Jupiter – spune-mi povestea vietii tale si te voi rasplati!

Jupiter este stapanul Zeilor, cel mai mare, cel ce intocmeste principiile si legile, cel ce imparte atributiuni celorlalti si le ofera o perspectiva asupra muncii pe care o au de indeplinit. Din inalta sa intelepciune se nasc povestile de viata pline de talcuri. Ce atinge el se transforma in aur si sporeste. Pentru el bogatia consta in experientele accumulate si valorile morale, iar banii si bunurile materiale sunt o consecinta a povestii de viata a fiecaruia. Jupiter este marele povestitor si filosof. Prima poveste spusa a fost a sa. Si din ea s-au nascut povestile tuturor. Este sursa de viata a fiecarei zeitati si a fiecarui muritor. Ca sa cazi la invoiala cu Jupiter e necesar sa ii spui o poveste. Si nu orice fel de poveste, ci chiar povestea vietii tale.

Astronomic

Jupiter este cea de a cincea planeta din sistemul nostru solar; este planeta gigant cunoscuta inca din timpuri preistorice. Are un diametru de 11 ori mai mare decat cel al Pamantului, iar suprafata sa este de 122 ori mai intinsa. Volumul sau este mai mare decat al tuturor planetelor din system luate la un loc. In 1610 Galileo Galilei si Simon Marius au observat cei patru mari sateliti ai lui Jupiter pe care i-au numit Io, Europa, Ganymede si Callisto. Aceasta descoperire a unui sistem cu un centru de miscare aparent necentrat pe Pamant, a fost un argument in favoarea teoriei heliocentrice de miscare a planetelor a lui Nicolaus Copernic, dar i-a adus lui Galilei probleme cu Inchizitia.

In urma misiunilor spatiale, in prezent sunt cunoscuti 64 de sateliti ai lui Jupiter, care in marea lor majoritate au fost numiti dupa “amantele” personajului mitologic.

Mitologic

Jupiter este echivalentul roman al lui Zeus din mitologia greaca, zeul suprem, cel caruia orice ii este permis si ale carui hierogamii i-au intarit suveranitatea atat in cer cat si pe pamant. Prin actiunile sale, prin aventurile sale cu pamantencele, prin copiii pe care i-a avut cu acestea, Jupiter/Zeus a facut ca barierele intre muritori si nemuritori sa dispara. Unii s-au nascut binecuvantati sau “cu stea in frunte” fiind, prin ontogeneza de vita nobila, vita jupiteriana care, prin impreunarea cu frumoasele pamantence, a revarsat asupra muritorilor calitati divine.

Este autorul principiilor si legilor de guvernare intr-o lume ireala, zeificata, dar cu aplicabilitate si in cea pamanteana. Si pentru ca formuleaza principii, este cel care gaseste intotdeauna si portita de „scapare”, acel mic artificiu care il face sa fie puternic in fata tuturor, zei si oameni deopotriva. Arma lui este cuvantul, dar nu orice fel de cuvant, ci cel plin de intelepciune, al carui rost profund se gaseste in povestile si legendele pe care le inspira si le guverneaza. Pentru ca fiecare dintre aventurile sale reprezinta o poveste in sine, cu peripetii, cu provocari, cu invataminte.

Astrologic

Din vechea astrologie a mostenit supranumele de „Marele Benefic” tocmai pentru ca atunci cand apare lucrurile par sa prinda viata si sa se incarce de optimism, de speranta. Este guvernatorul Sagetatorului si co-guvernatorul Pestilor. Ideograma sa este formata din semiluna constiintei deasupra crucii materiei. Semiluna este deschisa in stanga reprezentand trecutul, intelegerea trecutului. Crucea este legata de semiluna prin bratul sau stang. Mesajul sau este acela ca prin sintetizarea experientelor trecutului, prin profunda intelegere a evenimentelor prin care fiinta a trecut, se poate extrage esenta, intelepciunea, adevarul, invatatura, care isi poate pune amprenta influentand in mod categoric prezentul. Mai precis, prezentul este suma invataturilor pe care fiecare dintre noi le extrage din propria experienta de viata. Jupiter incurajeaza orice demers de analiza a trecutului in scop evolutiv. Dar nu in orice fel, ci prin capacitatea de a spune propria poveste.

Guverneaza ziua de joi si exista o traditie care spune ca in fiecare seara a acestei zile, cei care vor sa primeasca binecuvantarea marelui Zeu, sa se aseze cu altii si sa spuna povesti si sa ii incurajeze si pe ceilalti sa-si spuna povestile.

Caracteristicile astrologice ale lui Jupiter sunt generozitatea, expansiunea, entuziasmul, optimismul si bucuria, jovialitatea, moralitatea, filosofia si arta oratorica, sansele, calatoriile, cultura si invatatura inalta, esoterismul, religia ca fundament legislativ al bunei vietuiri si convietuiri cu ceilalti, legea si justitia in formele lor esentiale.

„Jupiter semnifica aptitudinile si calitatile in care actioneaza principiul de coeziune, de conformare, de coordonare. […] El permite detectarea momentelor si situatiilor favorabile, a sanselor si staruintelor depuse, cat si a capacitatii de a le pune in valoare si a profita de pe urma lor. Da amploare sentimentelor, ofera largime campului de vedere, genereaza consecintele ambitiilor posesive.” – Adrian Cotrobescu, Astrologia practica.

Sub influenta lui Jupiter fiecare „pamantean” isi poate extinde universul cunoasterii, al intelegerii lumii si a vietii, subjugand intelepciunii dobandite propria viata materiala. Sub guvernarea marelui Benefic se afla cealalta parte a creierului, cea nevazuta, cea nemateriala, cea care face ca dincolo de gandirea logica sa fie gandirea spirituala, cea care deriva din strangerea de informatii, actiune specifica lui Mercur, si din sintetizarea lor. Pentru Jupiter nu exista diferente intre filosofii, religii si culturi. Dar fiecare adept al lui Jupiter are ca misiune intelegerea acestora si gasirea elementelor comune. Dar mai presus de orice, Jupiter favorizeaza descoperirea propriei filosofii de viata. Cum, din punct de vedere crestin in fiecare fiinta se afla un dram de divinitate, tot asa, din punct de vedere astrologic, in fiecare pamantean se afla un sambure de intelepciune pe care Jupiter l-a sadit atunci cand a iubit fizic pamantencele. Mostenirea filogenetica pe care Jupiter a lasat-o peste ani este cea a intelepciunii, a capacitatii de sinteza, a curiozitatii ca arta si evolutie. Un „dor de duca” il avem in structurile fiintei. Si acest dor nu ne lasa sa fim statici, pentru ca Aerul, ca element ce defineste natura jupiteriana, nu sta locului, nu se lasa prins si inchis in structuri schematice. Chiar daca radacina este adanc infipta intr-un sol, ia da roade functie si de calitatea aerului. Psihologic, asta inseamna ca functie de calitatea informatiilor pe care le inmagazinam in structurile psihicului, roadele, manifestate prin fapte, sunt de o anumita calitate.

Ca orice zeitate, Jupiter are nevoie de ofrande. Pentru el ritualurile, desi utile, nu sunt suficiente. Dimensiunea sa are nevoie de manifestari pe masura. Daca ni-l putem imagina ca pe un Imparat vesel intr-o sala de bal, a carui existenta este bazata pe distractie, voie buna, dansuri, muzica, spectacole, mancarea proaspata si de buna calitate, inconjurat de preoti si preotese, la ale carui petreceri orice este bine venit, ce am putea face? In primul rand ne imbracam ca de bal, in culorile care ii plac: albastru si violet, aducem daruri, nu pretioase ca valoare materiala, ci pretioase, ce pornesc din adanca si profunda noastra experienta de viata. Jupiter apreciaza darurile care sunt rod al muncii proprii. Spre exemplu, pentru el este la fel de valoros un cos cu fructe crescute, ingrijite si culese personal de cel care i-l aduce, precum este o carte scrisa de un cronicar iscusit sau un diamant slefuit cu osteneala de un giuvaergiu. Cata vreme darul este insotit de povestea sa, Jupiter este multumit si va recompensa pe masura. Daca gradinarul va spune povestea urmand pasii esentiali in constructia ei: inceputul, cuprinsul format de pornirea in calatorie, provocarile, ajutoarele, pragul depasit, si incheierea (cel mai adesea „au trait fericiti pana la adanci batraneti”), si va fi capabil sa raspunda la cele mai nastrusnice si neasteptate intrebari ale suveranului, gradina sa va da roade bogate si in viitor. Dar daca este prins cu minciuna, gradinarul pierde beneficiile si protectia lui Jupiter, pentru ca marele zeu este un zeu al dreptatii. Nu-i plac minciunile, pentru ca simbolizeaza adevarul absolut. Nu-l intereseaza metoda abordata, ci esenta experientelor care au dus la aflarea adevarului.

Jupiter se manifesta dinspre interiorul profund al fiintei spre exterior, modeland realitatea prin prezenta sa si prin afirmarea adevarurilor sale. Nu dur, ci prin cuvinte mestesugit alese pentru a imbuna si linisti auditoriul, pentru captarea atentiei, prin destindere, inveselire si in final prin schimbarea de atitudine. Spre deosebire de Pluton care guverneaza Scoprionul, zodie ce precede Sagetatorul si care este orientat exclusiv spre interior, sau de Saturn care guverneaza Capricornul, zodie ce urmeaza Sagetatorului si care este orientat mai mult spre litera legii si mai putin spre esenta ei, pentru care primeaza exteriorul si mai apoi interiorul ca un rezultat al exteriorului, Jupiter le imbina in mod armonios, exteriorul cu interiorul, si trece totul prin filtrele proprii, usurand experientele si invataturile de balast, de bagajul inutil, sintetizand si emanand prin tot ce face si spune intelepciunea experientei.

Jupiter este Arhetipul Mentorului, al Invatatorului, al Profesorului. Cu ajutorul energiei jupiteriene putem recunoaste modelul mentorului pe care il putem urma astfel incat sa dezvoltam in noi si mai apoi sa integram acea invatatura de care avem nevoie pentru a ne atinge menirea spirituala in aceasta existenta. Jupiter oglindeste imaginea intelepciunii si guverneaza calatoriile fizice sau culturale care ne indruma pasii spre adevarata cunoastere, spre adevarata intelepciune, spre adevaratul mentor. Si, ca orice alt tip de arhetip, are mai multe niveluri de patrundere si de intelegere, din ce in ce mai subtile. Iar mentorii se pot schimba functie de depasirea fiecarui nivel: de la parinti si profesori, pana la duhovnici si parinti spirituali, sfarsind cu „intalnirea” cu propriul si adevaratul Mentor Interior care tine treaza si vie legatura cu Dumnezeu. Aceasta imagine apartine lui Jupiter ca guvernator al Pestilor, zodia transcendentei si a comuniunii cu Dumnezeu-Creatorul.

In perioadele de retrogradare, ca si in zodiile de exil (Gemeni si Fecioara), calitatile lui Jupiter sunt diminuate dar nu dezactivate. Poate ca entuziasmul si optimismul nu sunt primare si puternice, dar sunt acolo si asteapta sa fie potentate. Nativii cu astfel de aspecte sau in perioadele de tranzit, am putea sa ne simtim descurajati, parasiti de noroc si de binecuvantarile divine dar, ca in orice experienta noua pe care Jupiter o binecuvanteaza, se afla o invatatura, un adevar, care, odata scos la lumina, primeste valoare de adevar si poate fi folosit ca „amuleta”. Jupiter valorifica tot ce ii iese in cale, explorand potentialul fiecarui lucru, experienta, idee etc. Nici o manifestare „negativa” nu este lipsita total de beneficitate. Doar trebuie cautata.

Influenta lui Jupiter in zodii si case o puteti citi in revista Astrele.

Folosim cookies pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a putea să-ți oferim instrumente de social media și pentru a analiza traficul pe acest site. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Cine suntem?

Adresa site-ului este: https://andreeatalmazan.ro.

Comentarii

Când vizitatorii site-ului lasă un comentariu pe site, colectăm datele care apar în formularul de comentarii și, de asemenea, adresa de IP și tipul de browser pentru a detecta și a preveni spamurile. Un string anonimizat a fost creat din numele adresei tale de email pentru a interoga Gravatar dacă utilizezi serviciul. Politica de protecție a datelor cu caracter personal (privacy policy) este disponibilă aici: https://automattic.com/privacy/. După aprobarea comentariului tău, poza ta de profil va apărea public lângă comentariul tău.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings