Chance – riscurile seducției

chanceCel mai mare risc al meseriei de psihoterapeut/psihiatru apare atunci când ești sedus de pacientul tău și nu îți dai seama de acest lucru. Folosesc termenul „pacient” și am în minte atât un el cât și o ea.

Serialul „Chance” îl prezintă pe simpaticul Hugh Laurie în rolul unui psihiatru – consultant, care are rolul de a evalua pacienții și de a le recomanda tipul de terapie de care au nevoie. Printre aceștia se află și Jacklyn, o tânără blondă, atrăgătoare, care acuză că este teorizată și agresată fizic de către soțul său, un polițist de la omucideri,  un bărbat extrem de dur.  Dp primul incident grav, Jacklyn spune că uneori își pierde memoria pentru o lungă perioadă de timp. Atunci se manifestă o altă personaitate a ei, Jackie, care este extrovertită și dezinhiată.

Deși, la un moment dat Dr. Chance îi spune terapeutei lui Jacklyn că aceasta este într-o permanentă căutare a unui cavaler care să o salveze, nu pare să fie conștient că este sedus de aceasta. Aflat în plin divorț, cu o fiică adolescentă afectată de despărțirea părinților, cu probleme financiare, Chance se angajează într-o luptă de salvare a fermecătoarei blonde, apelând la un fost soldat dn trupele speciale. Ei își propun să găsească ceva „compomițător” legat de activitatea polițistului.  În ciuda evidențelor și a trecutului său, Chance nu își asumă că s-a lăsat sedus de pacientă, și își continua acțiunea de salvare.

Despre riscul seducției în relația terapeutică  Freud a scris în eseurile sale despre practica psihanalitică, numindu-l „transfer erotic”. El atrăgea atenția că pacientele NU se îndrăgostesc de medicul lor, ci de „persoana” pe care, în transfer, o proiectează asupra medicului. Spunea că, atunci când medicii se simt iremediabil îndrăgostiți de pacientele lor, este important să mai facă o tranșă de analiză.

Seducția joacă un rol important în viața ființei umane încă de la naștere, când bebelușul își seduce părinții pentru ca aceștia să îi ofere sentimente de dragoste, protecție, susținere, conținere etc. Seducția joacă un rol important ți în perioada adolescenței, când se reia jocul seducției infantile, dar în relație cu persoanele din afara cercului familial.

În cabinetele de psihoterapie, se pune din nou în scenă actul de seducție primar. Este un joc al seducției între cei doi participanți, care are c scop maturizarea. Dar, de-alungul istoriei, acest joc nu a rămas în tărâmul terapeutic și a fost pus în act.  Printre cele mai celebre cazuri de medici psihoattri și psihanaliști seduși de pacientele lor, sunt: Carl Gustav Jung și Sandor Ferenczi. Mult mai puține au fost cazurile de terapeute seduse de pacienții lor, printre care cea mai cunoscută este Frieda Fromm-Reichmann.

Seducția joacă un rol important în viața omului. Îl face să se simtă puternic, atrăgător, fermecător, important. În cazurile patologice, indică o puternică rană narcisică. Când aceasta se întâlnește cu o rană narcisică nevindecată a terapetului, lucrurile sfârșesc prost. Fie se întrerupe brusc terapia, fie se pune în act. Această situație nu ține cont nici de vârstă, nici de identitatea sexuală.

Dinamica seducției dintre pacient și medic este excelent expusă în serialul Chance. Povestea este prezentată exclusiv din perspectiva medicului, iar acest lucru face să fie și mai clară experiența terapeutică „de pe fotoliul” celălalt, din perspectiva relațiilor de obiect (colecția de parfumuri), clivarea sinelui rău și proiectarea în celălalt (Domnul D.), regresia terapeutului (actele ratate repetate din zona rofesională) ș.a.m.d.

LE: Deocamdată sunt disponibile doar 6 episoade, așa că este imposibil  să descriu încotro se-ndreaptă narațiunea. Dar este de remarcat cum personajul D., în unele secvențe, îmbracă haina analistului, realizând niște interpretări simbolice remarcabile. Chance și D par să formeze un cuplu analitic, având o alianță terapeutică și fiind implicați într-un proces terapeutic.