Revenindu-mi din uimirea ce m-a cuprins l-a aflarea știrii despre leșinul adolescentului de 17 ani de la liceul ”Emil Racoviță” din Vaslui, încercând să privesc obiectiv evenimentul am fost ”lovită” de o altă uimire, când am văzut comentariul unei doamne psihoterapeut, la un articol despre incident postat pe varianta on-line a unui ziar central. Această doamnă, absolventă și de medicină, spunea că a vizionat filmulețul cu pricina și că nu i se pare nimic ieșit din comun. Iar reacția emoțională a adolescentului, de altfel aflat la vârsta în care este preocupat de sex, dacă nu chiar a făcut sex, arată alte probleme mai grave cu care acesta se confruntă și care ar trebui investigate.
În cel mai pur stil românesc ne uităm la simptom și prin tangență, ocazional, dacă se poate deloc nu ne uităm la cauză. Să le luăm pe rând. Evenimentul s-a produs la o oră de religie. L-am consultat pe ”Sf. Google” și am găsit programa pentru ora de religie de la clasa a XI-a. (O puteți găsi aici). Există o temă, intitulată ”tinerii și viața intimă”, dar și altele legate de păcat. Nimic despre avort în mod explicit. De asemenea, există câteva recomandări didactice care privesc lecturi suplimentare și muzica religioasă. Din câte am fost eu dusă la biserică, și am fost ceva la viața mea, știu că rolul bisericii, și implicit a orei de religie, este acela de a preveni și, după o vârstă, de a vindeca. Privind și din această perspectivă, avortul este CONSECINȚA unei lipse de educație, în cazul religiei a unei educații morale. Argumentul profesorului de religie este ”zdrobitor” și este legat de numărul crescut de avorturi înregistrat în Vaslui, la fete cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.
Pentru că la vremea când s-a iscat conflictul despre ora de religie obigatorie sau opțională pe de o parte, și introducerea unei ore de educație sexuale,pe de altă parte, nu m-am exprimat public, acest caz mă determină să îmi exprim părerea despre acest subiect. Consider că este importantă întroducerea orei de educație sexuală în școli, pentru că avortul este CONSECINȚA unei lipse de informare și educare în acest sens, a puberilor și a adoescenților. Din punct de vedere psihologic, adolescența este o perioadă din dezvoltarea psihică umană încărcată de angoase, anxietăți, dorințe și impulsuri. Este o perioadă greu de gestionat fără un suport adecvat din partea adulților, fie ei părinți, profesori sau psihologi.
Expunerea abruptă a unui adolescent la imaginile explicite ale unui avort, poate produce traume psihice pe termen lung. Pentru că, spre deosebire de doamna medic-psihoterapeut menționată la început, adolescentul (el sau ea) nu are suficientă experiență de viață, nu s-a pregătit la facultatea de medicină, de cele mai multe ori nici nu știe ce se întâmplă cu impulsurile sale sexuale, de care adesea sunt atașate fantasme și sentimente de rușine sau vinovăție. Este o perioadă de dezvoltare psihică în care masturbarea este prezentă și adesea însoțită de sentimente de rușine sau de vină. La care se adaugă și o morală creștină rigidă, că a iubi (fizic) este un păcat. O expunere abruptă poate introduce în imaginarul adolescentului, în inconștientul său, teama de a nu distruge ființa iubită, fata de care este îndrăgostit, iar la fete teama de graviditate, teama de castrare, frica de propria sexualitate, alimentând un Supraeu care, în loc să funcționeze adaptativ, va fi punitiv și restrictiv pentru tot restul vieții.
În concluzie, AVORTUL, adică întreruperea de sarcină, este consecința unei sarcini, apărute în urma unui act sexual, de regulă consimțit. Act sexual care la vârsta adolescenței poate fi trăit ca o simplă experiență. Dar care, în lipsa unei educații adecvate, care nu presupune în mod special abstinență (mă gândesc câți dintre contestatarii introducerii ”orei de educație sexuală” în școli au fost fecioare/feciori când s-au luat?), cum sugerează Biserica, se poate termina cu traume fizice și psihice. Cu alte cuvinte, cu o educație sexuală adaptată categoriilor de vârstă, introdusă obligatoriu în programa școlară, numărul de avorturi va scădea considerabil, chiar și la Vaslui, în mod special la minore.
Sursa foto: Shutterstock