Ce simplu e sa fii artist?!?!?! – Hai sa le dam in cap!!!

Am observat de ceva vreme ca oamenii au o problema cu artistii: ca sunt artisti si ca se mai gandesc si la bani pe de-asupra. Am scris si pe blogul lui Petru un comment ca raspuns unei pareri destul de agresive a unui cititor cu privire la munca de artist.
Asadar multi se intreaba la ce le mai trebuie artistilor drepturi ca oricum canta pentru bani si oricum ii doare undeva de fani?! Si de fapt de ce sa le cumparam CD-urile sa le bagam bani in buzunar cand putem foarte bine sa „piratam” online muzica lor si astfel suntem satisfacuti: nu platim si ascultam si ce ne place.
Nimeni nu se gandeste ca si artistii sunt oameni. Ca munca lor este de a crea muzica si a o vinde sub diverse forme. ASTFEL ISI PRIMESC EI SALARIILE!!! Sunt multi artisti care au un staff carora trebuie sa le plateasca salarii. Sunt artisti care dau de munca/ deci de mancare/ mai multor oameni: tehnicieni, ingineri de sunet, dansatoare, soferi, secretara, impresar, si multi altii. Toata lumea se plange de onorariile mari pe care le cer artistii.
Spre deosebire de alti „angajati” carora le vine leafa lunar indiferent de ce fac, artistilor „leafa” le vine in functie de cat de bine se produc/mediatizeaza. Si din leafa aia platesc ca oricare cetatean al statului, dari catre stat.
Unii artisti au noroc de a „castiga” atatia bani incat isi pot permite case si masini. Bravo lor. Nu i-au cerut la colt de strada. Au muncit!
Si toti artistii muncesc.
Unii cred ca viata de artist este una simpla: distractie si amuzament! Dar viata de artist presupune multe: Zile si nopti nedormite petrecute in studio. Zile si nopti nedormite petrecute in sala de repetitii. Chinurile lipsei de inspiratie. Munca asidua pentru noi coregrafii. Week-end-uri petrecute departe de familie in concerte. Ore in sir petrecute in masina pentru a ajunge la concerte. Probe de sunet.
Artistii muncesc. Si e normal sa fie platiti pentru munca lor. Indiferent sub ce forma se prezinta ea: album, concert, aparitie TV.

16 comentarii la „Ce simplu e sa fii artist?!?!?! – Hai sa le dam in cap!!!”

  1. Imi aduc aminte ca am participat la un eveniment in organizarea caruia au fost implicati niste prieteni ; au avut ceva probleme tehnice inainte si au avut nevoie de laptopul meu, l-am adus totul a iesit ok. Nu am platit bilettul pt ca ajunsesem devreme si nu era nimeni la usa. la un moment dat imi dau seama ca nu am platit si trebuie sa ma duc sa platesc, la usa dau de amicul meu si ii intind banii, el ii refuza argumentand ca ” am adus laptopul” si eu i-am zis” mai baiete, daca eram implicata in organizare, acum iti ceream bani, nu ti-i ofeream, treaba cu laptopul..deh s-a intamplat. Tine-i si taci !” a zambit omul si i-a luat si eu am stat in continuare linistita.
    Este imposibil, ma gandesc, ca oamenii sa nu realizeze ca artistul are un job prin ceea ce presteaza si punct. exista, insa rautate si invidie comasate in comentarii aiurea!!!

    Răspunde
  2. Esti un caz deosebit. Dar… uita-te putin la ce a iscat in presa ideea lansarii sindicatului A.U.R., idee ce apartine celor de la Cassa Loco. Si mai grav decat comentariile ziaristilor sunt comentariile cititorilor. Asa afli cam ce gandeste lumea! Si situatia nu e roz deloc!

    Răspunde
  3. Bine spus, doar ca se aplica doar la artistii seriosi, care chiar compun, care chiar repeta, care chiar au staff. Or, din pacate, la noi sunt multe trupe care mimeaza o arta de prost gust. Sunt prea multe trupe „de dansatori” (no offense, Adrian Despot :P), cum le zic eu, ca nici nu compun, nici nu canta, doar danseaza pe playback. Iar in trecut astea erau 90% la noi, asa ca cred ca si asta e un factor care explica atitudinea publicului fata de artistii de azi. A nu se intelege de aici ca sunt de acord cu atitudinea lor, da? Mereu platesc concertele, albumele si tot ce ma intereseaza la o formatie pe care o apreciez. Alin

    Răspunde
  4. Stii ca se arata acum si artistii care se respecta dintre cei care au facut playback. Ca depun eforturi sa faca live multe dintre aparitiile lor. Si depun efort in orele de canto si de coregrafie.
    Dar ai dreptate: multe dintre parerile gresite despre artisti isi au radacina in trecut! Motiv pentru care am decis sa „fac minimum de educatie” aici pe blog. Si am sa sustin orice initiativa in acest sens din partea oricui ar veni! Ma rog, cu retinerile de rigoare!

    Răspunde
  5. de ceva vreme aflu diverse chestii care imi confirma faptul ca am trait pana acum in grota…fratioare! artistul cand ajunge la pensie nu primeste pensie?!?! asta in cazul in care ajunge la pensionare in casa lui pentru care nu a putut face credit?!?! foarte nedrept!!!
    in cazul asta, se pare ca artistii sunt tratati ca si cum ar fi niste obiecte( si sunt indulgenta, pentru ca pana si de obiecte ai grija in viata asta). concluzia e ca sunt revoltata!!! dar le urez cu toata convingerea succes celor de la Cassa Loco

    Răspunde
  6. Eh, daca ar fi doar asta. Cu pensiile.
    Dar pe ansamblu DA! artistii sunt tratati ca si cum ar fi „un drept personal” al fiecaruia care ii vede la televizor sau le asculta muzica. Ceea ce nu este normal! Din acest motiv am sa incerc sa fac CAT MAI MULTA EDUCATIE imi sta in putinta prin acest blog.

    Răspunde
  7. Aici nu mai stiu ce sa cred, cu cei care se respecta dintre cei care au facut playback. Pe de o parte, ii felicit ca se chinuie sa invete sa cante, pe de alta, mi se pare atat de jenant, ridicol, penibil si alte cuvinte din astea… Cum adica? Zici ca esti artist, dar dupa 5 albume vandute INCEPI sa iei lectii de canto? Come on. Asta denota un amatorism de cea mai joasa speta. Dar am sa inchei optimist: bravo lor ca totusi muncesc. Acum… Alin

    Răspunde
  8. Ehhh si Madonna a luat lectii de canto dupa cateva albume lansate. Si de cativa ani ia si lectii de chitara. Asta denota doar faptul ca au constientizat ce inseamna „valoarea”. Si, daca pui in comparatie concerte vechi ale madonnei cu unul recent, ai sa iti dai seama cam cat de mult si-a crescut singura propria valoare. mai precis a „dat substanta” brandului sau!

    Răspunde
  9. Amin, Andreea! Eu am trait pe pielea mea, stiu cum e sa trebuiasca sa ajungi la timp la proba de sunet de la Oradea, cand tu inca esti pe drum, pe undeva pe serpentine; stiu cum sa te trezesti la 4 dimineata ca sa ajungi la timp la concertul de la Medgidia; stiu cum e sa nu dormi noptile inventand coregrafii; stiu, stiu, stiu… Viata de artist NU e simpla!… si tind sa cred ca pana nu o simti pe pielea ta, nu ai cum sa-ti dai seama. Insa fac un apel: nu mai judecati in necunostinta de cauza!!!

    Răspunde
  10. Asa e… Trebuie sa simti pe pielea ta. Sau cel putin sa ai decenta sa te interesezi inainte sa dai cu bata… Si in timp ce scriu, imi dau seama ca multe din acuzele aduse artistilor au o „samanta” si in aparitia falselor vedete. Cele „facute”peste boapte!

    Răspunde
  11. vi se pare normal ca acest A.U.R. sa ceara o mai mare mobilitate, sa fie mai presus decat orice alt cetatean al statului roman, in spatiul international, sa aiba pretentia de a ocupa locuri fruntase in institutii culturale pe motiv ca au succes in acel domeniu sau vi se pare normal ca un artist sa ceara suma de bani pt orice aparitie radio sau tv? daca vrea, desigur i se respecta optiunea sau nu este chemat. dar acest sindicat vrea sa acopere muuuuuuulti artisti si pseudo-artisti care au nevoie de promovare. cum poti avea promovare daca ceri bani la fiecare aparitie? da, institutia media la care apari face audienta cu tine iar tu iti faci promovare. o mana o spala pe cealalta. ce ar face artistii fara promovare? in rest mi se par ok :). fazele cu asistenta juridica…de ex…

    Răspunde
  12. Fiind vorba de Cassa Loco lucrurile sunt putin luate in gluma si trebuie luate ca atare: in gluma. Cu ocazia acestui „A.U.R.” am realizat cam cat de mult se poate lua lumea in serios. Asta pe de o parte. Pe de alta parte un Sindicat al Artistilor ar fi bine venit. O forma de asociatie care se apare dreptul artistilor. S-a mai incercat acest lucru in urma cu niste ani buni. Nu stiu exact de ce nu s-a si concretizat. Insa, este normal sa existe si sa aibe reprezentanti in toate institutiile care ii vizeaza pe artisti. Pentru ca vin acum si te intreb: este normal ca un „compozitor de muzica de fanfara” sa castige lunar din drepturi de autor sute de milioane de lei iar un artist (alege tu pe cine vrei din cei difuzati de Guerilla)sa castige cateva milioane pe an? Ti se pare normal ca acum doi ani in contul Shakirei pentru difuzarile din Romania sa intre cateva amarate de sute de euro? Vorbim de bani munciti si nu case pe gratis de la stat!

    Răspunde
  13. andreea e normal ce zici. intr-adevar e nevoie de un astfel de sindicat, cum e cel al scenaristilor din SUA, care sa vegheze asupra bunului mers al lucrurilor. drepturile de autor trebuie platite pt ca reprezinta munca unor oameni. eu m-am luat de ce anume suna aberant. da, oamenii de cultura isi au locul in institutia de cultura dar nu obligatoriu in frunte. acolo sa candideze impotriva oricarui alt cetatean al romaniei care ar avea aptitudini de lider in acea organizatie. nu pui un doctor director de spital doar pt ca e un doctor bun. il pui pt ca e si un foarte bun manager. si poate concura pt acel post cu un alt manager care nu e doctor.

    Răspunde
  14. Ehh… E tipic pentru Cassa Loco sa „ascunda” un lucru serios in spatele unor glume… Pe sistemul „aparentele insala”! In timp ce asteptam sa ajungi la birou ma gandeam cat de bine ar prinde un om reprezentant al artistilor de exemplu in urmatoarele institutii: CNA, UCMR, etc. Iti dai seama ca nici un radio sau vreo televiziune nu ar mai fi amendata far noima pentru ca difuzeaza PARAZITII – CENZURAT (adica autocenzurat!- ca sa fim cat se poate de precisi)!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookies pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a putea să-ți oferim instrumente de social media și pentru a analiza traficul pe acest site. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Cine suntem?

Adresa site-ului este: https://andreeatalmazan.ro.

Comentarii

Când vizitatorii site-ului lasă un comentariu pe site, colectăm datele care apar în formularul de comentarii și, de asemenea, adresa de IP și tipul de browser pentru a detecta și a preveni spamurile. Un string anonimizat a fost creat din numele adresei tale de email pentru a interoga Gravatar dacă utilizezi serviciul. Politica de protecție a datelor cu caracter personal (privacy policy) este disponibilă aici: https://automattic.com/privacy/. După aprobarea comentariului tău, poza ta de profil va apărea public lângă comentariul tău.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings