Am savurat aceasta carte. Este scrisa de doua psihoterapeute specializate in psihologia de familie. Are ca subiect sentimentul rusinii care se „ascunde” in spatele unor obiceiuri personale, al modelelor de comunicare existente intre parteneri de viata, care apare in situatii speciale, se dezvolta in timp si au ca „radacina” familia in care am crescut.
Intreaga noastra viata se bazeaza pe emotii si experiente pe care le-am trait la propriu sau la care doar am fost martori, dar care ne-au afectat la nivel afectiv. Unoeri spunem despre anumite trairi ca sunt normale, dar ele sunt principalul factor cauzator de conflicte.
Cele doua autoare analizeaza sistemul rusinii, felul in care se naste si in care se manifesta, si modul in care terapia poate fi efiecienta. Exista o ciclicitate a evenimentelor in viata oamenilor, care are ca „motivatie” interioara rusinea. De cele mai multe , in spatele dependentelor fizice sau emotionale, a comportamentelor compulsive se afla rusinea. Uneori, in spatele unei anumite dependente se afla o alta mult mai profunda si mai dureroasa. In cadrul unei relatii rusinea unuia este alimentata de rusinea celuilalt. In cadrul terapiei de vindecare a rusinii sunt invitati sa participe ambii parteneri, dar si persoanele care au jucat sau joaca un rol important in viata „clientilor”.
Cazuistica este prezenta pentru a usura intelegerea si face ca partea „tehnica”, „teoretica” sa fie mai usor de parcurs.
Este o lectura excelenta pentru vacanta care sper sa aduca celor ce o citesc raspunsuri pentru unele dintre intrebarile pe care si le pun legate de propria viata si de propriile relatii. Pentru cei care nu sunt hotarati sa apeleze la un specialist, exista un capitol special in care se explica rolul acestuia in contractul si relatia terapeutica. Pentru cei care au apelat la un specialist si au fost dezamagiti, pot gasi explicatia si, poate, curajul de a cauta un altul. iar pentru cei care se afla deja in terapie poate constitui o confirmare ca este in regula drumul pe care se afla.
Lectura placuta!
„Vindecare rusinii. Armonizarea relatiilor” – autor: Merle A. Fossum, Marilyn J. Mason, editura DaoPsi