In timp ce citeam cartea incercam cu disperare sa-mi amintesc secvente din film, film pe care l-am vazut de cateva ori in copilarie si adolescenta. Cu exceptia fetei lui Quinn si, implicit, a melodiei, nu mi-am amintit mare lucru.
Cat am citit cartea, in minte coloana sonora era, evident, muzica greceasca, si in special Sirtaki.
Vorbim despre viata, despre iubire, despre pasiune, despre cum sa traim fiecare experienta la maxima intensitate si cum sa extragem din fiecare clipa traita, potentialul maxim pentru sufletul nostru.
In “Zorba Grecul” toate aceste subiecte despre care invatam din carti, despre care culegem informatii zilnic, sunt descrise cu atata tarie, incat Zorba se transforma intr-un mentor nu numai pentru autorul cartii, ci si pentru cititor.
Kazantzakis descrie cu o traire interioara extraordinara, cele doua aspecte ale cautatorului: tanarul studios, ingropat in carti si implicat intr-o cautare launtrica, care-si manifesta catharsisul printr-o carte, fata in fata cu maturul care a cunoscut viata in razboaie, iubiri, pasiuni, stramosi si incercand totul fara restrictii de morala sau de necunoastere.
Fascinant este modul in care Zorba se raporteaza la viata, minunandu-se in fiecare zi de frumusetea creatiei lui Dumnezeu. Filosofia sa de viata, despre legatura cu Dumnezeu, despre om, barbat si femeie, desi este cea a unui taran lipsit de scoala, este una profunda pe care nici o invatatura nu o poate oferi fara experienta! De o traire senzationala sunt pasajele in care Zorba isi descrie propria relatie cu Dumnezeu.
Zorba Grecul, asa cum s-a mai spus si s-a mai scris, este esenta “grecului”. Dar, imi permit sa o extrapolez si sa spun “este esenta omului Viu”, care primeste tot ce ii ofera viata si iubeste tot ce Dumnezeu ii pune in cale.
Este o carte care se citeste pe indelete, se savureaza, se lasa din mana pentru a fi patruns de emotiile evenimentelor. Se citeste usor. Dar se citeste cu inima si mintea deschise si cu o puternica imaginatie. Dar cand te apropii de final, tragi de ea, sa nu se termine.
Lectura frumoasa celor ce se incumeta sa o faca. Filmul a fost rasplatit cu trei Oscaruri. Cartea, insa, permite oricui sa isi faca propriul “film”!
Cu drag,
Andreea