Legile magiei

“Orice poti face sau visa, incepe. Indrazneala are geniu, putere si magie in ea.” – Goethe

1. Legea cunoasterii: intelegerea insemana control; cu cat stii mai multe despre un subiect, cu atat poti sa-l controlezi mai usor. “Stiinta are putere”.

2. Legea cunoasterii de sine: cele mai importante cunostinte magice se refera la tine insuti; familiaritatea cu propriile puncte tari si slabe este vitala pentru orice magician. “Cunoaste-te pe tine insuti”.

3. Legea cauzei si a efectului: daca exact aceleasi actiuni sunt realizate in exact aceleasi conditii, ele vor produce exact aceleasi rezultate; insusirile similare de evenimente produc rezultate similare. “Controleaza fiecare variabila si vei controla astfel fiecare schimbare – mult noroc!”

4. Legea sincronicitatii: doua sau mai multe evenimente care au loc in acelasi timp vor avea probabil mai multe lucruri in comun decat cele pur temporale; se intampla foarte rar ca evenimentele sa aiba loc separat de evenimentele apropiate. “Nu exista conceptul de simpla coincidenta!”

5. Legea asocierii: daca oricare doua sau mai multe modele au elemente in comun, modelele interactioneaza prin intermediul acestor elemente comune, iar controlul unui model va facilita controlul celorlalte; cu cat numarul elementelor in comun este mai mare, cu atat influenta va fi mai mare. “Similaritatea detine controlul.”

6. Legea corespondentei: lucrurile care au afinitati unele cu altele se influenteaza reciproc si interactioneaza unele cu altele pe o anumita distanta. “Toate lucrurile sunt legate intre ele”.

7. Legea similaritatii: similaritatea produce similaritate si orice efect este similar cauzei sale; imaginea precisa a unui lucru faciliteaza controlul asupra sa. “Lucrurike cu aspect similar sunt similare”.

8. Legea contagiunii: obiectele sau fiintele care au intrat odata in contact continua sa interactioneze si dupa ce au fost despartite. “Magia este contagioasa”.

9. Legea atractiei pozitive: similaritatea atrage similaritate; pentru a crea o anumita realitate, trebuie sa elimini o energie similara. “Ce dai ti se intoarce”.

10. Legea atractiei negative: similaritatea atrage contrariul; energia si actiunile atrag adesea “contrariile” lor complementare. “Contrariile se atrag”.

11. Legea numelor: daca stii numele, atunci stii si ceea ce sta in spatele acestui nume; daca stii numele complet si adevarat al unui obiect, al unei fiinte sau al unui proces, atunci detii controlul absolut asupra sa. “Ce reprezinta numele? totul!”

12. Legea cuvintelor inzestrate cu putere: anumite cuvinte pot modifica realitatile interne si externe ale celor care le pronunta, iar putearea lor poate sta atat in sunete, cat si in sensurile lor. “Un singur cuvant intelept este suficient>”

13. Legea personificarii:orice fenomen poate fi considerat viu si cu o personalitate proprie, cu alte cuvinte, este considerat “a fi” o entitate sau fiinta si va fi tratat, in consecinta, ca atare. “Orice lucru poate fi persoana”.

14. Legea invocarii: Putem stabili o comunicare interna cu entitatile fie din interiorul, fie din afara propriei noastre persoane; se pare ca aceste entitati se gasesc in launtrul nostru in timpul procesului de comunicare. “Fiinte launtrice…”

15. Legea evocarii: putem stabili o comunicare externa cu entitatile fie din  interiorul, fie din afara propriei naostre persoane; se pare ca aceste entitati se gasesc in afara propriei noastre persoane in timpul procesului de comunicare. “… Fiinte din afara.”

16 Legea identificarii: printr-o asociere maxima a elementelor sinelui cu cele apartinand unei alte persoane, putem deveni cu adevarat acea fiinta, impartasind aceeasi cunoastere ca si ea si manuind aceeasi putere. “Poti deveni altcineva.”

17. Legea datelor finite numarul fenomenelor care pot fi cunoscute este infinit; vom avea intotdeauna lucruri de invatat! “Va exista intotdeauna ceva nou.”

18. Legea simturilor finite: orice mecanism al simturilor din fiecare entitate este limitat in ceea ce priveste domeniul si tipul de  informatii percepute. “Doar pentru faptul ca nu poti vedea un lucru nu inseamna ca el nu este acolo.”

19. Legea universurilor personale: fiecare traieste in si isi creaza probabil un univers unic care nu va fi niciodata absolut identic cu universul celorlalt; asa-numita “realitate” nu este decat o conventie. “Tu traiesti in universul tau, iar eu in al meu.”

20. Legea universurilor infinite: Numarul de universuri in care pot fi organizare toate combinatiile posibile ale fenomenelor existente este infinit. “Toate lucrurile sunt posibile, desi unele sunt mai probabile decat altele.”

21. Legea pragmatismului: daca o anumita convingere sau un comportament iti permite sa supravietuiesti si sa-ti atingi obiectivele stabilite, atunci acea convingere sau acel comportament sunt “adevarate” sau “reale” sau “rationale”, oricare ar fi nivelul realitatii implicat. “Daca un lucru functioneaza, atunci este adevarat.”

22. Legea falsitatii adevarate: un concept sau act ar putea parea ilogic, si totusi ar putea fi “adevarat”, conditia fiind ca el “sa functioneze” intr-un context specific. “daca este un paradox, atunci este probabil adevarat.”

23. Legea poralitatii: orice structura de date poate fi divizata in cel putin doua structuri cu trasaturi “opuse”, fiecare continand esenta celeilalte in ea insasi. “Orice lucru contine si opusul.”

24. Legea sintezei: sinteza a doua sau mai multe modele “opuse” de date va produce un nou model, care va fi mai “adevarat” decat oricare din primele doua; cu alte cuvinte, va putea fi aplicat mai multor realitati. “Sinteza impaca.”

25. Legea echilibrului dinamic: pentru a supravietui si a deveni mai puternuc, trebuie sa avem grija ca toate elementele universului propriu sa se afle intr-o stare reciproca de echilibru dinamic; extremismul este periculos in toate nivelurile de realitate. “Danseaza in ritmul muzicii.”

26. Legea incapatanarii: cunoscuta si sub numele de “Legea lui Murphy”. Daca un lucru ar putea sa mearga rau, atunci va merge rau – si inca in cel mai urat mod posibil. “Daca un lucru ar putea sa mearga rau, atunci va merge rau.”

27. Legea unitatii: orice fenomen din existenta naostra este legat in mod direct sau indirect de toate celelalte din trecut, prezent sau viitor; separarea perceputa intre fenomene este fondata pe simtirea si/sau pe gandirea incompleta. “Toti suntem Unul.”

28. legea consecintelor neasteptate (de Robert jordan): chiar daca lucrurile pe care le faci au sau nu efectele dorite, ele vor avea cel putin trei la care nu te-ai asteptat, iar unul este, de obicei, neplacut. “Exista intotdeauna si altceva.”

Extras din “Manual de initiere in vrajitorie” de Oberon Zell – Ravenheart – Editura Polirom