Marte a intrat pe 12 martie in Berbec, dupa o aventura prin cercul Zodiacal de aproape doi ani. Marte este Eroul Zodiacului, cel care reprezinta vitalitatea, curajul, indrazneala, nevoia de a cuceri taramuri noi, aventura.
Din punct de vedere psihologic, fiecare dintre noi a avut o perioada in dezvoltarea psihica, in care si-a insusit calitatile unui erou. Este perioada copilariei, cand Eul nostru era in formare si cea mai buna cunoastere pe care o puteam dobandi era prin explorare. Si fiecare explorare era ca o aventura.
„Mitul nasterii eroului” este reprezinta cercetarea pe care psihanalistul Otto Rank, fostul asistent personal al lui Freud vreme de doua decenii, a intreprins-o, manat, ca orice alt psihanalist, de dorinta de a deslusi ce se ascunde in psihicul uman, in inconstient. Materialul sau de cercetare sunt eroii legendari ai omenirii precum Moise, Oedip, Paris, Perseu, Ghilgames, Tristan, Hercule, Siegfried, Romulus, Iisus. Psihanalistul a pus in evidenta punctele comune ale legendelor, cum sunt familia de origine, punctul de incepere al aventurii, cautarea parintilor divini, procesul de transformare al individului in erou prin faptele sale si prin ajutoarele ceresti pe care le primeste fie prin accentuarea unor calitati fizice sau mentale, fie prin intermediul unor fiinte fantastice.
Iata ce spune Rank despre rezultatele muncii sale: „Suntem convinsi ca miturile, cel putin la origine, sunt structuri ale facultatii umane de imaginare, care la un moment dat au fost proiectate din anumite motive asupra cerului si se poate sa fi fost transferate in mod secundar asupra corpurilor ceresti, cu fenomenele lor enigmatice. Semnificatia urmelor inconfundabile pe care acest transfer l-a imprimat miturilor nu trebuie subestimata catusi de putin, desi este posibil ca originea acestor figuri sa fi avut un caracter psihic, fiind facuta ulterior baza a calculelor astronomice si astrologice, tocmai datorita acestei semnificatii. In general, s-ar parea ca cercetatorii care s-au folosit exclusiv de modalitatea naturalista de interpretare nu au putut, in incercarea lor de a descoperi sensul originar al povestilor mitice, sa se indeparteze cu totul de un proces psihologic, cum de altfel s-a intamplat si cu creatorii miturilor. Motivul este identic si conduce in aceeasi directie, atat in ceea ce ii priveste pe creatorii miturilor cat si pe exegeti… In afara de conceptia astrala, ideea rolului jucat de viata psihica trebuie creditata cu aceleasi drepturi pentru formarea miturilor, iar aceasta cerinta va fi justificata amplu de rezultatele metodei noastre de interpretare. Avand acest obiectiv, vom lua intai materialul legendar pe care se va incerca o astfel de interpretare psihologica pentru prima oara la o scara mare si vom selecta din marea masa a acestor mituri eroice pe acelea care sunt cunoscute cel mai bine.”
Lectura placuta!
‘Mitul nasterii eroului” – Otto Rank – Editura Herald – Colectia „Psihoterapia”.