Chakrele corpului uman
Ce sunt chakrele?
Acest termen in sanscrita veche inseamna “roata” sau “disc”. Fiecare chakra corespunde unui anumit nivel anatomic, dar si unuia psihologic, reprezentand niveluri de constiinta, elemente arhetipale, stadii ale vietii, fiind sensibile la diverse culori, sunete, arome, cristale si mantre.
In rpezent s ecunosc un numar de sapte chakre principale, carora le corespund sapte campuri de actiune care, intrapatrunzandu-se, fromeaza campul de energie propriu fiintelor vii.
Chakrele sunt legate intre ele prin canalul central Sushumna (localizat de-a lungul coloanei vertebrale) si cele doua secundare Ida si Pingala. In zona chakrei Muladhara, localizata la baza coloanei vertebrale, se afla Sarpele Kundalini, energia latenta a creativitatii constiente.
Chakrele in sine nu contin energie proprie, ci o iau de la pamant si din jur, permitandu-le astfel o functionare optima.
Pe langa chakrele principale exista cel putin 300 de chakre secundare (subiectul apucunturii si nu numai). Dintre chakrele secundare, cele mai importante sunt cele situate in palme, talpi, ovare sau testicule, sfarcuri, ochi, urechi, ficat, splina etc.
Chakra 1 – Muladhara
Chakra Pubiana sau a radacinii – lotusul cu patru petale – sediulsubconstientului colectiv
Pozitionare: in prelungirea coloanei vertebrale, la jumatatea perineului. (la jumatatea distantei intre anus si organelle sexuale)
Camp corespondent: campul vital
Arhanghel: Uriel – Cel ce este Lumina, Focul, Fata lui Dumnezeu
Raza initiatica: raza Rubinie a compasiunii si a pacii.
Culoare: rosu aprins- exprima forta de reproducere a vietii, vitalitate, putere, stralucirea principiului vital fundamental; simbolizeaza iubirea, lupta pentru viata, sanatatea robusta, vigoare, dinamism, atasament pentru tot ce este pamantean.
Element: pamant
Cromoterapie: inundarea chakrei cu rosu de foc
Fonoterapie: vocala U, tonalitatea Do Major
Meloterapie: orice gen musical foarte ritmat
Aromoterapie: cuisoare si cedru
Cristalo terapie: agat, granat, coral rosu, rubin, jasp
Principiul guvernator: realitatea fizica, vointa fizica de viata, energia vitala
Glanda aferenta: Suprarenalele. Glandele suprarenale produc adrenalina si noradrenalina care au rol sa diriheze distributia sangelui, in acord cu nevoile momentane. Astfel corpul este gata de actiune si poate raspunde la cerinte. Glandele suprarenale au o influenta dominanta asupra echilibrului termic al corpului.
Coordoneaza: simtul mirosului, glandele suprarenale, oasele, dintii cartilajele, unghiile, regiunea inferioara a corpului (rect, anus, intestine, prostate, vezica urinara). Dirijeaza eliminarea toxinelor din organism si realizeaza echilibrul sexual al persoanei. Coordoneaza instinctual tribal si loialitatea.
Functie: in supravietuire, in situatii de urgent, asigura legatura cu pamantul, raspunde de creativitate, acumuleaza anxietatea si angoasele, determina flexibilitatea, adapatbilitatea si ruperea de gandirea rigida, determina scurgerea in pamant a energiilor uzate din corp.Se ocupa de mecanismele ce duc la obtinerea elementelor ce tin in viata corpul fizic (bani, hrana, etc.), asigurand supravietuirea. Vointa de supravietuire, instinctual de conservare, siguranta launtrica, dorinta de acumulare materiala, sentimental de stabilitate, de siguranta, de apartenenta.
Proasta functionare/perturbarea: incapacitatea de a mentine o slujba sau un nivel de trai si determina realizarea actiunilor impuse de frica. Exteriorizeaza efectele problemelor nerezolvate cu parintii in perioada copilariei si adolescentei. Se deschide foarte mult in stari de pericol si are ca rezultat instabilitate emotional temporara. Blocarea sa face ca persoanele sa fie aeriene (cu capul in nori) sau sa sufere de obezitate, hemoroizi, constipatie sau sciatica. Caracterizeaza o persoana bolnavicioasa. Inchiderea ei produce impotenta. Exprima: frica de orice fel, fuga sau abandonul misiunilor personale, prejudecatile, dificultati majore in a interpreta sau percepe adevarata semnificatie a evenimentelor, un simt al identitatii nerezolvat.
Mastile (falsele aspecte): dorinta de putere si autoritate, orgoliul, ambitia egoista, nerabdarea si iritarea, forta fizica, magnetismul personal, faptul de a te considera central Pamantului, egoismul si ambitia personala, dorinta de a conduce, dorinta de a fi un dictator, dorinta de a distruge fara scopuri inalte, izolarea, singuratatea si indepartarea de ceilalti, faptul ca vrem sa ne impunem foarte tare vointa asupra celorlalti, egocentrismul, mandria excesiva, sentimentul de separare, aroganta, mania si violent, duritatea, cruzimea, suprimarea liberului arbitru al celorlalti, incapatanarea, dorinta de a avea mereu dreptate.
Corzi: Coarda (legatura energetic dintre doua persoane) pe prima chakra inseamna: “vreau sa ma ajuti sa supravietuiesc”.
Aferenti astrologici:
– Berbec/ Marte : inceputuri, energie vitala originara, putere de dominare, pofta de atac
– Taur: legatura cu Pamantul, rezistenta, capacitatea de a trai placer senzuale
– Scorpion/Pluto: inradacinare inconstienta, forta sexual, schimbare si innoire
– Capricorn/Saturn: structura, soliditate
Bibliogragfie:
„Razele initiatice ale ingerilor” – Autori: Elena Cocis, Nicolae Oprica
„Initiere in Reiki” – Autor: Risvan Vlad Rusu
„Centrii subtili de forta” – Autori: Shalia Sharamon, Bodo J. Baginski