Cei mai mulţi oameni cred că schizofrenia înseamnă personalitate multiplă. În realitate, o persoană diagnosticată cu schizofrenie nu acţionează ca şi când ar fi două persoane diferite, ci ca una care nu deosebeşte realul de ireal, are halucinaţii, temeri nejustificate şi paranoia. Schizofrenia este o boală mintală incurabilă, însă poate fi ţinută sub control cu un tratament adecvat. Persoanele diagnosticate cu schizofrenie sunt însă adesea discriminate în societate din cauza prejudecăţilor pe care ceilalţi le au. Medicii americani, citaţi de webmd.com au întocmit un top al celor mai comune prejudecăţi pe care oamenii sănătoşi le au faţă de pacienţii cu schizofrenie. Care este, de fapt, realitatea?
Mit. Schizofrenia înseamnă personalitate multiplă.
Adevăr. Este cel mai răspândit mit despre această boală. Un sondaj recent a arătat că 64% din americani cred că schizofrenicii au mai multe personalităţi şi reacţionează ca şi când ar fi mai multe persoane diferite într-una singură. Însă, o persoană cu schizofrenie nu acţionează precum una cu personalitate multiplă, cele două boli fiind complet diferite. Schizofrenicii au idei false sau au pierdut contactul cu realitatea.
Mit. Mulţi schizofrenici sunt violenţi şi periculoşi.
Adevăr. Poate doar în filmele văzute la televizor. În realitate, chiar şi schizofrenicii absolut impredictibili nu sunt violenţi, mai ales dacă se află sub tratament. Atunci când persoanele cu boli mintale comit acte violente, de obicei au fost supuse abuzurilor în copilărie sau au consumat substanţe interzise.
Mit. Abuzul parental este cauza boli.
Adevăr. Schizofrenia este o boală mintală cu cauze multiple, inclusiv genetice, traume şi abuz de droguri. Este o prejudecată să crezi că un părinte poate fi vinovat de schizofrenia copilului său.
Mit. Dacă părinţii au schizofrenie, atunci şi copiii vor avea.
Adevăr. Genele, cu adevărat, joacă un rol. Dar simplu fapt că părintele are boala, nu înseamnă automat că o va moşteni şi copilul. Riscul creşte cu 10% în cazul copilului care are un părinte diagnosticat cu schizofrenie. Mai mult de un membru în familie cu schizofrenie creşte riscul de a moşteni boala.
Mit. Persoanele cu schizofrenie nu sunt deştepte.
Adevăr. Unele studii arată că schizofrenicii au dificultăţi de atenţie, memorie şi învăţare, însă aceasta nu înseamnă că nu sunt inteligenţi. Exemple de persoane creative şi extrem de inteligente care au avut boala sunt balerinul rus Vaslav Nijinsky şi matematicianul premiat cu Nobel – John Nash.
Mit. Dacă ai schizofrenie, atunci locul tău este într-un spital de boli mintale.
Adevăr. A fost o vreme în care persoanele cu boli mintale erau internate în aziluri sau chiar erau trimise la închisoare. Dar acum specialiştii cunosc mult mai multe despre aceste boli , astfel că puţine persoane mai ajung să fie internate în instituţii de sănătate mintală. Majoritatea celor cu schizofrenie locuiesc alături de familie sau în centre de suport din cadrul comunităţii.
Mit. Nu poţi să-ţi păstrezi jobul dacă îl ai.
Adevăr. Schizofrenia poate face mai dificilă păstrarea locului de muncă , dar cu un tratament adecvat multe persoane pot găsi un post care să se potrivească abilităţilor şi priceperii lor.
Mit. Schizofrenia îi face pe oameni leneşi.
Adevăr. Nu este vorba despre lene, ci despre eventuale dificultăţi la îmbrăcare sau la spălare. Unii schizofrenici au nevoie de ajutor în îndeplinirea rutinei zilnice.
Mit. Nu îţi revii niciodată dacă ai boala.
Adevăr. Schizofrenia poate fi greu de tratat, dar nu imposibil. Cu un tratament şi o terapie adecvate, 25% din pacienţi se recuperează complet, iar alţi 50% ţin simptomele sub control. Multe persoane diagnosticate cu schizofrenie pot duce vieţi împlinite şi productive.
Articol preluat din Adevărul.
Multumesc. Informatiile sunt foarte valoroase pentru mine, in raport cu altii dar si cu mine insami: ‘imi faceam pacate’ preluand povestile de pe banca din fata blocului … Desi, daca nu te pricepi, mai bine sa taci. Iar daca stii, spune si altora, dar cum faceti dumneavoastra. Asa mai aflam si noi din tainele mintii si ale sufletului, sa putem fi mai ingaduitori cu noi insine dar si unii cu altii. Frumos demers. Va doresc multe impliniri iar oamenii sa plece zambind de la cabinet in timp ce si dumneavoastra va bucurati.