Cum este să trăieşti în pielea unui nativ Geamăn? Lucrurile, din perspectiva altor nativi, par destul de simple şi, în unele situaţii, destul de enervante. Preconcepţia legată de Gemeni este că suntem superficiali, instabili din toate punctele de vedere, neserioşi, agitaţi, în permanenţă mişcare, dezordonaţi, confuzanţi.
Să ştiţi că nu ne este deloc simplu să vă confirmăm toate aceste preconcepţii. Însă depunem eforturi să găsim ceva care să ne pasioneze şi să ne menţină viu interesul. Ni se mai spune că suntem Copiii Zodiacului. Aţi văzut vreun copil care să stea locului şi să fie consecvent în a se juca cu un singur lucru pentru mai multă vreme? Da, ştim, şi voi aţi fost copii, dar v-aţi maturizat, v-aţi găsit o jucărie pentru care aţi dezvoltat o pasiune şi aţi rămas consecvenţi. Nouă ne trebuie ceva mai mult timp. Pentru că suntem curioşi. Iar curiozitatea este adevărat că a omorât pisica, dar pe om l-a ajutat să evolueze. Iar noi ştim, poate cel mai bine, cum să ne folosim de această calitate şi suntem oricând dispuşi să vă arătăm. Nu să vă învăţăm, pentru că la a-i învăţa pe alţii nu suntem specialişti, pentru că nu avem răbdare să explicăm de 10 ori acelaşi lucru. Câţi copii aţi văzut să explice de mai multe ori ceva? Micul Prinţ a fost Geamăn, pentru că doar acest nativ ar putea afirma cu toată convingerea „Oamenii mari nu pricep niciodată nimic și este obositor pentru copii să le dea într-una explicații”.
Şi când creştem, mă rog, înaintăm în vârstă, ne place să ne jucăm. Asta nu înseamnă că nu suntem serioşi. Aţi văzut vreun copil care să nu ia în serios joaca? Doar că regulile noastre sunt mai simple decât cele pe care le aveţi voi. Pentru că noi căutăm în primul rând să ne simţim bine şi liberi. Şi schimbăm regulile pe parcursul jocului, pentru că ne prindem ceva mai repede că nu sunt funcţionale.
Vi se pare că suntem confuzanţi? Aţi văzut cu ce viteză călătoresc navele în Războiul Stelelor? Da. Prind viteza luminii. Aşa de repede gândim noi. Şi, pe măsură ce gândurile ne zboară prin minte, realizăm că ideea spre care am plecat nu este valabilă şi am schimbat şirul gândurilor şi argumentelor. Pentru că, în general, ideea esenţială de la care plecăm, ne duce spre ceva mult mai interesant pe parcurs. Plus că îşi pierde interesul pe măsură ce o exprimăm. Ştiţi de ce copiii de clasa I şi chiar şi de clasa a II-a sau a III-a au probleme la scriere, dictare sau lectură? Pentru că gândesc mai repede decât pot scrie. Aşa că nu le mai rupeţi paginile din caiete şi nici nu le mai daţi să scrie rânduri întregi de bastonaşe şi liniuţe! Au înţeles schema după primele 3.
Vi se pare că nu petrecem suficient de mult timp cu voi şi că suntem împrăştiaţi în prea multe direcţii? Voi ştiţi cât de bine şi de frumos este să ai mulţi prieteni cu care să petreci măcar jumătate de oră la un pahar de vorbă? Noi putem fi prieteni şi cu cei care sunt duşmani între ei. Acuzaţia de indiscreţie şi trădare este falsă. Nouă ne place să negociem împăcări. Ştiţi, ca în copilărie, “împăcare-împăcare, fără nici o supărare” este refrenul nostru preferat. Şi e greu cu oamenii mari, pentru că au prea multe să îşi reproşeze.
Suntem infideli, ziceţi. Dar este departe de adevăr. Noi căutăm un partener de joacă. Pentru noi dragostea trece prin provocarea interesului, a minţii. Ai crescut şi eşti om matur, atunci ştii să ne provoci. Ce îţi oferim în schimb? Multă veselie, bună dispoziţie, puterea de a ierta greşeala şi de a reveni la locul de joacă şi mâine de la aceeaşi oră. [Continua aici.]
Editorial pentru revista Astrele.