Insomnia este un „fenomen” adesea intalnit in procesul de evoutie spirituala. La nivel energetic si spiritual insomnia este data de un „conflict” al mentalului cu sufletul si spiritul. In timpul zilei ne concentram atentia asupra problemelor pe care le avem de rezolvat, iar interesul fata de spirit si suflet scade. In timpul noptii, inconstientul pune „stapanire” pe structurile noastre, deci si pe structura mentala, si incearca sa le „curete” de impuritatile de peste zi, sau sa implementeze informatiile pe care le „acumuleaza” din astral.
Este deja stiut faptul ca in timpul somnului sufletul paraseste corpul, ramanand legat in aceasta perioada a calatoriei astrale de corp prin celebrul „cordon de argint”. In timpul somnului, cand sufletul este plecat, daca vibratia si puterea noastra spirituala au valori mici, in preajma noastra vin entitati de vibratie joasa. Sufletul recepteaza prezenta acestora si se intoarce brusc in corp. cand vibratia naostra este inalta, in ciuda prezentei entitatilor de vibratie joasa in proximitatea fiintei noastre, sufletul se intoarce lin in corp, fara sa produca un soc care sa aibe ca rezultat trezirea brusca.
Mai sunt si Ingerii pazitori ai fiecaruia dintre noi. Acestia, daca nu au indeajuns de multa putere sa tina la distanta entitatile negative, dau „alarma” si sufletul se intoarce brusc in corp.
Cele mai adesea, trezirea brusca are loc in intervalul orar 3-4 dimineata. Din punctul de vedere al lui S.N. Lazarev, in acest interval orar se deschid dimensiunile catre Lumea de dincolo si comunicarea cu sufletele celor decedati sau cu a viitorilor urmasi, este mult mai mare. Numai ca aceasta comunicare, nefiind „specifica” tuturor oamenilor, este perceputa la nivel de suflet ca o „agresiune”.
Observatie personala: Am citit Psaltirea de cateva ori. Am observat un lucru interesant. O incepeam de fiecare data „ca la carte” la miezul noptii si o incheiam fix la ora 6. In preajma acelei ore se ajunge la Psalmul 108, psalmul cu blesteme. Ne gandim ca in manastiri se citeste Psaltirea in fiecare seara, de luni pana vineri, si ne facem o imagine de ansamblu. Nu stiu cate manastiri exista in tara, dar daca ne imaginam ca in fiecare se citeste Psaltirea concomitent, deschiderea dimensiunilor se produce cu putere si claritate in intervalul orar 3-4 a.m.
In perioada de insomnie cel mai adesea mintea ne este ocupata de framantarile, temerile si problemele cele mai presante pe care le avem.
Care ar fi solutia? Recomandarea mea, din practica personala, este ca, atunci cand omul se trezeste in toiul noptii, sa nu dea curs gandurilor cu probleme, ci sa-si intoarca fata catre Dumnezeu prin rugaciune. Citirea unor rugaciuni, a unor acatiste (ale Maicii Domnului, Ingerului Pazitor, Sfintilor Arhangheli, a Sfantului a carui nume il purtam etc). sau pur si simplu sa se spuna Tatal nostru de 9 ori, asa cum recomanda Parintele Arsenie Boca.
In timpul zilei, sa ne acordam timp pentru suflet si spirit, pentru sporirea vibratiei si puterii interioare, tot prin rugaciune. Un plus de ajutor sunt Acatistele de 40 de zile lasate la 3, 7 sau 9 manastiri. Atunci stii ca in fiecare zi, intr-un spatiu sfant, se inalta o rugaciune lui Dumnezeu pentru sufletul tau. Un alt ajutor poate veni de la ingerii pazitori. Acestora le putem da putere si lumina, daca zilnic, timp de 40 de zile, le aprindem cate o lumanare la biserica. Candela aprinsa, tamaierea casei si stropirea ei si a lucrurilor personale cu Aghiasma Mica, sporesc protectia divina si aduc liniste sufletului.
Toate aceste informatii le-am primit prin carti sau de la mentorii mei crestini. Le-am practicat si functioneaza.
In loc de concluzie: Ma gandesc de cateva zile la acest subiect si imi revine, aproape obsedant, filmul „Insomnia” cu Al Pacino. Recomand vizionarea lui pentru a intelege mecanismul prin care neimpacarea cu trecutul actioneaza asupra psihicului, adica a sufletului si a spiritului.
Sa va fie de folos!