1. TACI, daca nu ai de spus ceva valoros.
2. TACI, atunci cand ai vorbit destul.
3. TACI, pana cand iti vine randul sa vorbesti.
4. TACI, atunci cand esti provocat.
5. TACI, atunci cand esti nervos si iritat.
6. TACI, atunci cand intri in biserica, pentru ca Dumnezeu sa iti poata vorbi.
7. TACI, atunci cand pleci de la biserica, pentru ca Duhul Sfant sa poata imprima in mintea ta lucrurile pe care le-ai auzit.
8. TACI, atunci cand esti ispitit sa vorbesti.
9. TACI, atunci cand esti ispitit sa critici.
10. TACI, cand ai timp sa gandesti inainte de a vorbi.
Foto: C. Stefanescu
Taci si asculta-te. 🙂
Eu asta am invatat. 🙂
Discutabil. Dintotdeauna tacerea a fost complicea tiranilor. Criminalitatea s-a bazat dintotdeauna pe tacere. Sa nu uitam omerta, celebrul cod al tacerii. Si exemplele pot continua.
Taci daca nu ai nimic de spus, dar nu tacea in fata nedreptatilor si rautatii lumii.
Taci daca nu ai ceva nimic valoros de spus. Si daca vezi nedreptatea si rautatea, dar nu vii cu solutii, cum se cheama ca esti?
Tacerea, covorul asternut peste gunoi, este o solutie comoda si egoista in fata rautatii si a nedreptatii. O problema trebuie constatata si adusa in atentia celorlalti, dezbatuta si analizata. Numai asa pot aparea solutii, pentru ca nimeni nu detine adevarul absolut. Foarte multe din problemele din viata noastra sunt rezultatul exclusiv a lipsei de comunicare.
Brainstormingul este o tehnică de creativitate în grup, menită să genereze un număr mare de idei, pentru soluţionarea unei probleme. Cheia acestei tehnici, ce a permis rezolvarea a extrem de multe probleme, este tocmai lipsa autocenzurii. Adica eliminarea sintagmei: „Daca taceai, filozof ramaneai”. Ceea ce nu inseamna ca sustin vorbaria goala, lipsita de continut precum reconcilierea basesciana. Inseamna doar ca sustin comunicarea ca modalitate de solutionare a majoritatii problemelor.
Dane, sunt curios, ce inseamna pentru tine sa nu taci in fata nedreptatilor lumii si a rautatii. Si defineste te rog nedreptatea si rautatea.
Iti multumesc anticipat.
@Robert Pope
Pentru prima parte a intrebarii raspunsul este deja dat:
„O problema trebuie constatata si adusa in atentia celorlalti, dezbatuta si analizata. Numai asa pot aparea solutii, pentru ca nimeni nu detine adevarul absolut.”
Pentru ca, desi ai citit asta ai pus intrebarea, banuiesc ca te referi la faptul ca ar putea fi o falsa problema. Comunicarea cu ceilalti, adica lipsa tacerii, ma va face sa inteleg asta. Pentru ca trebuie sa si asculti, nu doar sa vorbesti.
Notiunile de bine/rau, drept/nedrept sunt notiuni fundamentale ce se definesc prin antiteza. In nici un dictionar nu vei o definitie ci doar prezentarea antitezei fata de notiunea pereche si o lista de sinonime. Daca insa incerci sa subliniezi caracterul subiectiv al acestor notiuni nu pot decat sa-ti dau dreptate. Notiunile de bine/rau si drept/nedrept sunt raportate la cel care face evaluarea. Pentru diavol raul absolut e Dumnezeu.
Aceasta insa nu justifica tacerea. Fiecare individ este important, si implicit dreptatea fiecarui individ este importanta. Mai mult de atat, societatea a fost mereu preocupata sa defineasca un bine si o dreptate generala si a facut-o prin morala si legislatie. Deuteronom, decalogul dictat de Dumnezeu lui Moise ce reprezinta? Mai ai vreun dubiu ca a ucide este ceva rau si nedrept?
Sper ca am reusit sa-ti raspund si iti multumesc pentru rabdare.
@Dan: decalogul tacerii se refera la autodisciplina si la autocunoastere. Acesta este si scopul pentru care l-am pus pe blog. In nici un caz la cautarea de solutii pentru probleme. Sunt de acord cu tine ca daca taci intr-o situatie este o forma de a fugi de responsabilitate si de a ascunde „gunioul sub pres”.
Dar si in aceasta situatie e buna o disciplina a mintii. In sensul sa nu vorbesti fara rost, sa spui lucruri pe acre sa le regreti ulterior.
Ce vreau sa spun este ca, atunci cand practici tacerea inveti mai repede valoarea cuvintelor pe care le spui in situatii de criza care necesita rezolvare.
Autodisciplina, autocunoasterea si autocontrolul nu au nimic cu tacerea. Au cu a stii CAND sa vorbesti. Au cu a stii sa asculti. Tacerea nu e buna. Tacerea inseamna izolare. Inseamna a nu-ti putea verifica ideile si ipotezele. Sau teama de a o face. Tacere nu inseamna liniste, nu este opusul zgomotului vorbelor goale. Tacerea e non-comunicare.
Tacerea iti ofera dreptul de a fi tu cu tine insuti, sa te asculti pe tine, sa-ti asculti gandurile.
De ce te limitezi doar la a tacea in colectivitate?
Si in colectivitate daca nu iti dai voie sa taci si sa asculti ce au ceilalti de spus, exista riscul sa pierzi esenta.
Tacerea este buna atunci cand ai nevoie de ea. La fel cum este bine sa stii sa vorbesti atunci cand este necesar.
Tacerea este buna atunci cand nu ai ce sa spui. La fel de bine cum este rau sa vorbesti vorbe goale fara substanta, doar de dragul de a vorbi.
Tacerea nu inseamna izolare. Tacerea este un gest de respect fata de tine si gandurile tale si respect fata de cel care vorbeste.
Asa vad eu lucrurile.
@Andreea, inteleg perfect ce spui, doar ca nu cuvantul „tacere” este cel care defineste acest lucru („parerea mea” vorba lui Vacaroiu). Vorbele goale, spuse doar de dragul de a vorbi sunt zgomot. Perturbatii. Cel care te impiedica sa fii singur cu gandurile tale e tot zomotul. Lui incerci sa te sustragi. Iar opusul zgomotului este linistea, nu tacerea.
Iar daca nu asculti ce spune celalalt, sau celalalt nu te asculta, nu exista comunicare. Iar in lipsa comunicarii sunetele pe care le scoatem sunt zgomot.
In opinia mea, linistea vine cand TACI!
😐
Daca doresti sa tac, toate solutiile sunt in mana ta. Iti garantez ca nu voi intra cu alt nick si alt email.
Este urmatoarea masura logica dupa ridicarea tonului.
O seara buna.
Hahaha!!! Nu ziceam sa taci tu! Spuneam ca linistea vine atunci cand omul tace! Imi cer scuze pentru neintelegere! Nu am nimic cu tine. Chiar imi place conversatia 🙂
Multumesc! Sper ca reusesc sa port o conversatie, sa particip la un schimb de idei, nu sa supar. Multumesc!
(eu ascult)
@ Robert: Si inveti? Sau doar asculti?
@ Dan: reusesti
@Robert Pope
Cred ca stii sa asculti. Dar stii si sa vorbesti. Am aruncat o privire pe blogul tau si nu ai probleme in a comunica ceea ce ti se pare tie important. Felicitari!
Recent am descoperit sa tac. E minunat cate lucruri poti intelege si invata tacand. Mai ales cand nu mai aud vorbind vocea din capul meu pot lua cele mai bune decizii, in privinta celor ce vreau sa le spun si sa le fac. Recent am descoperit ca lucrand in vanzari toata viata mea am fost deprins cu vorbitul mult si de multe ori inutil.
Observ la oglinzile mele, oamenii cu are interactionez o privire „ciudata” mai nou pentru ca utilizez des replici precum: „S-ar putea sa ai dreptate”, „Te ascult”, „E foarte important ce spui tu”… Si nu le zic doar asa, ci chiar vreau sa ii ascult. Incerc sa imi dau seama cat mai bine inainte de a pune vreo eticheta, inainte de a face comparatii, inainte de a judeca, inainte de a jigni, inainte de orice.
Dar asta nu inseamna ca tac din indiferenta sau ca voi ramane in a ma complace. Chiar am descoperit ca e mult mai utila comunicarea asa. Pentru mine.
@Dan, multumesc pentru aprecieri.
@Robert: Excelent. Asta era ideea! Mutlumesc 🙂
TACI ca sa poti auzi
Degeaba taci daca nu asculti.
Sarbatori fericite tuturor!
Eu tac! imi place conversatia da chiar nu am de spus nimic valoros!
Decalogul tăcerii
Dacă poţi să ai voinţă,
Când intri în locaşuri sfinte
Să taci, cu sufletu-n credinţă
S-ascuţi a Domnului cuvinte!
Să taci apoi când ai ieşit,
Duhul Sfânt să poată imprima,
Lucrurile ce le-ai auzit
Să râmânâ toate-n mintea ta!
Să taci şi când eşti ispitit
Să critici, mai bun crezându-te,
Iertare ai pentru ce-ai gândit,
De-i cere-o judecându-te!
Dacă n-ai ceva valoros
Celor ce te-ascultă să le spui,
Să taci că e mult mai de folos
Decât să nu-i placă nimănui!
aş putea continua?
Decalogul tăcerii
1)Dacă poţi să ai voinţă,
Când intri în locaşuri sfinte
Să taci, cu sufletu-n credinţă
S-ascuţi a Domnului cuvinte!
2)Să taci apoi când ai ieşit,
Duhul Sfânt să poată imprima,
Lucrurile ce le-ai auzit
Să rămânâ în mintea ta!
3)Să taci şi când eşti ispitit
Să critici, mai bun crezându-te,
Iertare ai pentru ce-ai gândit,
De-i cere-o judecându-te!
4)Dacă n-ai ceva valoros
Celor ce te-ascultă să le spui,
Să taci, că e mult mai de folos,
Oricum n-ajută nimănui!
5)Să ştii când ai vorbit de ajuns,
Să taci, să nu plictiseşti pe mulţi,
Lasă loc la alţii în discurs,
Dar fii dispus să îi asculţi.
6)Să taci, până rându-ţi vine
Să vorbeşti, aşa-i politicos,
Nu te gândi numai la tine
Că spui ceva mai preţios.
7)Să taci când eşti provocat,
Numără-n gând până la zece,
Cu răbdare-o să fii încărcat
Şi orice supărare-ţi trece.
8)Să taci şi când eşti ispitit
De atâtea ori ca să bârfeşti,
Gândeşte că azi ai de murit
Şi pe toţi de bine să-i vorbeşti.
9)Să taci când te simţi mai nervos
Şi crezi că nu te poţi controla,
Consideră că nu-i de folos
O discuţie în starea ta.
10)Dacă ai timp înaite
De-a vorbi, să taci, să poţi reflecta,
Să spui mai alese cuvinte,
Care te vor reprezenta.
Florica Buta