Una dintre cele mai frumoase cărți despre psihoterapie, care prezintă cazuri și interpretarea teoretică, este „La terapie în fustița de balerină”, scrisă de 3 terapeute și apărută la editura Trei.
Kerry L. Malawista, psihanalistă din Potomac (Maryland), este supervizoare pentru psihologi şi asistenţi sociali, Anne J. Adelman, psihanalistă şi psiholog clinician, a coordonat (alături de K.L. Malawista) volumul colectiv The Therapist in Mourning (Terapeutul în doliu, 2013) și Catherine L. Anderson este o psihanalistă cu experienţă în psihologia judiciară şi tratarea sindromului de stres posttraumatic și-au unit forțele creative din dorința de oferi cititorilor, specialiști sau doar pasionați de arta terapiei, un mod inedit de a face accesibilă teoria psihanalitică/psihodinamică cu ajutorul experiențelor personale.
Kerry Malawista, inițiatoarea proiectului, mărturisește în „Introducere” dificultatea cu care s-a confruntat, atunci când a început să predea în cadrul unui program clinic, de a găsi materiale pe care să le folosească pentru a trezi și menține interesul cursanților. Această situație, care s-a adăugat convingerii că exemplele ajută mai mult la înțelegerea teoriei, susținută de ideea că „oricine iubește o poveste bună” a determinat-o să le propună colegelor sale să scrie această carte în comun.
„Cartea noastră poartă cititorul într-o călătorie prin intermediul poveștilor, ce se întinde de la anecdote vesele și jucăușe la povești curajoase despre provocare și schimbare și până, în sfârșit, la melancolice elegii ale suferinței pierderii și iubirii. Fiecare eseu, extras din istoriile noastre personale și profesionale, vorbește într-un fel unic despre evenimentele din viețile noastre care pot fi înțelese în lumina anumitor concepte psihodinamice importante.”
Cartea este împărțită în cinci părți și cuprinde 23 de povestiri. Fiecare povestire ilustrează o temă importantă din teoria psihodinamică și este analizată și argumentată teoretic. Autoarele trec în revistă, pentru fiecare dintre cele 23 de povestiri, viziunile teoretice ale unor psihanaliști importanți de la Freud încoace. Chiar și partea teoretică ce însoțește fiecare caz este o povestire în sine, povestea evoluției unui concept teoretic. Unui pasionat de psihoterapie îi va fi ușor să lectureze cartea chiar și în lipsa unei pregătiri teoretice. În fond aceasta a și fost motivația scrierii cărții: de a fac accesibile conceptele teoretice studenților. Pentru specialiști ea poate fi o excelentă revitalizare a informațiilor teoretic. Nu de puține ori în timp ce citeam gândul îmi zbura spre situații asemănătoare din propria-mi analiză sau propria-mi practică.
Garantez că cititorul nu se va plictisi. Garantez că fiecare povestire va găsi un ecou afectiv în propria-i ființă. Și sper că pentru cei care se gândesc să înceapă o analiză cartea le va oferi un gram în plus de încredere că spațiul psihoterapiei este unul sigur.