In limbajul popular „este inconstient” se spune despre cineva care face lucruri pe care nu le analizeaza inainte, care nu anticipeaza consecintele, care pare sa actioneze la impuls sau sa fie cu „capul in nori”. Dar chiar si in aceste situatii inconstientul vorbeste, uneori chiar „urla” si cere sa fie luat in seama.
A lua in seama inconstientul inseamna sa il inveti „limba”, modul sau de comunicare. Ca sa cunosti intunericul este necesar sa aprinzi lumina, dar sa il si simti, sa il recunosti cand te „atinge”, cand isi imbraca mesajele cu hainele simbolurilor. Comorile sunt ascunse acolo, in spatele simbolurilor. Fantasmele, visele, imaginile din timpul meditatiilor sunt cheile de acces.
Despre limbajul inconstientului vom vorbi la intalnirea de miercuri, 12 martie, ora 19,00, in cadrul Atelierului „Introducere in lumea comorilor din inconstient”.
Prezentare generala
Inconstientul individual este universul in care evenimentele pe care le traim pe parcursul dezvoltarii noastre ca fiinte umane, capata o dimensiune plina de semnificatii. In aceasta parte a structurii noastre psihice salasluiesc impreuna gandurile, afectele, fantasmele, instinctele, impulsurile, nevoile, amintirile noastre cele mai intime, secretele. Inconstientul individual este izvorul nostru de viata, locul din psihic in care se nasc curajul de a infrunta provocarile lumii exterioare, reveriile si sperantele. Aici se afla rezervoarele noastre pentru sanatate psihica si fizica, toate resursele de care avem nevoie pentru a ne implini destinul, al carui sens il gasim tot aici.
Una dintre cele mai provocari in dezvoltarea personala a fiecaruia dintre noi, pentru implinirea aspiratiilor individuale, este data de comunicarea libera dintre constient si inconstient. Adica de percepere si de intelegere a mesajelor pe care lumea nevazuta si necunoscuta a psihicului nostru ni le transmite prin cele mai variate moduri de la vise si reverii, pana la evenimentele repetitive din viata. Comunicarea libera intre constient si inconstient se produce spontan, ocazional, in cotidianul nostru. O putem observa cu usurinta la artisti a caror opere nu sunt altceva decat proiectarea in exterior a lumii lor interne.
Tot disconfortul emotional cu care ne confruntam in anumite perioade ale vietii noastre, stresul, depresia, frustrarile, nemultumirile, neputinta, isi au radacinile in experientele de viata trecute, care se pastreaza precum fotografiile in albumele de familie. Doar ca, spre deosebire de fotografii, acestea prin viata atunci cand evenimentele exterioare recreaza atmosfera emotionala optima pentru manifestarea lor. Timpul are alte valente in inconstient. Nu este liniar si nu tine cont de calendar. Linia timpului are alt traseu, si sunt situatii in care putem percepe cum trecutul, prezentul si viitorul se intalnesc intr-un singur punct.
Cercetarea inconstientului individual este similara cu munca unui arheolog. Este nevoie de multa rabdare, finete si delicatete, blandete, curaj de a trece de lucrurile mai putin placute, urat mirositoare si cu aspecte terifiante, care pot sa apara.
Va propun o incursiune in universul inconstientului, cu legile sale de functionare, cu modul sau de a pastra vii evenimentele vietii si cu modul de manifestare in cotidian. Vom raspunde la intrebari precum:
– Ce este inconstientul?
– Ce sunt visele?
– Ce sunt simbolurile?
– Ce sunt fantasmele?
– Ce este intuitita?
– Ce sunt proiectiile inconstiente?
– Care este distinctia intre nevoi si dorinte?
– Ce este infantil si matura in viata persoanei adulte?
– Care este legatura intre reprezentari inconstiente si perceptii, si cum ne fac viata usoara sau grea?
– Ce sunt atasamentele si de ce avem nevoie de unele dintre ele?
– Ce sunt mecanismele de aparare si cum functioneaza?
– Ce sunt povestile si ce rol au in viata noastra?
– Care sunt comorile pe care le avem?
– Care este calea spre Sine?
Atelierul poarta numele de „Alchimia vietii cotidiene”, este construit dupa regulile terapiei de grup si presupune 5 intalniri saptamanale.
Este recomandat sa aveti la voi un caiet si ceva de scris.
Numarul de locuri este limitat!
Urmatoarea intalnire are loc miercuri, 12 martie, de la ora 19,00.
Pentru detalii legate de pret si loc de desfasurare trimiteti un mail aici.