Impulsul de a manca, si in special noaptea, indica cel mai adesea o neacceptare a unei situatii de viata, o stima de sine scazuta, o dorinta excesiva de a controla situatiile, dar in special de a-i controla pe ceilalti. Nevoia de control este asociata Plexului solar si, cand depaseste un anumit prag, duce la probleme cu stomacul, de la indigestii pana la ulcere sau cancer. Asta inseamna ca chakra respectiva nu functioneaza asa cum trebuie, ca este plina de legaturi energetice intre noi si alte persoane sau obiecte, prin care inconstient incercam sa le controlam. Cand ne trezim in toiul noptii cu impulsul de a merge la frigider, primul lucru la care ar fi bine sa ne gandim este ce anume vrem sa controlam ? De ce anume suntem nemultumiti si am vrea sa schimbam ? De ce anume ne este frica ca se poate intampla cu noi sau cu viata noastra ?
Mai mult decat atat, sentimentul de vinovatie este prezent, de fiecare data dupa ce am luat o mica gustare de acest tip. Acest sentiment de vinovatie este mare si ascuns si, cel mai adesea, are o legatura cu felul in care ne privim si cu cat de multumiti suntem de noi insine. Psihologii spun ca mancatul compulsiv este o forma de a ne pedepsi. Motivul pedepsei este variat, de la persoana la persoana. Si duce la scaderea increderii in noi insine. In mod similar, la nivel energetic, exista un program de “autodistrugere” care ne determina sa ne sabotam.
Este bine sa stim ca chakrele nu sunt independente unele de celelalte. Iar Plexul solar are o legatura directa cu chakra gatului, cea care este responsabila atat de ingurgitarea alimentelor, cat si de modul nostru de a comunica. Cand mancam iresponsabil, de fapt actiunea noastra este aceea de a pune “dop” cuvintelor care ar putea descrie ceea ce simtim, ceea ce ne dorim, ceea ce nu ne place, sa afirmam puternic ca ne iubim si ca ne apreciem. Sau, dimpotriva, folosim cuvinte si tonuri ale vocii care sunt imperative, care tradeaza dorinta noastra ascunsa de a pune stapanire pe mediul inconjurator, pe oamenii cu care traim (persoana iubita, ceilalti membrii ai familiei sau colegii de munca).
Continuarea pe site-ul Irina Reisler.
Sursa foto: http://bingeeatingtherapy.com/