Aceasta carte este o culegere de documente autentice, al carei scop este acela de a face „lumina”, in masura posibilitatilor, asupra identitatii si activitatii unuia dintre cei mai controversati oameni ai istoriei. Autoarea a studiat un numar impresionant de scrisori si documente de arhiva ale secolului al VIII-lea, in care este mentionat numele lui Saint Germain si activitatea sa, de la cea politica, pana la cea esoterica. Recreaza astfel portretul renumitului conte, fara, insa, a aduce lamuriri clare legate de originile sale (se banuieste a fi originar din Transilvania), despre moartea sa si locul in care s-ar afla mormantul sau.
Din paginile cartii reiese insa ca Saint-Germain era un sustinator al nobilimii si al monarhiilor, luptand prin metode diplomatice pentru salvarea acestora. A fost un negociator din umbra pentru pace intre Franta si Anglia, si a avut misiuni diplomatice pe langa toate monarhiile europene. Se afla in relatii de prietenie cu oameni importanti ai vremii respective, de la regi si membrii marcanti ai nobilimii, pana la artisti si personalitati academice.
Activitatea sa esoterica este legata de anumite societati secrete, franc-masonice. In documentele legate de infiintarea unora dintre acestea este mentionat si numele sau. Unele au pornit ca scoli de spiritualitate in care erau admise persoane de o inalta tinuta morala, pe care le invata din tainele lumii si ale universului, le introducea in Magia Naturii. Cunostintele sale erau vaste. Era interesat de stiinta si de inventii. Vorbea fluent mai multe limbi, printre care unele considerate „moarte”. Iubea arta sub orice forma de manifestare a sa.
A „pacatuit” dorindu-si prea mult pacea. A fost urat de unii si iubit de altii.
Dar ramane in istoria omenirii ca „omul care sfideaza timpul” pentru ca cei care l-au intalnit, si la intervale mari de timp, afirma ca era neschimbat, desi anii au trecut la fel peste toti.
„Saint-Germain este de inaltime medie si are maniere elegante. Trasaturile lui sunt regulate, este smead, are parul negru, chipul expresiv si plin de starlucire, tinuta poarta amprenta si eleganta proprie numai oamenilor de seama. Comtele se imbraca simplu, dar cu gust. Singurul sau lux consta intr-un numar mare de diamante cu care este acoperit. Le poarta pe fiecare deget sau montate in tabachere si in ceasuri” Intr-o seara a aparut la curte cu catarame pentru pantofi, pe care domnul Gontaut, un expert in pietre pretioase, le-a estimat la 200000 de franci.
Un lucru demn de amintit este ca Saint-Germain vorbeste franceza, germana, italiana, spaniola si portugheza atat de bine, incat atunci cand discuta cu vreunul dintre locuitorii tarilor respective in limba lor natala, acestia nu observa nici cel mai usor accent strain. Savantii occidentali si orientali au testat cunostintele contelui de Saint-germain. Primii l-au considerat un cunoscator mai bun al limbilor lui Homer si Virgiliu decat ei insisi. Cu cei din urma a vorbit sanscrita, chineza, araba in asa fel incat le-a dovedit ca a petrecut mult timp in Asia si ca limbile orientale erau predate slab in colegiile lui Ludovic cel Mare si Montaigne.
Contele de Saint-Germain acompania la pian fara partitura orice cantec si chiar si cel mai dificil concert pentru mai multe instrumente. Rameau era foarte impresionat de interpretarea acestui amator si uimit mai ales de improvizatiile sale”.
„Contele de Saint-Germain – Omul care sfideaza timpul” – autor: Isabel Cooper Oakley, 220 pagini