Asa cum se intelege si din subtitlu, in paginile acestei carti sunt adunate cinci prelegeri pe care parintele psihanalizei le-a sustinut in fata studentilor de la Universitatea Clark. Pentru ca audienta nu era una de specialitate, Freud si-a prezentat teoria in cuvinte simple si pe intelesul tuturor. Oricine este pasionat de teoria inconstientului si de cunoasterea de sine, poate gasi in aceasta carte explicatii despre traumele psihice, isteria, tratamentul cathartic, refularea si rezistenta, simptomul, principiul determinismului mental, visele, complexele patogene, sexualitatea infantila, libidoul, perversiunea sexuala, complexul lui Oedip, nevrozele, manifestarea inconstientului in arta, transferul, sublimarea instinctelor.
Dupa cum se stie, Freud a pus bazele teoriei inconstientului si a psihanalizei, in urma experientei terapeutice si nu in urma experientelor de laborator. In aceste prelegeri explica de ce a renuntat la hipnoza, aceasta fiind metoda de vindecare folosita de mentorul sau Dr. Breuer, si de ce s-a axat pe metoda asociativa, cum a decodificat visele si de ce psihanaliza este utila oricarei ramuri a medicinii. Modul in care ii trateaza pe cei care ii sunt impotriva si care il condamna, eleganta cu care vorbeste despre acestia si teoriile lor, dar si despre cei care il sustin, este de apreciat si de urmat.
Citind cartea, mi l-am imaginat pe Freud vorbind studentilor si hohotele de ras pe care le-a starnit facand analogii si comparatii din viata de zi cu zi. Si iata cum explica el ce inseamna „refulat”:
„Presupuneti ca in sala de conferinte, in randurile auditoriului calm si atent, se gaseste totusi un individ ce se comporta in asa fel incat sa ma deranjeze si care, prin rasete necuviincioase, prin vorbarie sau batand din picioare, ma tulbura. Voi declara ca nu pot continua sa profesez astfel; zicand acestea , cativa ascultatori vigurosi se vor ridica si, dupa o scurta disputa, vor scoate personajul pe usa. El va fi refulat si voi putea sa-mi continui conferinta. Dar, pentru ca tulburarea sa nu se mai produca, in situatia ca expulzatul ar incerca sa reintre in sala, persoanele care mi-au venit in ajutor, vor merge sa sprijine usa cu scaunele lor, stabilind astfel un fel de rezistenta. Daca se transpun acum in plan psihic evenimentele exemplului dat, deci daca se presupune ca sala de conferinte este constientul si vestibulul inconstientul, vom avea o imagine destul de buna a refularii”.
„Despre Psihanaliza – Cinci prelegeri tinute la Universitatea Clark” – Sigmund Freud, Editura Herald, 120 pagini