“Jumatatea mea, FEMEIA” – Ovidiu Dragos Argesanu

Recunosc ca titlul este inspirat si atractiv. Motiv pentru care mi-am si dorit sa o citesc. Experienta alaturi de Dragos, ca mentor, si anii pe care i-am petrecut in cursuri si seminarii alaturi de el, mi-au fost utili in dezvoltarea mea spirituala. Poate din acest motiv, multe dintre informatiile din carte nu-mi sunt straine, pentru ca le-am mai auzit de la el. Dar sunt utile persoanelor, femei si barbati, care abia acum pasesc pe calea spirituala.  Fiecare poate sa gaseasca explicatii pentru anumite trairi sau experiente proprii.

Argesanu vorbeste din experienta sa de barbat, mult axata pe rolul de terapeut si de prieten. Mi-ar fi placut sa puna accentul si pe rolul sau de fiu, iubit, sot si tata.  Dar acestea sunt mai putine. Sunt multe informatii “tehnice” si pune prea mare accentul pe Varsta Astrala a spiritelor intrupate in femei, ca o explicatie logica pentru anumite caractere.  Eu nu as pune atat de mult accent pe acest aspect. Am vazut de-alungul timpului pana unde poate ajunge orgoliul aflarii unei astfel de informatii. Si,  in cazul unei femei, poate duce la tratarea cu dispret atat a barbatilor, a societatii cat si a pruncilor pe care ii naste.

Si la inceputul cartii, dar si de la persoane care au fost la prima conferinta dedicata “Emanciparii spirituale a Femeii”, am aflat ca atat conferinta, cat si cartea sunt o forma de “spovedanie” publica a lui Argesanu. Este greu sa faci o spovedanie in fata unui duhovnic sau in fata persoanei iubite, si e limpede ca e la fel de greu sa o faci in fata unui public care are asteptari de la tine si care oricand te poate judeca. Pentru acest gest e de admirat.

Abordarile, ca de obicei, sunt din mai multe puncte de vedere: medical, social, religios, personal, ceea ce face ca informatiile oferite sa aibe o explicatie logica si usor de asimilat.

Am o mentiune de facut legat de inconstientul colectiv al femeii. Aici s-au strans, de-alungul intregii existente a umanitatii, o multitudine de refulari. Acestea au fost generate de comportamentele abuzive pe care le-au avut barbatii, societatea si religia. Au avut in decursul istoriei rabufniri prin femei care au ajuns celebre, de la Ioana D’arc pana la Madonna. Poate cea mai mare rabufnire a fost miscarea feminista, cu plusurile si minusurile sale, cu rezultatele sale pozitive si negative. Femeile au icneput sa se faca auzita, dar sa ceara drepturi egale cu barbatii. Si aici si-au negat propria lor fiinta si rolul lor: acela de a perpetua viata. Da, in interiorul femeii exista programuld e procreere si de familie. Dar unele il manifesta, altele nu. Si atunci, nu mai poti cere egalitate nici macar intre femei. Explicatia stiintifica pentru numarul mai mare al femeilor pe pamant comparativ cu numarul barbatilor, este cea mentionata si de Dragos in carte: “pentru perpetuarea vietii pe pamant”. Dar, inregimentand femeile in campul muncii, intr-un program de munca prestabilir, cu obligatii egale cu ale barbatilor, poate avea consecinte grave asupra psihicului copiilor, adica a baietilor, adica a barbatilor cu care traim. Exista in carte un citat din parintele Argatu: “nu-i mai judecati pe preoti, pentru ca voi i-ati crescut”. Foarte adevarat! Insa femeia, nu trebuie sa stea la cratita, dar este important pentru sanatatea psihica a pruncilor sai, sa stea sa ii ingrijeasca si sa aibe grija de educatia lor, si nu sa fie inregimentate intr-un sistem.  Munca femeii, in afara familiei, ar fi bine sa se desfasoare in afara stresului si intr-un program lejer. Si aici intervine si barbatul care trebuie sa o sustina material si fizic.

Lazarev spunea intr-una din cartile sale ca, “conceptia gresita fata de viata a barbatului, determina in mare parte comportamentul femeii”.

O astfel de abordare mi-ar mai fi placut sa o aflu de la Dragos: cum afecteaza barbatul comportamentul femeii si cat de mult o poate ajuta in evolutia ei. Dragos stie mai multe decat a scris in aceasta carte si eu am sperat sa gasesc informatii pentru toate categoriile de “persoane elevate”. Poate in viitoarea carte.

De final: este o carte interesanta, pe care o recomand in special celor aflati la inceputul cautarilor spirituale.

“Jumatatea mea, FEMEIA” – Ovidiu Dragos Argesanu, 138 pagini – editura PRODAO, 2011

Credit foto:  Ovidiu-Dragos Argesanu

9 thoughts on ““Jumatatea mea, FEMEIA” – Ovidiu Dragos Argesanu”

 1. Andreea Talmazan, dat fiindca tu spui ca Dragos Argesanu iti este mentor, dar mentorul tau nu are drept de replica pe pagina lui, o sa postez pe pagina ta o preluare din cartea
  ” 500 – Raspunsuri duhovnicesti la intrebarile credinciosilor ale Parintelui Ilarion Argatu”

  -Tiparita cu binecuvantarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.
  -Editia a-3-a, Editura “Mila Crestina, 2010.
  -Autor: Pr. Ioan V Argatu

  “39.- Părinte, este un doctor în Bucureşti Ovidiu Dragoş Argeşeanu, care face bioenergie sau reiki şi spune la cei ce vin la iniţiere că de la dumneavoastră a învăţat acestea şi că este ucenicul dumneavoastră, este adevărat?
  -Cum să fie adevărat? De unde s-a mai scos şi bazaconia asta? M-ai văzut pe mine că fac drăcovenii din astea? Cum să înveţe de la mine? Ce ucenic? De când am eu ucenici? Vezi vreunul pe aici? Este o minciună grosolană! Vedeţi lucrarea diavolului, ca să mă compromită şi să scadă încrederea oamenilor, le dă în gând acestor farsori şi vrăjitori să se folosească de numele meu ca să le crească lor popularitatea.
  -Spune că a participat la citirea moliftelor şi de la moliftele pe care le-aţi citit a primit el o lumină şi puteri bioenergetice.
  -Asta spune el şi tot el o crede. Dacă o fi participat când eu am citit moliftele şi n-a venit cu gândul curat, a venit numai ca să ispitească, atunci l-a înşelat satana, înşelat rămâne şi va înşela pe mulţi. Vai de sfletul lui. L-a prins diavolii cu chip de lumină sau teologii iadului, din cursa lor cu greu mai scapă. La mine vine multă lume la rugăciuni, fel de fel, dar nu toţi pleacă curaţi, fiecare primeşte după credinţa cu care vine şi după curăţia inimii. Să nu vă faceţi ideie că toţi cei care vin pentru un sfat sau pentru o rugăciune sunt şi ucenicii mei. Un ucenic stă lângă învăţătorul sau duhovnicul lui, poate ani de zile ca să înveţe cele duhovniceşti, nu o zi sau o jumătatea de zi. Să vă spun, înafară de copiii mei şi nepoţi, n-am putut ţine la mine pe nimeni din cauza autorităţilor. Ar fi avut necazuri cel ce ar fi rămas pe lângă mine din cauza securităţii. Pentru că am fost mereu urmărit şi supravegheat de securitate nu am putut să-mi fac ucenici nici aici şi nici în mănăstirile pe unde am mai fost. Dacă mai auziţi pe careva înafară de copiii mei şi nepoţi, spunând că este ucenicul Părintelui Argatu să nu-l credeţi.”

  As aprecia daca as primi un raspuns de la tine referitor la afirmatiile parintelui Argatu despre Argesanu! Multumesc!

 2. Andreea,

  Am spus ca “nu trebuie inregimentate” nu ca nu sunt libere sa aleaga ce vor sa faca cu si in viata lor, in cariera lor. Mamele de tipul celor mentionate de tine manifesta in relatiile lor cu copiii propriile traume din copilarie, si nu neaparat neimplinirile din celelalte domenii ale existentei lor.
  Sunt si psihologi si maestri spirituali care impartasesc aceeasi idee legata de rolul femeii in lume.
  Dar asta e parerea mea si nu trebuie sa fie aceeasi cu a lui Dragos sau a altcuiva 🙂

 3. Mi-a placut prezentarea ta pana la un punct. Punctul in care sustii ca femeia nu trebuie sa fie inregimentata intr-un sistem si ca trebuie sa aloce mai mult timp copiilor. Depinde de sistem, dar cred ca fiecare are dreptul sa isi aleaga daca vrea cariera. Iti recomand sa te uiti un pic prin jur la mamele foarte grijulii cum isi sublimeaza in relatia cu copilul, neimplinirile profesionale, sexuale, viata de familie “minunata” etc.cam tot ce se poate sublima. Si le recunosti dupa “las’ca face mama”, una din celebrele replici ale acestor mamici.

  Cu drag,
  Andreea- tot o maestra de-a lui Dragos

 4. Buna Andreea,

  As dori sa stiu la care carte a lui Lazarev te-ai referit in articolul tau.

  Multumesc.

 5. Andreea, din nou suntem pe aceeasi lungime de unda, am gasit aceasta carte acum cateva saptamani si imi doresc si eu sa o citesc, si chiar doream sa te intreb despre Ovidiu Argeseanu, am urmarit cateva filmulete cu emisiunile lui TV, si chiar imi place foarte mult.
  Te pup!

 6. Buna seara Andreea,

  Iti multumim mult pentru scurta dar concludenta recenzie realizata asupra cartii Maestrului si, deasemenea multumim Maestrului ca a scris-o si a publicat-o. Ingerii de Lumina sa va insoteasca pe a voastra Cale, mereu si intotdeauna ! Doamne-ajuta !

Comments are closed.