Luna Nouă în Scorpion şi Eclipsa de Soare – 24 octombrie 2014

luna nouaEvenimentul astrologic are loc la ora 0:58, ora României, în data de 24 octombrie. Ascendentul Lunii Noi este în Leu, în conjuncţie cu Junona, Lilith şi Jupiter.

Credinţele păgâne legate de Eclipsele de Soare se învârt în jurul ideii că, în astfel de momente astronomice, morţii se întorc din morminte şi bântuie lumea celor vii. Funcţie de societate, aceste momente sunt întâmpinate cu ritualuri menite să împace lumea celor de dincolo, astfel încât muritorii să îşi continue drumul prin viaţă nestingheriţi, sau fără să poarte cu ei teama că cei plecaţi îi vor urmări. Cu alte cuvinte este o combinaţie ciudată de teamă de moarte şi teamă de răzbunare.

Pornind pe calea analizei astrologice, luăm în considerare câteva aspecte importante. În primul rînd vorbind despre Lună Nouă, ne gândim la începuturi, întrucât teoria ne spune că este vorba despre un început, iar de Lună Nouă se pun seminţele pentru recoltele viitoare. Mai avem apoi Scorpionul, zodie asociată cu moartea şi renaşterea, cu sexualitatea şi cu resursele comune. Şi nu în ultimul rând, casa a IV-a a mamei, a familiei de origine, a sufletului, casă pe cuspida căreia se formează conjuncţia luminariilor. În această poveste un rol important îl au şi Venus, aflată în conjuncţie cu Luna Nouă, Nodul Nord (Destinul) din Balanţă şi Saturn aflat în ultimul decan al Scorpionului. Reflectând la aceste aspecte ne putem aştepta la probleme care să apară în aceste sectoare ale vieţii, adică cămin, familie, finanţe şi resurse, relaţia cu mama sau în general cu membrii familiei de origine, cu restricţiile de natură financiară, cu limitele impuse în relaţiile intime, dar şi cu credinţele proprii la care am aderat, cu ajutorul cărora ne raportăm la lume, şi prin prisma cărora judecăm realitatea exterioară.

Fiind vorba despre casa sufletului şi un eveniment astrologic care se produce în Scorpion ca zodie asociată inconştientului, am putea să gândim această Lună Nouă şi această Eclipsă de Soare ca fiind un moment în care vin din interiorul fiinţei, din întunericul necunoscut al propriei minţi, acele aspecte care au fost refulate, reprimate, negate pe parcursul dezvoltării noastre ca fiinţe umane. Deschid astfel drumul analizei spre un punct de vedere care ţine de zona psihanalizei. În psihanaliză există o teorie a „defectului fundamental” conceptualizată de psihanalistul Michael Balint. Nu voi intra în detaliile acestei viziuni psihanalitice, însă, în contextul acestei analize astrologice, are sens ideea exprimată de Balint, şi anume că, într-un moment al dezvoltării sale, în relaţie bilaterală cu unul dintre părinţi, cel mai adesea mama (casa a IV-a), copilul trăieşte sentimentul că ceva este „greşit”, „defect” în el, şi din acest motiv el nu are parte de tot ceea ce îşi doreşte să obţină de la adultul cu care se află în relaţie. La maturitate, în timpul analizei, adultul are afirmaţii de genul „ceva este greşit în mine” sau „sunt defect” şi pentru asta „lucrurile nu îmi ies aşa cum îmi doresc”.  Poate că mulţi recunosc această stare, aceste replici sau altele asmănătoare. În opinia psihanalistului, acest „defect fundamental” nu se repară, însă omul învaţă să trăiască cu el, atunci când, regresând afectiv la nivelul la care s-a format, îl recunoaşte şi îl înţelege. Din zona acestui defect fundamental, adultul se comportă ca un copil, trăieşte ceea ce se întâmplă în jurul său, şi mai ales ceea ce i se spune, ca având legătură cu el. Reacţionează la ce i se spune într-un mod foarte personal, simţindu-se jignit, neînţeles, sau dimpotrivă exgerat de iubit şi de apreciat, interpretând laudele ca invitaţii seductive la apropiere.

Privind din această perspectivă, mai precis luând în calcul şi acest aspect, ne-am putea aştepta la un nou început, odată ce am identificat propriul defect fundamental cel de care ne cramponăm, ne împiedicăm inconştient, pe care îl simţim dar nu îl putem descrie, care se face prezent în momente importante din viaţă, în domenii în care avem sentimentul că lucrurile se petrec la fel, că nu am evoluat, că stagnăm, că repetăm scenarii. Cel mai frecvent problemele pot să apară în relaţiile directe, cu o altă persoană, ca şi cum am repune în scenă relaţia primordială.

În acest context al Lunii Noi în Scorpion, Venus are o importanţă deosebită, şi datorită faptului că în această zodie ea se află în exil, deci efectele ei sunt fie diminuate, fie accentuate aspectele ei negative. Când spun asta, mă gândesc că, în cazul femeilor poate fi vorba de o sexualitate reprimată sau, dimpotrivă, exacerbată. În cazul domnilor pot fi amplificate până la disconfort calităţile feminine de empatie şi grijă sau, dimpotrivă, o negare vehementă a acestora. Oricare dintre situaţii necesită o analiză profundă, care presupune formularea de întrebări incomode, la care fiecare să-şi răspundă cu cea mai mare sinceritate. Pentru că doar  ajungând la sâmburele problemei poate avea loc o shimbare sănătoasă a atitudinii faţă de ce înseamnă sexualitate.

Un alt aspect important al acestei Luni Noi este prezenţa lui Saturn în Scorpion. El este Legiuitorul, Judecătorul, Autoritatea Supremă care pune şi impune limite. Este, în limbaj psihanalitic, SupraEul care ţine sub control viaţa psihică, aplicând reguli, sancţionând tendinţele inconştiente, impulsurile, nevoile şi dorinţele arhaice, infantile. În acest context astrologic, este posibil să apară sau să retrăim restricţii din copilărie care ne-au marcat dezvoltarea, să observăm sancţiunile pe care ni le aplicăm inconştient urmând modelul parental, sau, dimpotrivă, să ancţionăm total împotriva acestui model, creând un conflict intern greu de suportat.  În acest capitol intră credinţele legate de sexualitate, virginitate, relaţii intime, credinţele legate de bani şi modul în care aceştia se obţin, credinţe legate de moarte, de înviere, de naştere şi renaştere.

Luna Nouă se află în relaţie armonioasă cu Marte din Săgetător şi din casa a V-a a iubirii, copiilor şi creativităţii. Acest aspect sugerează că din curajul cu care ne înfruntăm cu noi înşine şi ne confruntăm cu propriile noastre „defecte”, apare atât starea de sănătate, care presupune capacitatea de a iubi, cât şi capacitatea de a crea. Teoria psihanalitică a „defectului fundamental” vede psihicul împărţit în trei zone: zona oedipiană (a relaţiei triangulare, cel mai simplu exemplu fiind copil-mamă-tată), zona defectului fundamental şi zona creaţiei. Această ultimă zonă este caracterizată de singurătatea în care se alfă subiectul (persoana), zonă în care se produc vindecările miraculoase, actele de creaşie.  Folosind resursele interioare pe care le conştientizăm pe parcursul procesului de autoanaliză, putem da naştere unor noi situaţii de viaţă, să flexibilizăm sistemul de reguli şi principii, să reuţim să vedem dincolo de neputinţele noastre.

Ascendentul în Leu, în conjuncţie cu Junona, Lilith şi Jupiter, la diferite grade, vorbeşte de imaginea de sine pe care o avem. despre demnitatea noastră, despre capacitatea de a ne iubi şi de a ne manifesta sentimentele, despre modul de relaţionare cald, tandru sau, dimpotrivă, orgolios şi mândru. Acest Ascendent în Leu, având la baza nevoi narcisice, parcă ne îndeamnă să ne privim în oglindă şi să învăţăm să ne iubim, să ne acceptăm defectele şi să încercăm să distribuim echitabil afecţiunea între noi şi ceilalţi.

În plan concret ne putem aştepta, funcţie de gradul de autocunoaştere la care am ajuns, funcţie de compromisurile pe care le-am făcut în defavoarea noastră (aici înţelegând nu doar a le face pe plac celorlalţi, ci şi de a renunţa la nişte dorinţe şi nevoi pentru a obţine satisfacţii limitate, confort de orice tip), la reuşite şi rezolvări ale unor probleme financiare, sau, dimpotrivă, la pierderi considerabile, la procese legate de moşteniri sau, în cazul pozitiv, la rezolvarea unor astfel de conflicte. La nivel de sănătate pot să apară probleme la nivelul organelor sexuale sau ale stomacului sau, dimpotrivă, la vindecări neaşteptate. În plan relaţional, putem să constatăm că am regresat afectiv la stadiul unui copil care necesită atenţie şi suport permanent, întocmai precum în relaţia cu părinţii, sau, dimpotrivă, o rezolvare a conflictelor în urma curajului de a pune „cărţile pe masă” (prin această înţelegând nevoile fiecăruia). Psihologii spun că fiecare cuplu ajunge, mai devreme sau mai târziu, într-o fază sado-masochistă a relaţiei. Dacă partenerii reuşesc să o depăşească şi să o integreze, relaţia devine una sănătoasă şi de lungă durată.

Nativii Scorpion sunt cei care vor simţi cel mai puternic efectele acestei Luni Noi, urmaţi fiind de nativii Taur, dar şi de celelalte două semne fixe: Leu şi Vărsător. Dar, fiecare dintre noi avem Scorpionul în harta natală, cu marcaje sau nu, în case angulare sau nu, formând aspecte cu planetele natale, aspecte armonioase sau tensionate. Într-un fel sau altul, într-un domeniu de viaţă sau altul, vom fi afectaţi fiecare în parte de energiile acestui eveniment astrologic. Important este să fim atenţi la semne şi să le interpretăm corect, sau să ne punem întrebările într-un mod care să deschidă calea către înţelegeri cât mai profunde, nu doar la nivel mental, ci şi la nivel emoţional. Doar aşa vom reuşi să producem modificări reale în psihicul nostru şi astfel să avem parte de schimbări considerabile în viaţa noastră. Atenţie la visele pe care le avem. Ca metodă de analiză individuală a acestora recomand pe cât posibil evitarea căutării sensurilor simbolurilor prin dicţionarele populare de interpretare, şi mai degrabă un demers format din asocieri legate de simboluri, persoane, evenimente sau alte elemente ale viselor.

Răspunsuri la întrebări.

Am propus pe pagina de FB o „colaborare” între mine şi cititori în realizarea acestui material, pornind de la întrebările pe care le-ar putea avea legate de Luna Nouă în Scorpion şi Eclipsa de Soare. Fără să dau nume şi să rescriu întrebările, să încerc să conturez răspunsurile cu sensul nelămuririlor în ele.

* Pentru un nativ Scorpion cu Ascendent în Capricorn, Luna Nouă şi Eclipsa de Soare se formează în casa a XI-a a iubirii şi aprecierii pe care o primim de la ceilalţi, casa anturajului lărgit şi a acţiunilor umanitare. Funcţie de viaţa socială a nativului, evenimentele ce pot să aibe loc ţin de modul în care este privit de cei din anturaj, de cât de sensibil este la bârfe şi la critici sau, dimpotrivă, la laude şi la expunere publică. Pot să apară probleme financiare în cazul în care s-a împrumutat sau a împrumutat bani, acestea ţinând de incapacitatea de a restitui sumele respective. Şi nu în ultimul rând, pot să devină evidente tendinţe de indivie sau lăcomie în raport cu anumite persoane investite afectiv, idealizate.

* Ciclurile de viaţă, din perspectiva mea, ţin mai degrabă de Saturn, ca reprezentant suprem al Timpului, şi mai puţin de Axa Noduilor Lunare. Dar chiar şi aşa, nici un ciclu nu se termină brusc şi începe un altul, pentru că tranziţia are nevoie de un bilanţ, de un nou set de reguli şi de noi repere. Dacă reflectăm puţin la dezvoltarea noastră, de la stadiul de copil la cel de adult, nici o trecere de la o stare la alta nu s-a produs brusc, ci lent, cu noi descoperiri şi alte renunţări. Aş spune că alegerile înţelepte sunt undeva la mijloc între ceea ce simţim, ce nevoi avem şi ceea ce primim fără să cerem de la cel de lângă noi. Contează foarte mult contextul. Dar e bine să ştim că alegerea partenerilor o facem aparent conştient, dar în cea mai mare parte o facem inconştient. La începutul fiecărei relaţii proiectăm (inconştient) pe celălalt multe dintre aspectele noastre inconştiente, aspecte ce se bazează pe tipul de ataşament pe care l-am dezvoltat în copilărie şi pe relaţia pe care am avut-o cu părintele de sex opus.

Cât priveşte încrederea totală că tot ce vine înspre noi este spre binele nostru, ţine de modul în care înţelegem binele. Mai degrabă aş spune că modul în care percepem realitatea exterioară ţine de modul în care arată realitatea noastră internă. Ceea ce „vine” spre noi este ceea ce interpretăm noi că este al nostru. Situaţiile în care ajungem sunt în raport cu diverse credinţe, imagini pe care le avem despre noi; căutăm inconştient contexte exterioare în care să ne satisfacem anumite nevoi esenţiale pentru noi, ocazie cu care se activează, aşa cum ni s-a întâmplat şi în copilărie, restricţiile, pedepsele, anxietăţile.

*Pentru un Nativ Peşte cu Ascendent în Leu, cel mai probabil ca efectul de Luna Nouă să se producă în zona familiei, a căminului, să apară stări de melancolie legate de relaţia cu mama sau de perioada copilăriei mici. Peştii, aidoma Racilor şi Scorpionilor, sunt nativi pentru care lumea emoţională primează în raport cu realitatea externă. Pentru ei contează în primul rând ceea ce simt, emoţiile, chiar dacă acestea nu sunt conforme cu faptele şi cu realitatea exterioară. Cel mai adesea gândirea este perturbată de emoţii intense. Important este să încerce să testeze realitatea cât mai des cu putinţă şi să acorde prezumţia de nevinovăţie, de neputinţă sau neştiinţă persoanelor apropiate.

* La modul general pentru Tauri, această Lună Nouă poate aduce conştientizări legate de căsătorie, de parteneriatele pe termen lung. Pot observa aspectele neplăcute ale unor relaţii şi astfel să se pună în situaţia de a lua hotărâri. Pot începe o relaţie sau pot să reformuleze principiile după care să funcţioneze actuala relaţie. Dar mai ales ar fi bine să înveţe să ierte şă să încerce să iasă din starea lor germinativă.  (Vezi Inconştientul individual al Taurului).

* Pentru un Geamăn cu Ascendentul în Fecioară, Luna Nouă se manifestă în zona relaţiilor cu fraţii şi surorile sau cu rudele de gradul II, a drumurilor scurte şi a informaţiilor de bază, a comunicării. Dificultăţile pot să apară în modul de comunicare, în special în relaţiile cu membrii familiei. Pot să apară conflicte legate de moşteniri, sau se pot afla secrete care să răstoarne anumite imagini şi credinţe legate de unii membri ai familie. Călătoriile scurte pot să aducă diverse clarificări.

* Nativii semnelor de Apă, la modul general, pot să devină conştienţi de modul în care emoţiile puternice le afectează viaţa, gândirea, relaţionarea. Pot să găsească intuitiv cauza primordială a unor patternuri emoţionale şi să caute în mod asumat o metodă de vindecare. Important este, aşa cum spuneam mai sus, să testeze realitatea (întrebând, vorbind despre ceea ce trăiesc, căutând să confirme cu cei din jur că ceea ce vâd, aud, cred este conform cu ceea ce există în realitatea externă). Să încerce să flexibilizeze, şi implicit să extindă graniţele realităţii interne, păstrând limite rezonabile între Eu şi ceilalţi.

* Pentru Gemeni, la modul general, Luna Nouă se formează în casa muncii şi a sănătăţii, a colectivului şi a activităţilor de rutină. Li se poate întâmpla să afle secrete legate de colegii de birou, să fie în mijlocul unor bârfe ale acestora. Sau, dimpotrivă, să găsească intuitiv, soluţii pentru a rezolva anumite stări de tensiune de la locul de muncă. Este important ca în perioada următoare să facă vizite la medic, în scop preventiv, în special la cei a căror specilizare este cea a organelor sexuale.

* Nativii Scorpion au probleme de când Saturn a intrat în domiciliul lor. Efectul este de restructurare a întregii lor personalităţi. În domeniile de viaţă în care s-au dovedit a fi total dependenţi, acolo au avut cel mai mult de pierdut. Dar, sunt şi cei care au reuşit să negocieze acest tranzit, fiind flexibili în faţa schimbărilor şi cu un sistem mai bun de adaptare. Sunt cei care s-au aflat sau au început un demers de autocunoaştere, astfel încât, oricât de apocaliptice păreau contextele sociale, le-au putut face faţă înţelegându-şi nevoile şi modul unic de funcţionare psihică. Cu alte cuvinte, care au înţeles ce anume din ei le blochează evoluţia, care au reuşit să ceară ajutorul şi astfel să depăşească stările depresive. Pentru că Scorpionul este o zodie care trăieşte intens emoţional fiecare aspect al vieţii sale, orice emoţie blocată la nivel de psihic va căuta o cale să iasă, şi dacă nu reuşeşte prin intermediul minţii, cu siguranţă va reuşi prin intermediul corpului. Astfel apar problemele de sănătate, şi din acest motiv Scorpionii care au suportat mai greu tranzitul saturnian au probleme de sănătate. Această Lună Nouă în Scorpion crează condiţiile, cel puţin energetic, de a conştientiza aceste blocaje şi cauzele lor primare, astfel încât să fie acceptate şi apoi rezolvate.

* Luna Nouă din 2013 se forma pe cuspida casei a IX-a şi viza ataşamentele faţă de principii şi valori morale, fantasmele legate de călătorii şi de străinătate, ataşamentele faţă de titluri academice. În acel aspect erau implicaţi, pe lângă Soare, Lună şi Destin, şi Saturn şi Mercur retrograd. Poate că stările regresive au fost mai puternice anul trecut, dar nici anul acesta nu pot spune că nu vor fi prezente.  Însă, dacă anul trecut era mai degrabă vizată relaţia cu tatăl şi, din perspectiva teoriei „defectului fundamental”, zona oedipiană a psihicului, anul acesta, aşa cum am scris mai sus, este vizată relaţia primară, arhaică cu mama şi zona defectului fundamental.

„*Balanţele sunt afectate de Luna Nouă în Scorpion în domeniul resurselor personale. Nu ştiu de când resimt Balanţele perioada nefastă şi în ce domeniu anume se manifestă, dar, dacă problemele apar mai frecvent în zona finanţelor, poate că ar trebui să reflecteze asupra sensului restricţiilor pe care este posibil să le trăiască. Dacă problemele sunt de natură sentimentală, atunci este vorba de implicarea lui Uranus, iar acest aspect nu face parte din această analiză.

” Pentru nativii Berbec, Luna Nouă se formează şi implicit afectează domeniile reprezentate de Scorpion, aşa cum le-am descris în text. Grav sau nu, rău sau bine, modul în care vor percepe aceste influenţe depinde de modul în care Berbecii se raportează la bani, moarte, sexualitate.

*Pentru o Balanţă cu Ascendent în Leu cel mai probabil analiza de mai sus oferă cele mai multe răspunsuri.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookies pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a putea să-ți oferim instrumente de social media și pentru a analiza traficul pe acest site. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Cine suntem?

Adresa site-ului este: https://andreeatalmazan.ro.

Comentarii

Când vizitatorii site-ului lasă un comentariu pe site, colectăm datele care apar în formularul de comentarii și, de asemenea, adresa de IP și tipul de browser pentru a detecta și a preveni spamurile. Un string anonimizat a fost creat din numele adresei tale de email pentru a interoga Gravatar dacă utilizezi serviciul. Politica de protecție a datelor cu caracter personal (privacy policy) este disponibilă aici: https://automattic.com/privacy/. După aprobarea comentariului tău, poza ta de profil va apărea public lângă comentariul tău.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings