Sarbatorile Pascale sunt cu totul altfel in leaganul ortodoxiei, in Grecia! Sunt pline de bucurie, de speranta, de fericire, de caldura…
In Vinerea Mare, „”inmormantarea simbolica” a Mantuitorului a avut loc cu onoruri militare. La Patriarhie in mod special. Nu se inconjoara doar biserica de trei ori. In unele locuri se plimba alaiul prin intreaga localitate. La Atena s-au plimbat pe strazile adiacente bisericii.
In Sambata Mare bisericile erau deschise si pline de lumina si de flori. Impartasanie primea oricine care declara ca este ortodox. Singurele intrebari de “interogatoriu” au fost: Ortodox? Care este numele de botez?. Inrest nimeni nu-ti avea grija.
Bisericile dar si pe strazi gaseai lumanari de vanzare, de toate marimile, in culori diverse: albe, rosii, albastre, galbene… pictate sau impodobite cu podoabe sau cu … jucarii pentru copii. Am vazut lumanari cu printese pe ele sau cu spidermani.
In seara de inviere biserica la care am fost, intr-un mic orasel de provincie, era scaldata in lumina, cu oameni intrand si iesind. Din interior se auzeau cantorii citind Psalmii si Evanghelia. La miezul noptii s-a auzit in greaca, dar si in romana, Hristos a Inviat! Lumina s-a “raspandit” cu … “viteza Luminii”, iar in mica piateta din fata frumaosei biserici, au inceput sa explodeze pocnitori, iar pe cerul noptii salba de artificii a fost de neoprit pentru zece minute. Oamenii mai aveau putin si cantau si dansau. Se imbratisau cu multa voiosie, se sarutau, iar copiii se jucau in ciuda orei inaintate.
Am avut pentru prima data sentimentul pur de bucurie a Reinvierii Mantuitorului, a sperantei si a promisiunii. Un sentiment greu de descris in cuvinte, dar pe care il auzim foarte des propovaduit de preotii nostri.
In Noaptea de Inviere din acest an am simtit ceea ce ne promit duhovnicii romani. Am tras atunci concluzia ca, la fel cum se spune “mai catolici decat Papa”, noi ne dam mai ortodocsi decat cei care traiesc ortodoxia in tara Muntelui Sfant, nu cu tristete si cu cantece ce te duc cu gandul mai degraba la jale decat la bucurie si speranta.
O reforma a BOR-ului se cere. Poate asa va fi mai simplu sa atraga si tinerii si copiii.
Hristos a Inviat cu Bucurie! Speranta si Linistea sufleteasca s-au asezat frumos in vietile noastre. Fie ca Harurile Divine care au coborat in Noaptea de Inviere peste intreaga suflare crestina, sa prinda radacini si sa sporeasca in sufletele noastre!
pup!frumos! bucuria e divina! deci se poate.
Adevarat A Inviat!
Imi doresc sa traiesc si eu acest sentiment de pace,bucurie,speranta si iubire,in bisericile din
tara noastra.Oare de ce acolo,in Grecia,preotul ofera impartasania fara „interogatoriu” si la noi,in Romania
nu este posibil?Imi place sa intru in biserica(foarte rar),atunci cand este liniste,pentru a fi mai aproape de Dumnezeu…preotii m-au indepartat…Eu cred ca pot fi aproape de Divinitate,oriunde m-as afla.
Cu Adevarat A Inviat!
Si eu am simtit pentru prima data in cei 35 de ani ai mei sentimentul bucuriei de inviere, dar nu asa departe, ci aici in inima Bucurestiului intr-o bisericuta mica si veche (Sfintul Spiridon cel Vechi), unde linistea, bunul simt si iubirea au foist singurele care si-au facut simtita prezenta in acea noapte sfinta.
Cu Adevarat A Inviat!
Si eu am simtit pentru prima data in cei 35 de ani ai mei sentimentul bucuriei de inviere, dar nu asa departe, ci aici in inima Bucurestiului intr-o bisericuta mica si veche (Sfintul Spiridon cel Vechi), unde linistea, bunul simt si iubirea au fost singurele care si-au facut simtita prezenta in acea noapte sfinta.