Luna Plina in Taur – 29 octombrie 2012

„Cu toata inima Te-am cautat pe Tine; sa nu ma lepezi de la poruncile Tale. / In inima mea am ascuns cuvintele Tale, ca sa nu gresesc Tie.  / Binecuvantat esti Doamne, inva-ta-ma indreptarile Tale.” – Psalmul 118 al lui David (v 10,11,12)

Pe 29 octombrie, la ora 21:49 (Ora Romaniei) se formeaza aspectul exact de Luna Plina in Taur, activand Axa caselor a IV-a si a X-a, a familiei si a sufletului, respectiv a carierei si a statului social. Ascendentul momentului se afla la gradul 22:50 in Rac, zodie guvernata de Luna.  Cele doua luminarii se afla la gradul 6:48 in zodiile implicate, mai precis Luna in Taur si Soarele in Scorpion.

Acest eveniment astrologic vizeaza viata sufleteasca, interioara, asa cum am construit-o in perioada copilariei, cand eram dependenti de grija materna si de sustinerea paterna. Vizeaza antonimicile nevoi interioare de independenta si de intimitate, afectiune. Este o intoarcere reflexiva la perioada copilariei mici cand, la nivel afectiv, am proiectat asupra parintilor imaginea perfectiunii, idolatrizandu-i, transformandu-i in fiinte cu puteri supranaturale, simboluri ale autoritatii supreme. Felul in care acestia au raspuns nevoilor noastre fiziologice si afective sunt fundamentele pentru relatiile noastre adulte si nevoia de manifestare a propriei autoritati si independente.

Constient sau nu, odata cu faza de descrestere a lunii, pornim un proces regresiv in stadiul de dezvoltare emotionala, retraind momente care ne-au privat de satisfacerea nevoii de afectiune, si au declansat nasterea sentimentelor de abandon, de instrainare, de insingurare. Starile de melancolie pe care le-am putea resimti in urmatoarea perioada sunt generate de sentimentul ca am pierdut ceva, candva, pe drumul vietii, un ceva pe care l-am avut sau, cel mai probabil, nu l-am avut niciodata.

Casa a IV-a a Racului si Ascendentul in Rac accentueaza necesitatea reintoarcerii in acea perioada in care legatura cu propria mama era cea mai puternica legatura pe care o aveam cu mediul extern. Este greu sa ne amintim experientele primului an de viata „la comanda”, dar putem redescoperi in viata noastra interioara realitati afective echivalente cu cele ale copilului mic, ale bebelusului, cum sunt nevoia de ocrotire, nevoia de afectiune, nevoia de a simti bratele calde si ocrotitoare ale mamei. Aici se afla Soarele in conjunctie la orb de 4 grade cu Saturn, guvernator al casei a X-a, simbol al autoritatii, al leguitorului, al tatalui.

Procesul interior pe care il simtim si resimtim este similar celui al „nasterii eroului” asa cum a fost descris de Otto Rank in cartea sa „Mitul nasterii eroului” (Editura Herald). Majoritatea copiilor au fantasme legate de originile lor parentale. Unii traiesc cu convingerea ca sunt copii adoptati si isi propun sa plece in cautarea parintilor  naturali, divini, cei care nu sunt investiti cu puteri supranaturale, ci chiar le au prin insasi natura lor. Aceste fantasme se nasc in situatii diferite, fie la nasterea unui frate, fie in momentul descoperirii ca parintii sai nu pot rezolva toate problemele cu care se confrunta si/sau nu raspund nevoilor imediate pe care copiii le pretind.

Implicarea saturniana in acest eveniment astrologic, dinamizand energiile sexuale ale Scorpionului, are ca rezultat reactivarea teoriei psihanalitice a complexului lui Oedip, a „fricii de castrare” si a „protestului viril”. Povestea mitologica a lui Saturn (Cronos) evoca aceste constructii psihice inconstiente la care trebuie sa ajungem. Constientizarea acestora, tratarea lor si reorganizarea psihica pe care o cere Saturn duce la o restructurare, o maturizare a Eului si capacitatea de a manifetsa propria autoritate.  In cotidian putem vedea manifestarea complexului de castrare in barbatii cu comportament misogin, iar „rpotestul viril” in femeile cu acuta nevoia de a conduce, de a ocupa pozitii importante in diverse structuri, in clasicele feministe.

Redefinirea spatiului vital, asa cum o cere Luna in Taur, este esentiala. In momentul in care stim pana unde suntem noi si de unde incep ceilalti, ne putem manifesta in siguranta individualitatea. Problema pe care o avem ca adulti este aceea de a sti cum sa jonglam cu nevoia de intimitate si nevoia de socializare, cand atasamentul fata de ceilalti, in special de persoana iubita, este o manifestare bolnava a infantilitatii spiritului si cand este nevoia fireasca, umana, naturala de afectiune.  Problema spatiului vital, in „zilele noastre” se pune si in relatiile pe care le avem cu cariera si superiorii.Cel mai adesea auzim de abuzuri emotionale la locul de munca, de lipsa de intimitate, de nerespectarea nevoii de intimitate si a programului individual, de respectarea timpului liber. Este posibil ca incepand cu aceasta perioada celebrele programe de „team-building” sa nu idi mai dovedeasca eficienta, ba dimpotriva sa accentueze starea de revolta si tensiunile dintre angajati si angajatori, dintre superiori si subordonati. Favoritismele pe criterii „neortodoxe” pit duce la decizii radicale care nu sunt sanatoase nici pentru structura colectivului dar nici pentru cei care aleg sa plece trantind usa dupa ei.

Luna in Taur si in casa a X-a ne trimite cu gandul la imaginea paterna, a tatalui care face regulile si impune limite copiilor si limite in relatiile de familie. Modul in care am relationat cu acesta in copilarie ne afecteaza relatiile cu autoritatea la maturitate, indiferent cum se prezinta aceasta autoritate. Rebeliunea si razvratirea permanenta, sau ascultarea docila fara capacitatea de a exprima propriile nevoi si asteptari, sunt rezultate ale acestei relatii.Avem nevoie de autoritate care sa ne traseze cadrul legal de functionare a vietii, dar libertatea de exprimare trebuie sa ramana o optiune la care sa apelam la nevoie. Ca si copii, daca nu ni s-a permis manifestarea individualitatii si nici nu ne-au fost incurajate actiunile individuale, am dezvoltat resentimente si complexe de inferioritate care la maturitate afecteaza relatiile cu ceilalti adulti. Ca sa apelez la o parabola biblica, ma duc cu gandul la Moise, la Legile lui Dumnezeu si la poporul care se comporta ca un copil rasfatat.  O meditatie pe aceasta poveste ne-ar putea aduce raspunsuri legate de respectarea legilor si modul lor de functionarre.

Opozitia Luna-Soare se afla in relatie armonioasa cu Pluton, guvernatorul Scorpionului, aflat in Capricorn si in casa a VI-a a momentului, casa sanatatii si a muncii sustinute. Acest aspect amplifica capacitatea de regenerare psihica si fizica in cadrul procesului de reorganizare interna. Simptomele fizice pe care le-am putea avea sunt semnale ale inconstientului si, aidoma semnelor de circulatie, ne arata drumul pe care trebuie sa apucam pentru vindecarea intai a simptomelor si apoi, prin identificare, a cauzei initiale. Pluton in casa sanatatii favorizeaza procesele de vindecare profunda, la nivel celular, a experientelor traumatizante, a caror informatii sunt stocate la acest nivel. Problemele care pot sa apara la nivelul dintilor arata o agresivitate interioara nevindecata; problemele la nivelul pielii pot arata programe de autodistrugere; problemele legate de sistemul imunitar pot india prezenta unor programe inconstiente de neiubire a vietii; problemele la nivelul genunchilor pot indica lipsa de smerenie; cele la nivelul coloanei pot indica fundamente spirituale eronate, principii de viata gresite, nearmonizate cu legile divine, cu Legile lui Dumnezeu; problemele la nivelul organelor sexuale arata o neiubire si neacceptare a feminitatii in cazul femeilor, iar la barbati o neintelegere a rolului lor in procesul evolutiv al speciei sau o teama de castrare, iar in general un complex de superioritate; problemele la nivelul stomacului indica nevoia de control si o lipsa de stima de sine;  s.a.m.d.

Opozitia Luna-Soare si Saturn se afla in relatie armonioasa cu Chiron si Neptun retrograde din Pesti si pe cuspida casei a IX-a a spiritualitatii, a studiilor superioare si a calatoriilor.  Chiron si Neptun (Poseidon), in mitologie, ca si Pluton (Hades), sunt copiii lui Saturn (Cronos).  Neptun si Pluton au fost inghititi de tatal lor de teama acestuia de a nu se implini blestemul tatalui sau Uranus, care la randul sau a fost detronat de propriul fiu. Relatiile armonioase dintre Saturn si „copiii” sai la momentul de Luna Plina arata ca incepe o perioada de reconciliere a relatiilor paternale, a relatiilor noastre cu propriul tata sau cu acea persoana care a reprezentat autoritatea in viata noastra de copii.  Este o perioada in care putem sa regandim si sa dam o noua conotatie dimensiunii spirituale a existentei noastre. Caile sunt multiple: de la meditatie si rugaciune, pana la desavarsirea studiilor superioare, a cunoasterii dobandite prin lectura sau calatorii spirituale. Relatia pe care o avem cu spiritualitatea este, daca nu definitorie, cel putin semnificativa pentru procesul maturizarii psihice. Chiron ne arata ca vindecarea vine prin rana deschisa pe care o avem. Aceasta este de natura spirituala si de integrare a realitatilor psihice in constiinta.

Venus, guvernatoarea Taurlui, se afla, la momentul de Luna Plina, in cel de al doilea domiciliu al sau, Balanta, si pe cuspida casei a IV-a, in relatie armonioasa cu Axa Nodurilor Lunare. Acestea activeaza Axa Iubirii, cu Nodul Sud in casa a XI-a a anturajului si a iubirii pe care o primim de la ceilalti, si, respectiv, cu Nodul Nord in casa a V-a a iubirii, creativitatii si a copilului. Aceasta amplasare si acest aspect vin sa intareasca ideea redefinirii relatiilor pe care le-am avut cu membrii familiei, in special cu parintii, a iubirii si grijii pe care am primit-o de la acestia si felul in care ne-am reprezentat iubirea ca si copii. Regresia in stadiul in care mentalizarea emotiilor si a experientelor era inexistenta, ne poate explica modul in care relationam in propriile relatii de iubire.  De asemeni, cadrul intim pe care parintii ni l-au asigurat sau nu, este relevant pentru nevoia de intimitate si cea de relationare care pot genera conflicte interne sau cu partenerul de viata.

Mercur, proaspat intrat in Sagetator, aflat in casa a V-a a momentului, impreuna cu Marte (cel de al dolea guvernator al Scorpionului), aflat in aceeasi zodie si aceeasi casa, creaza cadrul propice pentru a constientiza nevoia de joc. Redescoperirea capacitatii de a ne juca, dar si nevoia inconstienta de a ne juca, poate dinamiza viata emotionala. Important este ca, impreuna cu partenerul de viata, cu persoana iubita, sa definim spatiul de joaca si regulile jocului. Este un joc al iubirii in care ne putem elibera de experientele infantile. Impreuna putem co-crea spatiul intim in care dragostea noastra sa fie dinamica si creativa, plina de energie. Mercur, cu natura sa alchimica, modelatoare, dar si in calitatea sa de mesager al Zeilor, sporeste intuitiile si ne rafineaza gandirea. Jocurile sunt mentale, spirituale, ghiduse. Inspiratia vine spontan, la fel si marturisirile intime. Impreuna cu persoana iubita regandim principiile relatiei noastre, independent de lumea exterioara. Avem posibilitatea ca prin dezvaluirile experientelor din copilarie si adolescenta, dar si a emotiilor care au fost trezite in noi la inceputul relatiei, sa eliberam tensiunile dintre noi.

Jupiter retrograd din Gemeni si din casa a XI-a, si in opozitie cu Marte din Sagetator, limiteaza raportarea relatiei noastre de iubire  la experientele pe care le au cei din anturajul nostru. Nu ne permite sa ne comparam cu altii si, daca totusi o facem, ne da capacitatea  si intelepciunea de „a invata din greselile celorlalti”.  Pe de alta parte putem avea parte de semnale de invidie din exterior, am putea afla barfe si comentarii rautacioase care, din fericire, nu ne afecteaza, dar ne invata sa apreciem discretia si sa ne punem credinta si speranta in noi insine si mai putin in sfaturile binevoitoare ale cunoscutilor.

„Deschide ochii mei si voi cunoaste minunile din Legea Ta” – Psalmul 118 al lui David (v. 18)

Simbolul Gradului Sabian al pozitiei Lunii este „Femeia din Samaria la fantana ancestrala”, avand mesajul-cheie: „Intalnirea dintre trecutul traditional si spiritul creator indreptat spre viitor” (Dane Rudhyar – O Mandala Astrologica – Editura Herald).

Simbolul Sabian al pozitiei Soarelui este „Scufundator de mare adancime” avand mesajul-cheie: „vointa de a explora profunzimile ascunse ale tuturor experientelor si de a cauta cauzele primordiale. (Dane Rudhyar – „O Mandala Astrologica” – Editura Herald).

Simbolul Sabian al Ascendentului este „Intrunirea unei societati literare” avand mesajul-cheie „O abordare obiectiva si critica a factorilor comuni ai culturii noastre si a problemelor noastre psihologice” (Dane Rudhyar – O Mandala astrologica – Editura Herald)

In concluzie, Luna Plina in Taur ne ofera cadrul astrologic si energetic necesar inceperii calatoriei noastre ca eroi ai propriei vieti. Este procesul de individuatie asa cum a fost descris de Jung, un travaliu al Eului, care presupune o intalnire cu inconstientul personal si cu arhetipurile care ne guverneaza din umbra existenta cotidiana. Este important sa fim atenti la mesajele pe care inconstientul ni le trimite prin vise sau revelatii, viziuni si fantasme. Ele contin elemente importante in procesul nostru de restructurare psihca, de integrare a experientelor de adult si reinterpretarea experientelor/reprezentarilor  infantile traite in relatia cu proprii parinti.

O  Luna Plina plina de curaj si de inspiratie tuturor!

Sursa foto: FantasyWallpaper.

Folosim cookies pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a putea să-ți oferim instrumente de social media și pentru a analiza traficul pe acest site. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Cine suntem?

Adresa site-ului este: https://andreeatalmazan.ro.

Comentarii

Când vizitatorii site-ului lasă un comentariu pe site, colectăm datele care apar în formularul de comentarii și, de asemenea, adresa de IP și tipul de browser pentru a detecta și a preveni spamurile. Un string anonimizat a fost creat din numele adresei tale de email pentru a interoga Gravatar dacă utilizezi serviciul. Politica de protecție a datelor cu caracter personal (privacy policy) este disponibilă aici: https://automattic.com/privacy/. După aprobarea comentariului tău, poza ta de profil va apărea public lângă comentariul tău.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings