Visele, in special sensul dat de interpretarea lor, a fascinat oamenii inca din antichitate. Scrierile sacre, povestile, legendele mitologice, abunda de exemple de vise si de personaje cu abilitati de interpretare.
La inceputul secolului XX, cand stiinta a luat avant, s-a nascut in mod natural necesitatea gasirii unei tehnici de interpretare a viselor care sa foloseasca omului. In perioada in care psihologia isi formula primele teorii, principii si ipoteze legate de psihicul omului, astfel incat sa fie introdusa in lumea riguroasa a stiintelor, lumea simbolica a vietii nocturne depindea de interpretarile populare sau de cele spirituale ale reprezentantilor cultelor. Odata cu editarea capodoperei „Interpretarea viselor” a lui Freud, evenimentele nocturne si cu toata bogatia de simboluri si evenimente, a devenit un instrument util in terapia psihica. Daca Freud a pus bazele, Jung, prin munca sa a dus mai de parte nu doar teoria inconstientului, ci a dezvoltat tehnica de interpretare a viselor, urmand viziunea sa asupra organizarii psihice a individului.
In aceasta carte, analistul jungian, James A. Hall, face o incursiune in tehnica jungiana a interpretarii viselor, prezentand conceptele de Inconstient individual si colectiv, Arhetipuri, Eu, Umbra, Persona, Anima si Animus, Complexe, specifice terapiei jungiene. Toate acestea au un rol in viata psihica a fiecarui om, indeplinind functii care mentin starea de boala psihica sau de vindecare. Vignetele prezentate de autor ilsutreaza nu doar conceptele specifice psihologiei analitice, dar si modul in care visele sunt utile pe parcursul terapiei analitice, marcand momente cheie din analiza. Inconstientul transmite, prin intermediul productiilor psihice din timpul somnului, terapeutului si pacientului modul in care evolueaza analiza si procesul de transformare interna a analizandului.
Cartea este un ghid util pentru psihoterapeutii care utilizeaza in practica lor si interpretarea viselor pacientilor. Dar este, de asemenea, utila si celor care, nefiinf profesionisti, se afla angajati intr-un demers psihoterapeutic pentru dezvoltarea personala, pentru vindecarea conflictelor interne.
Ca si terapeut este important, subliniaza James A. Hall, nu doar sa iti fi insusit teoria lui Jung, ci si sa detii o vasta cultura generala. De asemenea, un rol important il are intuitia terapeutului si propria sa analiza.
Detalii despre carte si comenzi gasiti pe site-ul Editurii Herald