Popa zice: Va fi cutremur!

Duminica am fost cu Andrei la biserica la Impartasit. Noul paroh al institutiei pe care o frecventez este un tinerel simpatic cu ochi frumosi… Dar cam atat. Cum ar spune Dragos Argesanu: un impotent spiritual. La finalul slujbei ne mai retine putin atentia cu un mesaj „administrativ”: ca vrea sa refaca fatada si exteriorul bisericii, ca vrea sa faca centru cultural in spatele bisericii, ca a vorbit la Primarie pentru consolidarea Bisericii pentru ca, surpriza: se asteapta un cutremur. Ca Sfantul Sinod – trezii-ar Dumnezeu o data de… – zice ca este o ciclicitate a cutremurelor mari si ca trebuie sa fim pregatiti ca nu se stie cand vine!
Mai sa fie: tanar si … hai sa nu il judec. Cred ca nu e prost ala care vinde cine ala care cumpara. Asa metoda de manipulare doar la politicieni mai vezi.
Si ca sa va dati seama de impotenta spirituala a slujbasilor din Biserica Orotodxa am sa fac o comparatie de tip foto intre actualul sef al BOR si adevaratii sfinti parinti ai ortodoxiei romanesti!

Patriarhul Daniel:

Parintele Arsenie Boca:

Parintele Calciu:

Parintele Argatu:

Parintele Ilie Cleopa:

Cu exceptia primului, ceilalti au fost mari duhovnici si parinti spirituali pentru multi oameni aflati in durere. Acestia din urma au schimbat vieti si au salvat suflete.
De primul nu vreau sa vorbesc. Imi este greu sa ma uit la el si sa vad ca lipsesc cateva virtuti atat de necesare unui preot.

Concluzia mea: Sunt atat de ahtiati dupa bani incat baga groaza in populatie. Din fericire pentru mine pot sa ma duc la biserica si sa ma rog si sa fac cele pe care le cred eu de cuviinta incat poa’ sa zica ce or vrea. Dar cu cei mai saraci cu duhul cum ramane? In loc sa ii invete iubirea baga spaima in ei? Si promisiunea ca daca doneaza bani vor intra in Rai?
Cred in Dumnezeu si in Iubirea Lui. Cu preotii insa… am cateva mici probleme.

16 comentarii la „Popa zice: Va fi cutremur!”

 1. Eu am preferat intotdeauna sa scot in fata exemplele pozitive, ca uratenie este destula pe lume. Intr-un fel, asta ai facut si tu. O sa fac un mic paste de pe blogul meu, dintr-o carte despre viata Parintelui Calciu, fiindca mi se pare ca merita. Eu am trait-o: „Cei care nu ati intalnit inca un om ca Parintele Calciu, sa fiti incredintati ca fiecare dintre voi purtati inlauntru aceeasi putere. Fie ca pilda vietii si mortii Parintelui sa devina scanteia care sa trezeasca in voi omul care ati fost creati sa fiti!” Alin.

  Răspunde
 2. Multumesc… Inca citesc din carte… Dar despre Boca si Argatu am citit. Uneori ma intreb cum de astia mai mari din BOR nu iau exemplu de modestie, bunatate si har de la ei…

  Răspunde
 3. Pentru ca multi sunt alt gen de oameni, ahtiati dupa alte lucruri… Sunt mai aproape de oamenii politici prin ce fac. Iar Parintele Calciu mai spunea ceva: ca cei mai buni, mai puri si mai puternici sunt cei din manastiri. Cred ca avea dreptate. Alin

  Răspunde
 4. Sincera sa fiu… am o problema si cu cei din manastiri… Acolo, in pustietate, departe de lume, ies la iveala foarte multe din sufletul omului. Am citit cateva carti ale lui Boca despre viata in manastire si cine intra si pentru ce intra… Foarte interesant!

  Răspunde
 5. Evident, n-am zis ca toti cei din viata monahala sunt asa. Insa uite ca cei mai buni din zona asta vin… Alin

  Răspunde
 6. mai ai sa rizi dar sa stii ca de vreo 2 zile incoace pisica mea face urit si cam vrea sa fuga din casa , se spune ca animalele simt apropierea unui cutremur ….stiuuuuuuuuu o sa zici ca vrea sa fuga la baieti dar ea saraca a intrat intr-o menopauza fortata (castrata) de vreo 4 ani

  Răspunde
 7. Si copilul meu e cam agitat de cateva zile… Si stii ca despre copii se zice ca sunt sinceri … Si daca stau sa ma uit la motanul meu castrat si pe el l-au apucat pandaliile…
  Propun sa ne luam cort si sa plecam la munte sau la mare… pana trece pericolul zic!

  Răspunde
 8. ma mir de o chestie; dai exemple de mari duhovnici pe Parintii de mai sus , dar ai cercetat ce zic ei despre ceea ce practici tu( astrologie etc) ? sa nu ma intelegi gresit , nu vreau sa fie atac la persoana , dar intri in contradictie cu ceea ce au invatat, uite o mostra -http://biblioteca-ortodoxa.ro/stiri/parintele-cleopa-despre-farmece-vrajitorie-astrologie-si-magie.pdf
  cum se impaca ?

  Răspunde
 9. Draga Liviu,

  Depinde de felul in care te raportezi la Astrologie sau la orice alta forma de dezvoltare spirituala. E normal ca Sfintii Parinti sa aibe aceasta atitudine fata de astrologie. Insa astrologia nu intra in zona vrajitoriei sau a farmecelor. Si spun ca este normal, pentru ca nu poti vorbi unor oameni cu patru clase primare, al caror orizont este limitat la curtea si pamantul pe care il lucreaza, si sa inteleaga ca Astrologia este o stiinta pe care o poti folosi ca pe o unealta de cunoastere. Si este la fel de adevarat ca oamenii se pot „sminti” auzind diverse lucruri, pentru ca oamenii au tendinta sa se agate de orice le poate oferi raspunsuri imediate sau solutii de salvare.
  Cu toate acestea, cei 3 Magi care au fost prezenti la nasterea Mantuitorului au fost si Astrologi. Multe lucruri cunosc Sfintii Parinti, nu pe toate le dezvaluie oamenilor. Pentru ca nu toti oamenii fac aceeasi munca pe care o fac ei, munca de cunoastere.
  Mantuitorul a spus: „cauta si vei afla!” Cealalta vorba: „crede si nu cerceta” nu Ii apartine!
  O zi frumoasa iti doresc!

  Răspunde
 10. Andreea , e foarte alambicat , chiar paradoxal raspunsul tau. Pana la urma Sfintii parinti au dreptate sau nu au . Ce sa inteleg ,ca unora cu 4 clase le-au zis ceva iar altora le-au zis altceva. Invatatura Sfintilor parinti e aceeasi pt toti . Duhul care i-a insuflat este unul si nu putea sa-i spuna unuia ceva si altuia altceva. Adu-mi un singur citat de la un Sfant parinte in favoarea astrologiei.
  Invatatura Sfintilor parinti e invatatura Bisericii, e insasi invatatura lui Hristos. Adu-mi un singur citat din Scriptura in favoarea astrologiei; eu iti aduc o gramada in defavoarea ei.
  Îngrijorat de răspândirea largă a practicilor de acest gen, marele teolog român Ioan Gh. Savin scria: “Sunt si la noi multi, foarte multi adepti ai unor astfel de practici: de la femeia din periferia de oras sau de la sate, care-si caută în cafea sau umblă cu datul în cărti, si până la simandicoasele fete care cred că au temeiuri stiintifice de a-si cerceta destinul după prescriptiile stiintelor ascunse! Dintre acestia, multi se cred si se prenumără între fiii Bisericii. Si încă dintre fiii cei buni. Cu aceeasi piosenie cu care-si aprind candela în fata icoanei Mântuitorului sau cu care îsi duc sărindarul la cutare biserică cu sfinti făcători de minuni, îsi poartă pasii si spre prezicătorul care le va citi din stele si din liniile mâinii sau ale scrisului viitorul. Un astfel de crestinism însă e mai aproape de magie decât de Hristos. Acest amestec între magie si religie, între Dumnezeu si Lucifer, între Simon Magul si Hristos, între puterea demonică si bunătatea divină nu înseamnă decât cea mai completă renegare a crestinismului. E apostazie directă”. Zici ca astronomia nu intra in zona vrajitoriei; ba da , intra , e doar o forma mai civilizata si nevinovata , dar esenta e aceeasi.
  În Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin găsim următoarele precizări: “elinii spun că prin răsăritul, apusul si prin conjunctia acestor stele, a soarelui si a lunii, se conduc destinele noastre. Cu aceasta se ocupă astrologia. Dar noi sustinem că ele sunt semne de ploaie, de secetă, de frig, de căldură, de umezeală, de uscăciune, de vânturi si de altele asemenea, dar nici într-un caz semne ale faptelor noastre, căci noi am fost făcuti liberi de Creator si suntem stăpânii faptelor noastre. Dacă facem toate din cauza miscării stelelor, facem cu necesitate ceea ce facem: iar ceea ce se face cu necesitate nu este nici virtute, nici viciu. Iar dacă nu am dobândit nici virtute, nici viciu, atunci nu suntem vrednici nici de laude, nici de pedepse. Dumnezeu va fi nedrept dacă dă unora bunătăti, iar altora necazuri. Apoi Dumnezeu nu ar cârmui si nici nu ar purta de grijă de făpturile Sale, dacă toate s-ar conduce si s-ar produce din necesitate. De prisos ar fi ratiunea noastră, căci nu am fi stăpânii nici unei fapte si în desert am delibera. Dar negresit ratiunea ni s-a dat în scopul deliberării; pentru aceea tot ce este rational este si liber”
  Mai zici-„Astrologia este o stiinta pe care o poti folosi ca pe o unealta de cunoastere.”.Nu , sa clarificam :
  Astronomia, succint spus, este o ştiinţă care studiază mişcările, structura şi evoluţia corpurilor cereşti, Universul în totalitatea lui.
  Astrologia, în schimb, este o pseudoştiinţă care pretinde că poate prezice destinul şi caracterul omului după poziţia şi mişcarea aştrilor. Deci astronomia e stiinta , nu astrologia.
  Ca sa iti raspund si la treaba cu magii din biblie;
  Marea majoritate a astrologilor sustin că Biblia este plină de referinte astrologice, cea care li se pare cea mai evidentă fiind despre steaua care i-a călăuzit pe cei trei Magi spre locul Nasterii Mântuitorului. Rostul acestei stele nu era însă de a arăta valoarea astrologiei ci, după cum arată Traditia crestină, era tocmai de a-i aduce pe păgâni – care se ocupau cu practicile magice – să se închine Fiului lui Dumnezeu. Steaua Magilor marchează sfârsitul închinării păgâne si chemarea tuturor neamurilor la credinta în Dumnezeul cel în Treime lăudat. Cum spune atât de frumos Condacul Crăciunului: “Nasterea Ta, Hristoase, răsărit-a lumii lumina cunostintei. Că printr-însa ceia ce slujeau stelelor de la stea s-au învătat să se închine Tie, Soarelui dreptătii… .”
  Iar referitor la „Si este la fel de adevarat ca oamenii se pot “sminti” auzind diverse lucruri, pentru ca oamenii au tendinta sa se agate de orice le poate oferi raspunsuri imediate sau solutii de salvare” , iti dau un text frumos al Parintelui Savatie Bastovoi_”Dincolo de glumele care se fac pe seama credintei în zodii (horoscop), aceasta credinta exista. Este curios, dar oamenii care refuza ideea unui Dumnezeu Creator, prefera sa se supuna unor berbeci imaginari care alearga prin stele. O gospodina trece cu vederea cuvintele lui Hristos: “iubeste pe aproapele tau”, dar o asculta pe prezentatoarea TV, daca îi zice: “astazi veti avea o zi grea, evitati conflictele cu cei apropiati” (zodia … – horoscopul zilei).

  Faptul ca omul e îndreptat spre latura tainica a existentei sale, vorbeste despre dualitatea naturii umane. Pe de o parte, lumea imediata, vazuta, iar pe de alta parte, lumea mistica, necunoscuta si nesigura, dar prezenta în chip latent în fiecare. Omul crede, daca nu în Dumnezeu, atunci în orice altceva. De exemplu, studentii din Iasi nu trec în timpul sesiunii pe sub peretele fostei edituri “Junimea”, pentru ca nu le merge la examene. Altii, din aceleasi motive, nu calca pe capacele de canalizare.

  Lumea interioara a acestor oameni e o lume caleidoscopica, dezordonata, care îsi lasa amprenta asupra modului de gândire si de receptare. De aici fragmentarismul lumii moderne si, mai ales, postmoderne, lumea clip-urilor si a colajelor.

  Omul are nevoie de repere în univers, el nu poate sa existe de la sine. Experienta fricii, a singuratatii, ne împinge spre credintele cele mai ciudate. E adevarat, exista stele si constelatii, fiecare cu nume si traiectorii proprii, dar cum putem crede ca un corp irational poate influenta în vreun fel fiinta atât de complexa care este omul? Ce-i drept, în complexitatea sa, omul poate sa creada chiar si ca luna, care nu e decât un bolovan, poate sa-i hotarasca soarta! Aceasta credinta ma duce cu gândul la personajul lui Creanga, care plângea de frica bolovanului de sare de pe soba.

  Sfintii parinti spun ca obisnuintele sunt a doua fire. De aceea, omul care asculta mai multa vreme horoscoapele, ajunge, în cele din urma, sa fie o umbra a semnului sau zodiacal. Acesti oameni nu îsi dau seama ca devin foarte vulnerabili, pentru ca e destul sa-i afli zodia si poti face cu el ce vrei, îl manipulezi ca pe un zombi, ceea ce e valabil, mai ales, pentru femei.

  Noi suntem invitati sa imitam sau pe Hristos, sau berbecii, taurii si racii zodiacali. Imitând, devenim, sustine ascetica ortodoxa. Dar, desigur, fiecare e liber sa aleaga ceea ce vrea el sa devina.”
  Iti multumesc pt urarea cu ziua frumoasa , iti doresc si tie la fel . Sa nu te superi pt ce am scris aici(iti poate parea dur), dar am spus nu ceea ce cred eu , ci am aratat invatatura Bisericii noastre , care este chiar invatatura lui Hristos. si noi nu putem sti mai multe decat calea batatorita de Sfinti.
  Ii doresc toate cele bune .

  Răspunde
 11. Draga Liviu,

  Daca am gresit cu ceva in aceasta viata faptele mele vor fi pusa intr-o balanta Divina si nicidecum intruna lumeasca.
  Esti liber sa faci ce vrei, sa gandesti ce vrei si sa spui ce vrei. Daca nu iti place ce scriu la mine pe blog esti liber sa nu mai intri si sa nu mai citesti. Si, de fapt, sa nu mai citesti nimic din ce scriu nici aici nici in alta parte.
  Eu am libertatea de a gandi, de a cerceta si de a-mi pune intrebari. La fel cum ai si tu. Tu vorbesti din carti. Eu vorbesc din experienta!

  Sa fii sanatos si sa ai un drum fericit prin viata!

  Andreea

  P.S.: Te rog din suflet, vezi-ti de ale tale si nu mai comenta pe-aici sau prin alta parte. Iti multumesc!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookies pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a putea să-ți oferim instrumente de social media și pentru a analiza traficul pe acest site. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Cine suntem?

Adresa site-ului este: https://andreeatalmazan.ro.

Comentarii

Când vizitatorii site-ului lasă un comentariu pe site, colectăm datele care apar în formularul de comentarii și, de asemenea, adresa de IP și tipul de browser pentru a detecta și a preveni spamurile. Un string anonimizat a fost creat din numele adresei tale de email pentru a interoga Gravatar dacă utilizezi serviciul. Politica de protecție a datelor cu caracter personal (privacy policy) este disponibilă aici: https://automattic.com/privacy/. După aprobarea comentariului tău, poza ta de profil va apărea public lângă comentariul tău.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings