Stiu. Nu suna romaneste! Dar meditam asupra subiectului „gelozie” poate si pentru faptul ca in saptamana ce a trecut, majoritatea persoanelor care mi-au trecut pragul cabinetului au exprimat aceasta problema cu cares e confrunta: „Este penrtru prima data in viata mea cand simt gelozie.”.
Reflectam asupra acestui sentiment constatand ca substantivul se asociaza doar cu „a fi”, descriind o stare pe care cineva o traieste., o simte. Gelozia este un sentiment dur, sfasietor, care macina lumea launtrica a persoanei, si care genereaza actiuni care afecteaza, in diverse grade de intensitate, universul exterior al individului, victime ale acceselor de gelozie fiind persoanele, candva, iubite.
Dar ce genereaza gelozia? O actiune concreta pe care o face partenerul. Un zambet acordat altcuiva, un gest minor de tandrete sau de afectiune, concentrarea atentiei asupra altei persoane, sau pure fantezii ale celui ce este gelos? Este real sau doar rezultatul unei imaginatii fertile? Sunt gesturile atat de evidente sau sunt amplificate de cel in care se naste gelozia? Cel mai adesea sunt amplificate.
Dar cum se naste gelozia? In crizele de gelozie persoana simte cum se rupe ceva din interiorul sau, iar aceasta desprindere fortata provoaca suferinta. Si ce se rupe este acea parte din lumea interna care este puternic legata de partener, legata prin investirea afectiva care i-a fost incredintata de cel gelos. Dar a fost investit? Sau persoana a umplut un gol sufletesc existent? Sau poate prin prezenta sa a ascuns ceva la care cel gelos nus e putea uita? Este ca si cum partenerul este in posesia sa, in interiorul sau, ca un obiect care ii apartine intru totul. Desi constient stie ca este o persoana de sine statatoare, gelosul, la nivel afectiv, il traieste pe celalalt ca fiind parte din sine.
Celor care le-am oferit consiliere pe aceasta tema le-am povestit cum vedea Freud mecanismul aparitiei geloziei. Inconstientul persoanei geloase „scaneaza” inconstientul partenerului si identifica o tendinta a acestuia de a trada. Astfel, orice flirt nevinovat, un gest banal, un zambet sunt amplificate de lupa geloziei. Insa gelozia mascheaza propria tendinta inconstienta spre tradare a celui care o simte, o traieste. Si pentru ca nu poate admite acest lucru, nu o poate infrunta, o proiecteaza pe cel de langa el, gasind un „carlig” pe care sa o agate. Gelozia este ca un mecanism de aparare in fata propriei tendinte de a insela.
Privind din aceasta perspectiva, cei cu care am stat de vorba si-au recunoscut propriile ganduri si fantasme pe care le-au avut (sau inca le au), sau propriile actiuni trecute pe care acum si le reprima, legate de acest aspect al vietii lor launtrice, acela de a trada.
Ce este de facut cand simtim gelozie? Sa cautam adanc in interiorul nostru propria tendinta de a insela, sa ne recunaostem gandurile legate de a avea o aventura sau fantasmele in care suntem in relatii ce alte persoane. Sa devenim constienti de cum il traim pe cel de langa noi: ca si persoana de sine statatoare sau ca parte din propriul nsotru suflet. Si in acest ultim caz, ce gol din interiorul nostru il umple?
Acesta este un exemplu de ce se intampla intr-o sedinta de consiliere.
Nota: Persoana, gelosul sunt folosite generic atat pentru barbat cat si pentru femeie.
Sursa foto: http://www.postdivorcechronicles.com/