Una dintre cele mai frumoase carti de introducere in fascinanta lume a psihanalizei. Este „construita” sub forma unui manual, in baza cursurilor pe care profesorul Vasile Dem Zamfirescu le-a sustinut de-alungul timpului la Universitatea Titu Maiorescu. Este scrisa astfel incat mesajul sa fie inteles de oricine si, dupa caz, sa trezeasca interesul pentru psihanaliza.
Pe masura ce cititorul parcurge paginile, descopera cum ideile filosofice s-au transformat in stiinta, cum s-au verificat stiintific in practica terapeutica, care sunt intelesurile profunde (stiintifice) ale unor termeni precum: inconstient, refulare, cenzura, mecanisme de aparare, frustrare, complexe de inferioritate sau superioritate, agresivitate, resentiment etc. Va putea face deosebirea mai apoi de modul vulgar in care acestia sunt folositi in limbajul de zi cu zi sau in anumite conjuncturi „spirituale”.
Profesorul Vasile Dem Zamfirescu acorda o atentie deosebita, dupa cum e normal, evolutiei psihanalizei in Romania. Asa aflam ca, in perioada interbelica, aceasta stiinta a fost temeinic studiata de medici si mari profesori universitari romani, ca perioada comunista a pus o bariera in evolutia psihanalizei, iar in aceste vremuri se recucereste „terenul pierdut”.
Psihanaliza lui Freud, Psihologia individuala a lui Adler si Psihologia analitica a lui Jung sunt principalele subiecte tratate. Periodic autorul enunta cata o intrebare la care cititorul isi gaseste singur raspunsul dupa lecturare. Construita ca un manual, are si exercitii care vin in ajutorul celor interesati sa inteleaga si sa le devina familiare anumite informatii dezbatute in capitole.
Este o carte pentru cultura generala, usor de citit si de inteles, pe care o recomand oricui doreste sa faca pasi spre autocunoastere, care au vrut sa incerce o analiza tip psihanalitic dar au amanat-o din varii motive, printre care si teama de ce ar putea sa se intample cu viata lor.
„Introducere in psihanaliza freudiana si postfreudiana” – Vasile Dem Zamfirescu – Editura Trei.