Din 20 februarie Marte revine în domiciliul său din Berbec, ocazie cu care retrezeşte în fiecare dintre noi speranţa şi curajul de a porni la acţiune. Orice revenire în tranzit a Războinicului în domiciliul său de început, după o perioadă petrecută prin apele Peştilor, este resimţită ca o gură de aer proaspăt. Forţa interioară, nevoia de a trăi experienţe noi şi de a-şi depăşi limitele, va determina fiecare persoană să acţioneze în cele mai neaşteptate moduri, în momente în care, în situaţii asemănătoare, ar fi rămas pasivă.
În acest an este însoţit, în voiajul său, de elementul său complementar, feminin, simbolizat de Venus, al cărui ingres în Berbec are loc câteva ore mai târziu, în aceeaşi zi. Împreună, vor petrece 25 de zile, până pe 17 martie, când Venus, luând avans, va trece în propriul său domiciliu.
Marte şi Venus, guvernatori ai instinctelor primare, de agresivitate şi pulsiune către viaţă, respectiv de plăcere, senzorialitate şi senzualitate, în zodia de început cu elementul foc predominant, retrezesc poftă de viaţă; dorinţa de a cuceri, de a manifesta propria individualitate şi independenţă. Acţiunile individuale sunt îndreptate spre obţinerea propriilor satisfacţii şi pot fi catalogate ca fiind egoiste. De multe ori sunt declaraţii ferme de independenţă, de eliberare din orice formă de constrângere, dar, în special, de eliberare de un soi de dependenţă emoţională, care este percepută ca fiind toxică.
Venus în Berbec se află în exil. Energiile sale, dacă nu sunt diminuate, atunci se manifestă într-un mod inedit, fiind agresiv de seducătoare sau adoptând atitudinea unei luptătoare îndreptăţite să apeleze la acelaşi arsenal precum partenerul său marţian. În unele cazuri, poate acţiona distructiv faţă de iubire, în încercarea de a-şi învinge slăbiciunile sau neputinţele.
Tandemul Marte – Venus îşi începe călătoria prin Berbec într-o conjuncţie strânsă, formând o relaţie armonioasă cu Saturn din Săgetător. Acest aspect pare să sublinieze mesajul Marelui Judecător de a produce o schimbare de viziune în propria filosofie de viaţă şi în propriul sistem de referinţă, urmând îndemnul „schimbarea pe care o vrei în lume începe cu tine”. Iar orice schimbare presupune o doză de curaj, doză care se măsoară în raport cu gradul de flexibilitate interioară, cu capacitatea de a observa din mai multe perspective şi de disponibilitatea de a acţiona.
Din 26 februarie Marte şi Venus intră în conjuncţie cu Uranus şi Nodul Sud, împreună cu care formează un Trigonum Aureum cu Jupiter retrograd din Leu şi cu Saturn din Săgetător. Această piramidă pe semne de Foc amplifică intuiţia, dragostea de viaţă, nevoia de exprimare liberă şi independentă. Reformularea propriilor valori morale beneficiază de resurse interioare, dar şi de contexte relaţionale optime. Viaţa de cuplu, chiar şi în condiţiile nevoii de exprimare a individualităţii, este animată şi poate fi cadrul în care vindecarea rănilor emoţionale să se producă într-o manieră de conţinere şi suport. Mai mult, revolta faţă de autoritate se diminuează, lăsând loc nevoii de a fi îndrumat, modelat, susţinut, apreciat, cu mari posibilităţi de satisfacere a acesteia. Intervenţia unei figuri parentale în evoluţia individuală, la vârsta adultă, poate avea un rol corectiv, prin empatie şi bunăvoinţă. Jupiter din Leu, chiar dacă aflat în mişcare aparent retrogradă, susţine energiile marţiene şi venusiene, în special când ele se află în slujba iubirii. A fi îndrăgostit este starea pe care acesta o amplifică. Într-un mod mai puţin plăcut, poate duce la canalizarea energiilor spre sporturi extreme, spre riscul implicării în jocuri de noroc şi cheltuirea resurselor financiare pe lux, punând în evidenţă superficialitatea.
Un alt aspect important este cuadratura pe care Marte, Venus, Uranus şi Nodul Sud o formează cu Pluton din Capricorn. Energiile dislocate la nivel psihic sunt intense şi pot determina acţiuni sau reacţii agresive, distructive, ale căror ţinte sunt persoanele, situaţiile sau lucrurile iubite. Răsturnarea valorilor personale poate avea efectul unui cutremur interior, care duce la dezechilibru şi acţiuni egoiste. Cu alte cuvinte, se amplifică în mod negativ individualismul, până la blocarea capacităţii de empatie şi a potenţialului de deschidere şi înţelegere a nevoilor celor din jur. Privind dintr-o perspectivă optimistă, acest aspect poate avea ca rezultat identificarea unor noi resurse interioare ce pot fi canalizate spre acţiune, noi forme de curaj şi un potenţial ridicat de regenerare.
Spre finalul tranzitului, Venus formează un sextil cu Mercur şi Neptun din Peşti, domolind parcă vâltoarea acţiunilor şi a instinctelor, pregătind ingresul în Taur. Gândirea, fiind mai puţin logică şi mai mult simbolică şi abstractă, face loc simţurilor să preia conducerea. Astfel, energiile venusiene pot detecta cu mai mare uşurinţă nu doar pericolele, ci şi neplăcerile ce pot să apară în urma unor acţiuni impulsive, orientate spre obţinerea unor rezultate imediate. Rezultatul fiind o cumpătare, poate nu înţeleaptă, dar cu siguranţă uşor de digerat.
Marte părăseşte Berbecul pe 31 martie, după câteva zile în care nu formează relaţii importante cu alte plante. Sunt zile în care este ca un războinic lăsat de capul lui pe un câmp de luptă pustiu, într-un teritoriu necunoscut din care trebuie să iasă, să se alăture lumii, colegilor, iubitei, familiei. Pentru o vreme este entuziasmat de posibilitatea aceasta de a fi singur şi de a se manifesta în voie, după cum îi dictează nevoile interioare. Însă lipsa unei spectator care să îi admire potenţa, curajul, forţa şi abilitatea, îl va pune faţă în faţă cu depresia, chiar la el acasă. Pentru că un luptător, fără scopul şi cadrul necesar luptei, nu are valoare şi mai ales nu are sens. Iar un ţinut, odată cucerit, îşi pierde capacitatea de a trezi interes.
Continuarea în revista Astrele.