreaza cu constiinciozitate experientele emotionale traite in toate relatiile noastre inca de la nastere. Traumele la nivel de suflet contribuie la structurarea personalitatii noastre, fiind cele care contribuie la dezvoltarea mecanismelor noastre de aparare, la construirea unui sistem de reguli care sa ne permita sa functionam in societate, in relatiile cu cei din jur. Pe unele ajungem sa le constientizam si incercam sa le vindecam cu ajutorul mintii, altele insa raman la nivel inconstient si cauta sa fie “reparate” prin oamenii cu care intram in contact.

Soarele in Capricorn si in casa I vorbeste de structura personalitatii noastre, de tipul de personalitate din care facem parte, cu toate caracteristicile sale. Atrage atentia si asupra felului in care suntem perceputi de cei din jur, lucru care necesita o deschidere spre lume si spre ceea ce au ceilalti de spus legat de noi. La “polul opus”, Luna indica sensibilitatea pe care o avem fata de emotiile partenerului de viata in particular, si a oamenilor cu care ne aflam in relatii de parteneriat in general. Sunt situatii si relatii in care suntem “absorbiti” cu totul in lumea emotionala a celuilalt, fie prin fascinatia pe care o naste in noi intensitatea trairilor celorlalti, fie prin aerul “misterios”, sentimentul ca este ceva “ascuns” in celalalt care trebuie dezvaluit. Siguranta pe care ne-o da un anumit tip de experienta personala sau aparenta rezolvare a unor probleme emotionale personale, ne poate da impulsul de a-l vindeca pe celalalt. Pericolul care poate sa apara este manifestat de atitudinea de profesor sau de parinte pe care o adoptam atunci cand ne expunem parerea. Incercam sa explicam celorlalti ce au de facut sa isi invinga temerile, sa isi rezolve problemele emotionale, conflictele personale. Insa nu de asta este nevoie, ci mai degraba de o intelegere emotionala a durerii pe care o traiesc.

Capcanele in care putem ajunge sunt generate si de influenta plutoniana. Pluton in conjunctie cu Ascendentul, intr-o harta individuala, poate indica o persoana cu o incredere in sine scazuta, care nu reuseste sa gaseasca un echilibru interior, care nu are o structura psihica coerenta, inchegata, fiind intr-o permanenta schimbare a imaginii de sine. Pe de alta parte, aceeasi pozitie poate indica o persoana magnetica, misterioasa, cu o privire profunda, care vorbeste prea putin despre sine, dar care traieste odata cu ceilalti, transformarile prin care trec. Persoanele cu Pluton in conjunctie cu Ascedentul lasa aproape intotdeauna impresia de persoane puternice, dar care in intimitatea lor nu au simtul identitatii personale.

Pluton in tranzit peste Ascendent da sentimentul pierderii identitatii de sine, a “busolei”, generand stari de confuzie, iritabilitate, cu emotii oscilante, prin trairea unui puternic gol interior care naste nevoia de a fi umplut prin orice forma: alcool, droguri, sex sau sporturi extreme.

Relatia armonioasa pe care Luna Plina o are cu Saturn (guvernatorul Capricornului) in Scorpion (zodie a inconstientului) si in casa a X-a a momentului, casa carierei si a statutului social, pe care o si guverneaza, arata calea prin care putem rezolva, vindeca, situatiile emotionale conflictuale, ce pot sa apara intre noi si cei din jur. In primul rand presupune o munca asumata si consecventa cu propria noastra persoana, cu propriul nostru inconstient, pentru a integra in structura personalitatii noastre cat mai mult din propriile “puncte albe”, adica acele parti pe care le cunoastem prea putin si pe care nu le putem controla, dar care actioneaza din interior, determinand exteriorul, cautand cai prin care se pot elibera. In al doilea rand, presupune realizarea unui sistem de reguli, scris sau nescris, de functionare a relatiilor in care intram. Aceste reguli nu trebuie sa fie rigide, dar cu siguranta orice modificare nu trebuie sa fie unilaterala. Este necesar, in acest sens, sa vorbim impreuna cu partenerii nostri, indiferent de relatie, despre ceea ce traim in cadrul relatiei, despre frici, despre nemultumiri, despre frustrari. Iar Saturn cere rabdare, timp, determinare si disciplina.

Cauzele primordiale ale modurilor disfunctionale in care relationam cu ceilalti, in special cu partenerii de viata si cu cei de afaceri, se afla undeva in trecut, in felul in care am trait ca si copii relatiile cu mama si cu tata, sau cu persoanele seminficative care au avut grija de noi in perioada copilariei mici. Si nu este vorba de ceea ce ei au facut, ci de felul in care noi am trait la nivel emotional anumite evenimente majore.

Ce este de facut? In primul rand sa incercam sa trasam in linii generale propria personalitate, sa identificam nevoile personale si ceea ce asteptam de la o relatie. Pentru ca implicarea a doua planete puternice, Pluton si Saturn, este mare, poate este necesar sa facem o istorie a relatiilor noastre si, daca nu este prea dificil, o istorie a familiei noastre (arborele genealogic) care ne poate fi de folos in identificarea unor patternuri emotionale mostenite din neam. In al doilea rand, sa incercam sa identificam ce anume ne-a atras in anumite relatii, ce particularitati ale persoanelor respective ne-au determinat sa le alegem pe acestea si nu pe altele.

Ca unelte de lucru recomand scrisul, imaginatia activa si interpretarea viselor.

O Luna Plina revelatoare si vindecatoare sa avem!